Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

babski temat ...

gahan

Recommended Posts

wściekłość jest OK ale depresji być nie powinno. Stanowczo nie, bo możesz zrobić coś nie tak a potem żałować. Może faktycznie zrób sobie profil hormonów u ginekologa (albo za kasę, niestety), może czegoś tam zaczyna brakować i jakies plasterki by się przydały. tym bardziej, że jak brak, to za kilka lat osteoporoza wylezie a ty się zdziwsz skąd.

A.propos, teraz mówią o jedzeniu wit D. mamy mało słońca i braki, każdy powinien dojadać a w wieku okołomenopauzalnym to zimą nawet 1000 ug!

No właśnie EZS, dla mnie humory i złości w tym czasie są normalne i nad tym się nie rozczulam. Niepokoją mnie te dziwne stany depresyjne, które w prawdzie nie zdarzają się co cykl, ale jednak ...

Latem miałam spokój, ale ubiegłej zimy zaniepokoił mnie ból w piersi ( inny niż zwykle przed miesiączką - tak mi się przynajmniej wydawało). Tak się nakręciłam,że zanim poszłam do lekarza uwierzyłam, że jestem ciężko chora. Wszystko działo się w drugiej połowie cyklu. W rodzinie kolejne zachorowania na nowotwory - więc stres i wyobraźnia także zrobiły swoje. Dopiero lekarz przyprowadził mnie do pionu, a ja ''cudownie" ozdrowiałam.

Przypomniałaś mi o wit. D. Wiedziałam,że można sobie pomóc przy deficycie światła słonecznego, ale kompletnie mi to wyleciało z głowy.

Tyle,że tu muszę udać się po receptę - czy tak?

nie koniecznie. teraz jest dużo prawparatów wapnia z D3, trzeba tylko wybrać te z większą iloscią witaminy D, wystarczy popytać w aptece (nie chę radzić prepatarów, bo jeszcze mnie posądzą o marketing ;)). Na recepty to już są dawki lecznicze, a takich nie potrzebujesz. Myślę ..

Po receptę na większe dawki zawsze można pójść, póki co popytam o dostępne preparaty w aptece. Dzięki EZS :)

Myślę,że dla wielu z forumowiczów męczących się zimową porą wit.D będzie ratunkiem.

Dla pociechy - już się pomalutku zaczyna wydłużać dzień;więc - byle wiosny:)