Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż stolarki w murze bez ocieplenia

Recommended Posts

Witam

No właśnie Panowie jak to wykonać najlepiej Waszym zdaniem ?

W którym miejscu umieścić okno ? teoretycznie z licem muru ale co z parapetem zewnętrznym ?

Osobiście zaproponowałem inwestorowi montaż z licem na "ciepłym parapecie" - pełnym i wykończenie od spodu części kształtki tegoż wykonanej z xps warstwą tynku, która będzie na całym budynku, będzie wystający poza mur parapet zewnętrzny wraz z podparciem.

Jakieś inne pomysły ?

Budulec: http://www.ytong-silka.pl/pl/content/ytong_energo_1203.php

Pozdrawiam

PS

tak to mniej więcej by wyglądało:

parzew.jpg

oczywiście okno z licem bardziej, chodzi o dół.

Edytowane przez MMichal

Witam

teoretycznie nie z licem muru a w jego połowie, w przypadku braku ocieplenia

no właśnie wszelkie "teoretyczne" rozważania mówią, że w "najcieplejszej" części muru - czyli w ociepleniu lub jak najbliżej tej warstwy, a tutaj mamy niby jednakowo "ciepłą" warstwę w całej szerokości więc ?

a skoro w połowie to dlaczego tam ? a może nie ma znaczenia w jakim miejscu zostanie zamontowana stolarka w takim przypadku ?

Pozdrawiam

Instrukcje zalecające montaż "w połowie" odnoszą się do ściany z betonu:-). W tym przypadku przebieg izoterm będzie nieco inny, a jaki konkretnie o to należy pytać projektanta, bo jego obowiązkiem jest określić taką pozycję okna w murze, aby osiągnięte zostały założone wielkości zapotrzebowania na energię.

Witam

... no nie jestem taki pewny, właśnie przeglądam sobie przebieg izoterm i nie jest tak jak mówicie, mostki termiczne będą powstawały zawsze na połączeniu materiałów i tyle.

Jeżeli wyobrazić sobie ścianę o szerokości 90mm i okno a takiej samej szerokości profilu ramy to co ?

Moja propozycja odnośnie zamontowania okna z licem wynikała w tego, że w takim przypadku przegroda jaką jest okno będzie zamontowana w miejscu które "teoretycznie" zapewni największą powierzchnie wnęki okiennej od środka czyli w części ogrzewanej.

A co to przyczyn powstawania zawilgoceń i pleśni to z tym już nie zgodzę się wcale - umiejscowienie okna względem otworu nie jest przyczyną występowania tego typu niespodzianek.

Pozdrawiam

Mnie też zawsze uczono, że przy ścianie jednowarstwowej okno powinno być w osi ściany. Patrząc na przebieg izoterm dla ściany z gazobetonu, różnice nie są jakieś wielkie, ale przy -5 na zewnątrz i +20 wewnątrz zamontowanie na zewnątrz powoduje przesunięcie się izotermy czerwonej +13stopni (punkt rosy przy wilgotności 50%) na styk okna ze ścianą.

Isotherme -5 +20 zew.jpgIsotherme -5 +20.jpg

Edytowane przez marmax
literówka

...A co to przyczyn powstawania zawilgoceń i pleśni to z tym już nie zgodzę się wcale - umiejscowienie okna względem otworu nie jest przyczyną występowania tego typu niespodzianek...

Oj zdziwisz się Michale, zdziwisz się bardzo jak takim przypadku wysuniesz okno za daleko na zewnątrz i nagle okaże się że glif wewnętrzny będzie miał temperaturę na tyle niską że szokiem będzie lanie się wody nie na szybie tylko po ścianie

To bardziej skomplikowane, najbezpieczniejszą zasadą jest postępowanie zgodne z tym co napisał kolega TEST, niech projektant powie co i jak ale.... ale gdzie są taci projektanci ?

Drugą bezpieczną zasadą jest spozycjonowanie okna tak by środek szyby zespolonej był w połowie grubości ściany, ale np. stosując tynk zewnętrzny o dużym oporze termicznym można okno wysunąc tak by wewnętrzna płaszczyzna okna było w linii połowy ściany

a tak wogóle najlepiej wykorzystać specjalne programy wyliczające przebieg izotermy niebieskiej i czerwonej

Witam

chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie zasięgnięcie języka u projektanta ale poczytałem trochę więcej i wynika z tych informacji, że optymalnie bezpiecznym miejscem jest połowa szerokości jednak informacje to są wyliczane dla ścian monolitycznych o dużo gorszych parametrach cieplnych.

jareko - jakiś program ogólnodostępny jest może do tego - jakoś nie mogę namierzyć :)

Pozdrawiam

ja pracuje na Schuco PlanSoft 3,0 i jest tam zakładka wuliczająca przebiegi izoterm w zależności od konstrukcji ściany i użytego materiału

Natomiast opowiem ci swoją historię z początków działalności

Domek pod Warszawą, byłem wtedy tylko montazystą, stare okna skrzynka 21 cm, wyrwane, zamontowane nowe i dociśnięte do węgarka i na jesieni już zaczęły się problemy. Przy dużej wilgotności woda zamiast wykraplać się na szybie lała się po glifie. Zimą - masakra, gdybym sam wtedy nie montował może przez myśl mi by przeszło, że chłopaki nie dopianowali - ale wszystkie okna? Niemożliwe. Zima spędzona na przepychance między mną, klientem i firmą produkującą okna. Całe szczęście, że klient planował docieplenie domu - ale i tak uzyskał jedno - pokrycie połowy kosztu docieplenia domu

I jak sądzisz - pomogło ?

Jak zaczarowaną różdźką zjawisko ustąpiło, a gdy wilgoci było za dużo to woda lała się tam, gdzie powinna - czyli na szybie a nie ścianie

Witam

ja pracuje na Schuco PlanSoft 3,0 i jest tam zakładka wuliczająca przebiegi izoterm w zależności od konstrukcji ściany i użytego materiału

Domek pod Warszawą, byłem wtedy tylko montazystą, stare okna skrzynka 21 cm, wyrwane, zamontowane nowe i dociśnięte do węgarka i na jesieni już zaczęły się problemy. Przy dużej wilgotności woda zamiast wykraplać się na szybie lała się po glifie. Zimą - masakra, gdybym sam wtedy nie montował może przez myśl mi by przeszło, że chłopaki nie dopianowali - ale wszystkie okna? Niemożliwe. Zima spędzona na przepychance między mną, klientem i firmą produkującą okna. Całe szczęście, że klient planował docieplenie domu - ale i tak uzyskał jedno - pokrycie połowy kosztu docieplenia domu

Jak zaczarowaną różdźką zjawisko ustąpiło, a gdy wilgoci było za dużo to woda lała się tam, gdzie powinna - czyli na szybie a nie ścianie

Dziękuje za informację, ściągnę chyba Planning and Tender i się pobawię.

Co do Twojej historii - urzekła mnie :) a na poważnie zgadzam się z nią i wszystko się zadziało jak powinno ale myślisz, że CO tutaj pomogło, podniesienie wartości cieplnej ścian starego budynku czy fakt, że po ociepleniu okno się zagłębiło w otworze ?

Wydaje mi się, że jednak to pierwsze było istotniejsze - choć może się mylę.

Pozdrawiam

Witam

Wydaje mi się, że zadanie pytań w takiej właśnie formie, być może infantylnej, będzie zrozumiałe dla Wszystkich :)

Poza tym nie jestem ekspertem od fizyki budowli :)

To, że nasze ulubione izotermy się przesunęły to wiemy ale jeżeli zależność ta byłaby powiązane jedynie z głębokością osadzenia okna w ścianie to wystarczyło obudować okna dodatkową "opaską".

No nic w nowym roku porozmawiam ze specjalistami z Xella Polska to zapewne będą mądrzejszy :)

Pozdrawiam

To znaczy, że dobrze zamontowałeś te okna skoro po dociepleniu izotermy stanęły na swoich miejscach :)

Gorzej gdyby była odwrotna sytuacja !