Maderix 21.12.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 WitamMam pytanie odnośnie montażu regulowanej ościeżnicy.Zacznę od tego, że już troszkę szukałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania.Mianowicie chciałem zakupić ościeżnice jak i drzwi do łazienki jak i przedpokoju.Ale szerokość ściany w przedpokoju waha się od 13,5 cm do 15,5 cm w różnych miejscach. Jeszcze nie patrzyłem poziomicą ale wychodzi na to, że miałem nie odpowiednich fachowców z tym co teraz zrobić? Na moją małą wiedzę to chyba tak nie może być. Czytałem gdzieś, że odchyłka na poziomie między dołem otworu a górą może być maksymalnie 10 mm, ale wówczas drzwi nie będą się same zamykały bądź same otwierały?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 21.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 musisz wybrać ościeżnice, która obejmie mur w najszerszym miejscu, tj 15,5 cm i przy montowaniu starać się ustawić to w pionie. Różne szerokości muru nie muszą wcale oznaczać, że z 1 strony nie ma pionu. Szpary między opaską a ścianą mogą być naprawdę duże ale jedyne co Ci zostaje to zakleić to jakimś akrylem i pomalować pod kolor ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maderix 21.12.2012 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Widziałem, że od strony pokoju jest prosto zaś od strony małego wiatrołapu jest krzywo, może by tam właśnie wyrównał tą ścianę od strony drzwi? Tylko jak to zrobić najprościej? Proszę odpowiedzieć na moje drugie pytanie tzn, czy może być różnica w pionie do 10 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 21.12.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 przy odchyłce drzwi będą się otwierać lub zamykać zdecydowanie najestetyczniej będzie to podrównać przed zamontowaniem, najłatwiej byłoby dać regipsa na całość w pionie ale to jeszcze bardziej pogrubi ścianę. Trzeba nadłożyć tynku np Knauf Goldband Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 to jest 2 centy różnicy. Moim zdaniem to zgłoś reklamację do tynkarza jeśli w ogóle jeszcze gość komórki nie zmienił Tego niczym innym nie zniwelujesz jak położeniem warstwy wyrównującej ! P.S. albo Ci się tynkarze ochlali w tym miejscu i młodemu kazali wykończyć albo tanio było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 co zrobili tynkarze to jedno. Teraz potrzebna Ci ościeżnica z zakresem regulacji 14-16 cm (takie najczęściej występują). Strona zawiasowa musi stać pionowo kosztem dziury przy ścianie. Widuję czasem ościeznice pasowane do ściany, ale wtedy pion skrzydła reguluje się odsunięciem skrzydła - tylko że to bardziej wiadać.. przynajmniej dla fachowego oka, bo laik zobaczyć może tylko dziurę przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maderix 22.12.2012 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No to Panowie nie pocieszyliście mnie, ale bardzo dziękuję za porady, jutro pojadę to zobaczę na piony, mam nadzieję, że choć od tej strony gdzie będzie mocno widać będzie pion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts