Marcin Czyczerski 14.04.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Witam, mam podobno bardzo spoisty grunt i zarówno mój wykonawca, jak i kierownik uznali, że jeżeli wykop pod ławy zrobi się łopatami, to można będzie wylewać ławy bez szalowania... Czy ktoś z Was tak zrobił? Na co zwrócić uwagę...? Czy trzeba robić koniecznie tak, jak w Muratorze 3/2004 było napisane, że cały dół trzeba zabezpieczyć folią hydroizolacyjną? Proszę o informacje, bo jeżeli to jest jakiś kant, to pogonię towarzystwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 14.04.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Ja tak zrobiłem. Miałem grunt spoisty więc na dno wykopu poszła folia i po zawodach. Polecam ta metoda jest tańsza i szybsza. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 14.04.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Też tak zrobiłem - fundament wylany trzy lata temu, wszystko stoi. Dla lepszego samopoczucia poszerzyłem jedynie trochę ławę no i osobiście sprawdzałem każdy kawałek zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.04.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Robię podobnie. Czyli wykop wykładam folią budowlaną, potem zbrojenie, beton z gruchy....aha warto podnieść stal, by nie opierała się na foli (cegły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.04.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Też tak zrobiłem i to nawet w gruntach piaszczystych. Przy czym zdecydowanie polecam folię do wykopu zwłaszcza teraz jak jest słonecznie i sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 15.04.2004 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Robię podobnie. Czyli wykop wykładam folią budowlaną, potem zbrojenie, beton z gruchy....aha warto podnieść stal, by nie opierała się na foli (cegły) O to to mnie uspokaja... Mój wykonawca też mówi coś o podniesieniu na cegłach... Folia budowlana, to to samo, co folia hydroizolacyjna? Ile kosztuje i ile jej trzeba na mb ław...? Tak średnio... I na co mam zwrócić uwagę przy ich układaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 15.04.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Też wylewałem ławy bezpośredni w gruncie (piasek) i wykorzystywałem cegły, choć teraz chyba bym tego nie zrobił. Słyszałem opinię, że nie powinno się wkładać cegieł do betonu. Dużo lepsze są zwykłe kamienie czy bloczki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witam, mam podobno bardzo spoisty grunt i zarówno mój wykonawca, jak i kierownik uznali, że jeżeli wykop pod ławy zrobi się łopatami, to można będzie wylewać ławy bez szalowania... Czy ktoś z Was tak zrobił?... robiłem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.04.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Faktycznie zamiast cegieł lepiej jest dac gruz betonowy lub podkladki dystansowe pod zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 15.04.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 My też nie szalowaliśmy ław ale daliśmy po jednej desce z jednej strony (górna krawędź deski: 30 cm nad chudziak) aby złapać poziom - przy wylewaniu betonu łatwo ściągnąć jakąś deską i masz gotowy poziom, tyle ile potrzebujesz. Pod ławy daliśmy chudziak. Wkopy też robiliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inżynier1719499461 15.04.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Proszę o informacje, bo jeżeli to jest jakiś kant, to pogonię towarzystwo... nie kant - przy dnie wykopu - pod ławy podcina sie wykop na szerszy - folie daje sie w wypadku kiedy grunt jest piaszczysty i zachodzi obawa przed "odessaniem" wody z betonu w Twoim wypadku folia jest bez sensu brzoza Zapytaj tych "wykonawców" czy w Niemczech lub innych "gorszych" krajach podobnie budowali? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.04.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ... folie daje sie w wypadku kiedy grunt jest piaszczysty i zachodzi obawa przed "odessaniem" wody z betonu w Twoim wypadku folia jest bez sensu ... Folia nie jest nigdy bezsensu - w tym przypadku pełni także rolę izolacji przeciwwilgociowej (folii ma być tyle aby na koniec można było przykryć całą łąwę). My też nie szalowaliśmy ław ale daliśmy po jednej desce z jednej strony (górna krawędź deski: 30 cm nad chudziak) aby złapać poziom - przy wylewaniu betonu łatwo ściągnąć jakąś deską i masz gotowy poziom, tyle ile potrzebujesz. ... Takie rozwiązanie jest chyba dużo lepsze od samego zalewania w folii bo w jaki sposób zalewając w wykopanych kanałach wyłożonych folią wypoziomować w miarę dobrze ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 15.04.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie ....a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 15.04.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Faktycznie zamiast cegieł lepiej jest dac gruz betonowy lub podkladki dystansowe pod zbrojenie. Ja uzylem specjalnych podkladek plastikowych, trzeba jednak uwazac przy zalewaniu aby ich nie podmylo i docisnac zbrojenie do podloza w miejscu zalewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie .... a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ...... nie wystarczy Ci izolacja pozioma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie .... a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ...... marko30 - wyobraź sobie ... że ławy sa w ziemi i destrukcyjne działanie mrozu im nie zagraża ... beton składa sie z kruszywa, cementu i wody ... chcesz (izolujac od wody w pionie ) osłabić beton ? czy dobrze rozumuje ? nie wystarczy Ci izolacja pozioma ? brzoza Mój wykonawca i kierownik (niezależni )powiedzieli, że izolacja pionowa na ławach nie jest wskazana i że przy gruncie piaszczysto-gliniastym będą tegu unikać - tak, jak napisaliście... Do Inżyniera! Mam rozumieć, że tak w Niemczech nie robią ... mgr inż (prawie dr inż.) Pozdrawiam P.S. Nie wiem, czy odczucia estetyczne powinny tu się w ogóle pojawiać, ale miło zobaczyć dołek z wytrasowanymi ławami - wspomaga wyobraźnię... Czuć, że to będzie się piąć... Miłe uczucie! Mhm!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 16.04.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 My zrobiliśmy tak: 1. ręczne wykopy o szerokości ławy- 1m głębokości 2. przygotowaliśmy deski do poziomowania - do każdej deski po dwa szpony (drewniane) zaostrzonym końcem w dół (łatwo wbić w ziemię) a płaskim końcem w górę tak żeby nie wystawał poza deskę (bo po desce ściągaliśmy beton drugą deską do poziomu) 3. wbiliśmy szpony wzdłuż wszystkich ław (ale tylko z jednej stronie każdej ławy) na wysokość 40cm od dołu (40cm, bo 10 chudziaka i 30 ław) i oczywiście wypoziomowaliśmy 4. chudziak z gruchy 5. zbrojenie 6. beton na ławy - były deski na szponach i wcześniej wypoziomowane, więc łatwą i szybką sprawą było ściągnięcie betonu po desce tym bardziej, że beton szybko wiąże 7. jak dobrze pamiętam, to po dwóch dniach wyciągaliśmy deski 8. folia o szerokości ław (mieliśmy sporo folii, więc składaliśmy podwójnie) 9. szalunki na fundament - fundamenty zalewaliśmy ręcznie 10. folia (tutaj składaliśmy potrójnie) Aha, deski do poziomowania smarowaliśmy ropą czy benzyną (nie pamiętam) od tej strony, która miała stykać się z betonem, bo wówczas beton nie przykleja się tak bardzo do deski (łatwiej je wyciągnąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Zosiek! Sami to wykonaliście?! a co z chudziakiem? Czy jest on konieczny?! W MTM (gdzie kupiłem moją Fiestę) powiedzieli mi, że nie... Wystarczy dać podobno o ok. 5 cm głębszą otulinę z dołu na zbrojenie (???) Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.04.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 chudziak jest potrzebny i to min 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Aru! Are U sure? Tak wypowiedział się konstruktor mego projektu.... Szukam właściwie, jakie są za i przeciw... Tak jednoznacznie "nie" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts