Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luźna membrana dachowa

grzegorzmm

Recommended Posts

Witam,

Moj dach jest wlasnie na etapie pokrywania membrana. Jeszcze do wczoraj bylem pewien ze membrana powinna byc naciagnieta, ale widze ze u mnie ten naciag jest bardzo lekki, w wielu miejscach jest nawet troche luzu i zwisa. ( w tej chwili temperatura okolo 0 st.C.) Poczytalem wiec tu, na forum i dowiedzialem sie ze lekkie zwisanie membrany jest nawet wskazane, ale czy jesli jest zbyt duzo, to czy nie bedzie dotykac welny? Ponizej zalaczam kilka zdjec, czy jest to poprawne? Bardziej doswiadczonych niz ja, prosze o opinie.

20121221-IMG_1368.jpg20121221-IMG_1371.jpg20121221-IMG_1374.jpg20121221-IMG_1375.jpg20121221-IMG_1376.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie. Na wielu krokwiach zaczela pojawiac sie wilgoc, mimo ze dach przykryty jest membrana. Ostatnio wiecej pada, i to co widac na zalaczonym zdjeciu pojawia sie po calym deszczowym dniu. Kolejny dzien bez deszczu, moze troche wiatru i zacieki znikaja. Podczas montazu kontrlat i lat nie byly uzywane zadne uszczelnienia. Kilku znajomych ktorych pytalem, tez ma wszystko przybite tak jak u mnie, ale nikt z nich nie przypomina sobie mokrych krokwi. Membrana od spodu jest sucha, nawet tuz przy mokrych krokwiach. Folia jak pisalem wczesniej lekko wisi i wiekszosc wody deszczowej wydaje sie plynac srodkiem, pomiedzy krokwiami. Nie widac miejsca w ktorym bylby przeciek do srodka. Zakladam ze po polozeniu dachowki ilosc wody docierajaca do membrany bedzie mniejsza, ale chyba to co sie u mnie pojawia nie powinno miec miejsca? Czym, i jak mozna to uszczelnic?

mokre krokwie.jpg

Dość typowe zjawisko dla folii. Niestety przy tak deszczowej pogodzie kontrłaty są namoknięte i następuje kapilarne podciąganie wody. Po dokonaniu krycia docelowego problem ustanie bo ilości wody będą nieporównywalnie małe. Jest to jednak kolejny dowód na to jak słabym materiałem jest folia. Pozdrawiam.

Dziekuje za informacje, juz myslalem ze czeka mnie uszczelanianie tego wszystkiego, lub co gorsza robota od nowa. W drugim domu ( jesli kiedys bedzie) deskowanie ma wieksze szanse.

A jak wyglada sprawa brudu na membranie? Wyglada na to ze wykonawcy nie zajma sie oczyszczeneim dachu z wlasnej inicjatywy a po pracach jest troche trocin tu i tam, gdzieniegdzie kapnelo zaprawy z elewacji, kleju od styropianu itp. Mam wrazenei ze jesli z czasem te wszystkie drobiazgi splyna to zatrzymaja sie na wroblowce, zablokuja odplyw wody spod dachowki i beda sobie tam gnic. Czy to nie szkodzi, czy tez moze warto wrzucic na dach waz z woda i to wszystko splukac albo po prostu zamiesc??

Trociny warto usuną bo zatrzymują wodę i mogą butwieć doprowadzając do uszkodzenia folii. Przyklejonej zaprawy czy kleju nie odrywaj bo uszkodzisz folię lepiej niech zostaną na folii. Ja zdmuchuję wszystko sprężonym powietrzem. Pozdrawiam.

• 1 month później...
A nawiazujac do tematu skroplin - Jesli prawidlowo rozumie, z wilgoci w powietrzu skropli sie woda i nastapi to w przestrzeni pomiedzy membrana i dachowka, czyli np od spodu dachowki pojawia sie krople i beda kapac na wierzch membrany. Jest to taki proces czy wyglada to inaczej? W jakich warunkacj nastepuje takie skraplanie i jak duzo jest tej wody?

Z dachówki raczej kapać nie będą bo spod dachówki nie jest zabezpieczony i dachówka wchłonie te ilości wody. Mogą natomiast kapać z blachodachówki i po folii spłyną do okapu. Te zjawiska pojawiają się najczęściej jesienią i wiosną gdy jest jest duża wilgotność powietrza (po deszczu) i raptowny spadek temperatury np. nad ranem. Pozdrawiam.