aru 16.04.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 mnie wbijali do glowy, że obowiązkowo - ma to prawdopodobnie związek z rozłożeniem obciążeń, wyrównaniem nośności (musiałbym poszperać w notatkach bo jeden mądry to fajnie wytłumaczył, ale gdzie je mam? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.04.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 ale w domkach jednorodzinnych raczej nie ma tak dużych obciążeń aby przymusowo stosować b.ch. (chyba? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 16.04.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Zosiek! Sami to wykonaliście?! a co z chudziakiem? Czy jest on konieczny?! W MTM (gdzie kupiłem moją Fiestę) powiedzieli mi, że nie... Wystarczy dać podobno o ok. 5 cm głębszą otulinę z dołu na zbrojenie (???) Co o tym myślicie? Tak, sami wszystko zrobiliśmy (oczywiście z pomocą teścia, teściowej i brata) Nawet strzemiona sama gięłam (ręce mnie bolały ale miałam satysfakcję ) Chudziak? Nie jestem fachowcem i nie znam dokładnie właściwości betonu. Mój mąż nie chciał chudziaku ale przekonałam go, że lepiej dać bo to podstawa domu. A poza tym jak beton zmiesza się trochę z piaskiem, to będzie to chudziak a nie ława. Ale najlepszym argumentem było: "...słuchaj Misiaczku, beton pije wodę. Tak? Tak (odpowiedział mój mąż). Więc jeżeli przez ileś tam lat wchłonie sporo wody, to czy nie zniszczeje? Może chudziak może wchłonąć więcej wody niż ława i może dla tego warto dać chudziak?" Nie wiem czy mój argument jest słuszny ale zadziałał i o to chodziło!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Chudziak? Nie jestem fachowcem i nie znam dokładnie właściwości betonu. Mój mąż nie chciał chudziaku ale przekonałam go, że lepiej dać bo to podstawa domu. A poza tym jak beton zmiesza się trochę z piaskiem, to będzie to chudziak a nie ława. Ale najlepszym argumentem było: "...słuchaj Misiaczku, beton pije wodę. Tak? Tak (odpowiedział mój mąż). Więc jeżeli przez ileś tam lat wchłonie sporo wody, to czy nie zniszczeje? Może chudziak może wchłonąć więcej wody niż ława i może dla tego warto dać chudziak?" Nie wiem czy mój argument jest słuszny ale zadziałał i o to chodziło!!! faaaajne ....a nawet bardzo dobre ...:D a co z chudziakiem? Czy jest on konieczny?! W MTM (gdzie kupiłem moją Fiestę) powiedzieli mi, że nie... Wystarczy dać podobno o ok. 5 cm głębszą otulinę z dołu na zbrojenie (???) Co o tym myślicie? chudy beton stosuje sie jako antidotum na specyficzne warunki gruntowe ... Ty ich nie masz, Marcin ... w miesce chudego betonu mozez wrzucic zagęszczona pospólke posypaną po wierzchu symboliczna ilościa suchego cementu brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inżynier1719499461 18.04.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 ciekawy temat przymierzam sie do robienia fundamentow ...myslalem ze trzeba koniecznie szalowac ............teraz mam na to inne spojrzenie .... a powiedzcie jak jest potem z izolacja tych fundamentow czy trzeba je okopac zeby je zaizolowac ?? inaczej tego sobie nie wyobrazam ...... marko30 - wyobraź sobie ... że ławy sa w ziemi i destrukcyjne działanie mrozu im nie zagraża ... beton składa sie z kruszywa, cementu i wody ... chcesz (izolujac od wody w pionie ) osłabić beton ? czy dobrze rozumuje ? nie wystarczy Ci izolacja pozioma ? brzoza Mój wykonawca i kierownik (niezależni )powiedzieli, że izolacja pionowa na ławach nie jest wskazana i że przy gruncie piaszczysto-gliniastym będą tegu unikać - tak, jak napisaliście... Do Inżyniera! Mam rozumieć, że tak w Niemczech nie robią ... mgr inż (prawie dr inż.) Pozdrawiam P.S. Nie wiem, czy odczucia estetyczne powinny tu się w ogóle pojawiać, ale miło zobaczyć dołek z wytrasowanymi ławami - wspomaga wyobraźnię... Czuć, że to będzie się piąć... Miłe uczucie! Mhm!!! Nie tylko w Niemczech tak nie robią.W Polsce niektórzy fachowcy również! Te pozorne oszczędności na robotach ziemnych i co za tym idzie na izolacjach fundamentów mogą się srodze zemścić. Woda nie tylko jest niezbędna do życia, potrafi je również mocno utrudnić. A nawiasem mówiąc estetyka to fajna sprawa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 18.04.2004 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Znam osoby, które tak zrobiły. Wg. opinii fachowców nie jest to sposób naganny. Ale najważniejszy w domu jest fundament dosłownie i w przenośni. Ja zrobię tak, jak jest w projekcie i jak się to robi zgodnie ze sztuką inżynierską (słowa jednego z szefów firm, który robił mi wycenę). Powiem więcej, lanie betonu w grunt oferują przeważnie tzw. ekipy. Rozmawiałem z 4 firmami i żadna nie poleca tego wariantu. Ponadto lejąc beton bezpośrednio w grunt zaoszczędza się robociznę ale wychodzi więcej betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 18.04.2004 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 OK! Macie rację, ale tę ilość betonu /nadwyżkę/, rozliczymy z wykonawcą - on ma zapas, jeżeli chodzi o zyskowność, bo nie szalował, więc nie będzie problemu... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.04.2004 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Tak przy okazji powiedzcie mi, czy możliwe jest, żeby w 8 godzin po wylaniu w kilku miejscach (dokładnie w czterech) i to w cieniu (?) pojawiły się na poziomej warstwie ław rysy? (takie raczej z kategorii mikro - rzekłbym smużki grubości pół milimetra...) Przeglądałem teraz różne fundamenenty w okolicy i na większości widziałem coś podobnego, więc sam nie wiem... I kolejne pytanie, czy przy takich warunkach pogodowych (około 20 st C, bez nadmiernego nasłonecznienia) trzeba polewać beton? Przy założeniu dodatkowo, że ławy są robione bez szalowania w gruncie, co podobno wspomaga picie wody z gruntu... Proszę o kilka porad ... Im więcej, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 22.04.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Nie rozumiem dlaczego ma iśc więcej betonu skoro rowy wykopane śa równiuteńko tak jak szalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Znam osoby, które tak zrobiły. Wg. opinii fachowców nie jest to sposób naganny. Ale najważniejszy w domu jest fundament dosłownie i w przenośni. Ja zrobię tak, jak jest w projekcie i jak się to robi zgodnie ze sztuką inżynierską (słowa jednego z szefów firm, który robił mi wycenę). Powiem więcej, lanie betonu w grunt oferują przeważnie tzw. ekipy. Rozmawiałem z 4 firmami i żadna nie poleca tego wariantu. Ponadto lejąc beton bezpośrednio w grunt zaoszczędza się robociznę ale wychodzi więcej betonu. oszczedność to: - deski i deskowanie/robocizna/ w przypadku betonowania monolitycznego - zamiast wykopu szerokoprzestrzennego - wąskoprzestrzenny czyli przerzucanie duzych mas ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.10.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Nie rozumiem dlaczego ma iśc więcej betonu skoro rowy wykopane śa równiuteńko tak jak szalowane. no więc może, u mnie tak się stało, wszystko było równiusieńko, lane w folię, ale gdzieś się po drodze rozeszło i w efekcie ściana fundamentowa (monolit - razem z ławą do poziomu gruntu, dopiero potem 3 bloczki) miała wybrzuszenia, które potem chłopaki musieli delikatnie skuwać, żeby móc przykleić styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba1975 04.11.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 A ja mam teren piaszczysty. Beton B20 bezpośrednio na gruncie, zbrojenie podniesione na bliczkach betonowych i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.11.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Ja też wiosną lałem bezpośrednio w wykop. Grunt twardy, gliniasty. W tej chwili stoją ściany, przykryte stropem gęstożebrowym i na górze ścianki kolankowe. Brak tylko dachu i części ścian szczytowych. Mury są wykonane ze stosunkowo ciężkiego Phoromuru 44 (1 szt to 20 kg a na metr kwadratowy trzeba ich 17). Wszystko jest ok, nic z fundamentem się nie dzieje. Chudziaka nie dawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.11.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 jeszcze co do izolacji pionowej termicznej...strefa przemarzania gruntu u nas to jakies 1,1m, a to oznacza ze nawet jak lawa jest w ziemi to bedzie przemarzac - macie wtedy piekny mostek termiczny. Izolacje mozna dac pionowo, ale mozna tez ją odgiąć i ulozyc poziomo pod gruntem - zadziala podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 05.11.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 W praktyce wystarczy wpuscic izolacje term. sciany fund. na 50 cm w grunt i bedzie ok.Na budowie sie jeszcze nie spotkalem z tym odginaniem izolacji term., ale kto wie - pomysl moze i dobry ale malo zyciowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.11.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 tak wlasnie mozna robic kiedy zalewamy lawy bez szalunku, to nie moj pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 05.11.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Jak rozumie chcesz odkopywac sciane fund do jakiejs glebokosci i dac izolacje poziomo pod warstwa gruntu?Bo tak by wynikalo z tego, ze sciana fund. wylewana jest bezposrednio do wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.11.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 tak jak piszesz, odkrywamy ją tylko na nieznaczną głębokość i izolacje pionową odginamy poziomo - podobnie na ok 1m (bo dla mnie 50cm wciaz za malo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 05.11.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Spoko, dokladnie tylko troche roboty przy tym. Szybciej jest po prostu podczas wylewnia sciany fund. wlozyc styrodur (na odp. glebokosc) do wykopu i tyle. Nie musisz wtedy odkopywac sciany fund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.11.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 to prawda, ale jak widac wielu tego nie zrobilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts