Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?awy bez szalowania - na gruncie

Recommended Posts

Witam,

mam podobno bardzo spoisty grunt i zarówno mój wykonawca, jak i kierownik uznali, że jeżeli wykop pod ławy zrobi się łopatami, to można będzie wylewać ławy bez szalowania...

Czy ktoś z Was tak zrobił?

Na co zwrócić uwagę...?

Czy trzeba robić koniecznie tak, jak w Muratorze 3/2004 było napisane, że cały dół trzeba zabezpieczyć folią hydroizolacyjną?

Proszę o informacje, bo jeżeli to jest jakiś kant, to pogonię towarzystwo...

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robię podobnie. Czyli wykop wykładam folią budowlaną, potem zbrojenie, beton z gruchy....aha warto podnieść stal, by nie opierała się na foli (cegły)

O to to mnie uspokaja...

Mój wykonawca też mówi coś o podniesieniu na cegłach...

Folia budowlana, to to samo, co folia hydroizolacyjna?

Ile kosztuje i ile jej trzeba na mb ław...? Tak średnio...

I na co mam zwrócić uwagę przy ich układaniu?

Witam,

mam podobno bardzo spoisty grunt i zarówno mój wykonawca, jak i kierownik uznali, że jeżeli wykop pod ławy zrobi się łopatami, to można będzie wylewać ławy bez szalowania...

Czy ktoś z Was tak zrobił?...

robiłem tak

Proszę o informacje, bo jeżeli to jest jakiś kant, to pogonię towarzystwo...

nie kant - przy dnie wykopu - pod ławy podcina sie wykop na szerszy - folie daje sie w wypadku kiedy grunt jest piaszczysty i zachodzi obawa przed "odessaniem" wody z betonu

w Twoim wypadku folia jest bez sensu

brzoza

:o :o :o :o :o Zapytaj tych "wykonawców" czy w Niemczech lub innych "gorszych" krajach podobnie budowali? Pozdrawiam :lol:

... folie daje sie w wypadku kiedy grunt jest piaszczysty i zachodzi obawa przed "odessaniem" wody z betonu

w Twoim wypadku folia jest bez sensu ...

Folia nie jest nigdy bezsensu - w tym przypadku pełni także rolę izolacji przeciwwilgociowej (folii ma być tyle aby na koniec można było przykryć całą łąwę).

My też nie szalowaliśmy ław ale daliśmy po jednej desce z jednej strony (górna krawędź deski: 30 cm nad chudziak) aby złapać poziom - przy wylewaniu betonu łatwo ściągnąć jakąś deską i masz gotowy poziom, tyle ile potrzebujesz. ...

Takie rozwiązanie jest chyba dużo lepsze od samego zalewania w folii bo w jaki sposób zalewając w wykopanych kanałach wyłożonych folią wypoziomować w miarę dobrze ławy?

ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie ....

a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ......

nie wystarczy Ci izolacja pozioma ?

ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie ....

a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ......

marko30 - wyobraź sobie ... :wink:

że ławy sa w ziemi i destrukcyjne działanie mrozu im nie zagraża ...

beton składa sie z kruszywa, cementu i wody ... chcesz (izolujac od wody w pionie ) osłabić beton ?

czy dobrze rozumuje ?

nie wystarczy Ci izolacja pozioma ?

brzoza

Mój wykonawca i kierownik (niezależni ;-) )powiedzieli, że izolacja pionowa na ławach nie jest wskazana i że przy gruncie piaszczysto-gliniastym będą tegu unikać - tak, jak napisaliście...

Do Inżyniera! Mam rozumieć, że tak w Niemczech nie robią ;-)...

mgr inż (prawie dr inż.) ;-)

Pozdrawiam

P.S. Nie wiem, czy odczucia estetyczne powinny tu się w ogóle pojawiać, ale miło zobaczyć dołek z wytrasowanymi ławami - wspomaga wyobraźnię... Czuć, że to będzie się piąć... Miłe uczucie! Mhm!!!

My zrobiliśmy tak:

1. ręczne wykopy o szerokości ławy- 1m głębokości

2. przygotowaliśmy deski do poziomowania - do każdej deski po dwa szpony (drewniane) zaostrzonym końcem w dół (łatwo wbić w ziemię) a płaskim końcem w górę tak żeby nie wystawał poza deskę (bo po desce ściągaliśmy beton drugą deską do poziomu)

3. wbiliśmy szpony wzdłuż wszystkich ław (ale tylko z jednej stronie każdej ławy) na wysokość 40cm od dołu (40cm, bo 10 chudziaka i 30 ław) i oczywiście wypoziomowaliśmy

4. chudziak z gruchy

5. zbrojenie

6. beton na ławy - były deski na szponach i wcześniej wypoziomowane, więc łatwą i szybką sprawą było ściągnięcie betonu po desce tym bardziej, że beton szybko wiąże

7. jak dobrze pamiętam, to po dwóch dniach wyciągaliśmy deski

8. folia o szerokości ław (mieliśmy sporo folii, więc składaliśmy podwójnie)

9. szalunki na fundament - fundamenty zalewaliśmy ręcznie

10. folia (tutaj składaliśmy potrójnie)

Aha, deski do poziomowania smarowaliśmy ropą czy benzyną :-? (nie pamiętam) od tej strony, która miała stykać się z betonem, bo wówczas beton nie przykleja się tak bardzo do deski (łatwiej je wyciągnąć).