emka1985 21.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Zamawiając drzwi do mieszkania wyszliśmy z założenia, że może te łazienkowe obejdą się bez podcięcia wentylacyjnego... Niestety okazało się, że łazienka jest maksymalnie zaparowana i będziemy zmuszenie to podcięcie zrobić sami. Czy możecie poradzić jaką powierzchnię powinno mieć to podcięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.12.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Witam A nie lepiej wstawić tuleje wentylacyjne ? bezpieczniej będzie, no chyba, że wiecie jaki szeroki jest ramiak na dole skrzydła i robiąc podcięcie nie uszkodzicie okleiny zewnętrznej. sporo tego jest https://www.google.pl/search?q=tuleja+wentylacyjna&hl=pl&client=firefox-a&hs=biO&tbo=u&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=7mTUUO-uOoeTswasvIDwBw&ved=0CD8QsAQ&biw=1044&bih=657 tak na marginesie nikt wam nie powiedział, że takie są wymogi odnośnie drzwi łazienkowych, i wszelkich innych oddzieleń pomieszczeń w kominem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Niektóre modele mają drogie podcięcie fabryczne.. stąd skróty. Przepisy mówią, że powierzcnia wentylacyjna powinna mieć 200cm2. Więc jeśli macie drzwi "80" to luz od dołu powinien wynosić ok 2,5cm (w tym ok 1 cm powinniście już mieć fabrycznie). Dużo i może wyglądać mało estetycznie. Dlatego podcięcia "firmowe" są częściowe i mają swój specjalny kształt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.12.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 tuleje są w mojej ocenie bardziej estetyczne. Można samemu wykonać otwory ale tuleje trzeba już kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Fakt. Dla zrobienia podcięcia trzeba jechać ze skrzydłem do stolarza (albo mieć frezarkę). Dla tulei wystarcyz otwornica. Ale pod względem estetyki to ja mam odmienne zdanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka1985 02.01.2013 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 No niestety nikt nam nie powiedział, tzn. Pani w salonie BEL-POL raczej obojętnie potraktowała nasze rozważania na temat tego, czy podcięcie jest konieczne czy nie. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts