Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż regulowanej ościeżnicy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie montażu regulowanej ościeżnicy.

Zacznę od tego, że już troszkę szukałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania.

Mianowicie chciałem zakupić ościeżnice jak i drzwi do łazienki jak i przedpokoju.

Ale szerokość ściany w przedpokoju waha się od 13,5 cm do 15,5 cm w różnych miejscach. Jeszcze nie patrzyłem poziomicą ale wychodzi na to, że miałem nie odpowiednich fachowców z tym co teraz zrobić? Na moją małą wiedzę to chyba tak nie może być.

Czytałem gdzieś, że odchyłka na poziomie między dołem otworu a górą może być maksymalnie 10 mm, ale wówczas drzwi nie będą się same zamykały bądź same otwierały?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

musisz wybrać ościeżnice, która obejmie mur w najszerszym miejscu, tj 15,5 cm i przy montowaniu starać się ustawić to w pionie. Różne szerokości muru nie muszą wcale oznaczać, że z 1 strony nie ma pionu. Szpary między opaską a ścianą mogą być naprawdę duże ale jedyne co Ci zostaje to zakleić to jakimś akrylem i pomalować pod kolor ściany

to jest 2 centy różnicy. Moim zdaniem to zgłoś reklamację do tynkarza jeśli w ogóle jeszcze gość komórki nie zmienił :)

Tego niczym innym nie zniwelujesz jak położeniem warstwy wyrównującej !

P.S. albo Ci się tynkarze ochlali w tym miejscu i młodemu kazali wykończyć albo tanio było.

co zrobili tynkarze to jedno.

Teraz potrzebna Ci ościeżnica z zakresem regulacji 14-16 cm (takie najczęściej występują). Strona zawiasowa musi stać pionowo kosztem dziury przy ścianie. Widuję czasem ościeznice pasowane do ściany, ale wtedy pion skrzydła reguluje się odsunięciem skrzydła - tylko że to bardziej wiadać.. przynajmniej dla fachowego oka, bo laik zobaczyć może tylko dziurę przy ścianie.