Honorata 05.11.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 u nas bylo tak, mamy sposity grunt glinaisty, beton z gruchy lalismy wprost do wykopów, bez folii, wg. mnie i wg. naszego kierownika i konsultacji układanie betonu w folii to niepotzrebna sprawa, mamy natomiast izolacje pozioma ław i potem pionową bloczków fundamentowych. jezeli mialabym robic to drugi raz, skorzystalabym jednak z tradycyjnych szalunkow, wtedy wyjdzie znacznie mniej betonu ktory jest najdrozsza pozycja przy fundamentach, a tak zaoszczedzilam na szalunkach a wydalam wiecej na beton -nie oplaca sie bo w wykop ktory jest zawsze zserszy od szalunku wlejesz znacznie wiecej niz w sam szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 12.11.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 a ja mam pytanie kiedy powinnam ocieplić fundamenty? mam zabezpieczone poziomo i pionowo - wykopo zasypany piaskiem - zabezpieczenie przed zimą.buduję systemem gospodarczym i co rok to nowy etap - być może w przyszłym roku będzie strop. jak powinien wyglądć harmonogram prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinjarosz 12.11.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Ja mam fundament wylewany bezpośrednio do grunu.Ława szer 50 cmHarmonogram prac:09.09.2004 godz. 17:00: geodeta na budowie, zorientowanie budynku względem granic działki, niwelacje zrobiłem osobiście wcześniej, rozpoczęci kopania (humus zdjęty uprzednio koparko-spycharką) 10.09.2004: cały dzień kopania (2 osoby)11.09.2004: ułożeni folii PE w wykopie i zbrojenia12.09.2004: 8:00 do 10:30 1,5 gruszki z pompą - ławy gotowe Podsumowanie: 3,5 dnia i są ławyŁączny koszt: 6920,00 PLN (od zielonej trawki począwszy) Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 12.11.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 U nas było tak: sami zdjęliśmy 30 cm humusu, potem majster z pomocnikiem osobiscie wykopał 100 metrów ław na 1 metr głęboko. Następnie wylano około 7 cm chudziaka. Na to zbrojenie, uniesione około 2 cm na kawałkach prętów i beton z gruchy B15. grunt to mokry zbity piasek. Betonu poszło dokładnie tyle ile wynikało z rozmiaru ław w projekcie. Majster wykopał wszystko z miarką w ręku. Lawy poziomowano w ten sposób, że wbito pręty (z poziomnicą w ręku) w chudziak tak by wystawały około 5 cm nad planowaną ławę. Po zalaniu pręty wbito.Na to papa na lepiku i ściany fundamentowe z bloczków, ocieplenie styropian, izolacja pionowa obustronna - dysperbit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 13.11.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 i jeszcze jedno pytanko- grunt piaszczysty - ława fundamentowa szlowana - na to ze względu na brak prądy szalowane fundamenty - które zostały wysmarowane ze wszystkich stron( boki x2 i góra) ale poniważ moja praca to częste wyjazdy więc byłam tylko przy zalewaniu fundamentów. Niestety nie widziałm nic czarnego na styku ławy i fundamentu - co teraz czym to grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 14.03.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dopiero zaczynam przygodę z budownictwem więc mam pytanie dotyczące wykonywania fundamentu bez użycia szalunku...Jak ociepla się taki fundament (jego ściany)?? Przecież po zalaniu wykopu betonem nie ma już miejsca na ocieplenie.Jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dopiero zaczynam przygodę z budownictwem więc mam pytanie dotyczące wykonywania fundamentu bez użycia szalunku...Jak ociepla się taki fundament (jego ściany)?? Przecież po zalaniu wykopu betonem nie ma już miejsca na ocieplenie.Jak to jest w praktyce? Wkładasz styropian w odpowiednio szerszy wykop i przytwierdzasz do gruntu, można zrobic coś w rodzaju szpilek np. z pręta 6, trzeba ostroznie betonować aby tego nie poprzesuwać, bez przytwierdzenia wypłynie. Generalnie koszt ławy z szalowaniem wbrew obiegowej opinii nie jest kolosalnie rózny od tej wykonywanej w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.03.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ojejku spóźniłem się już tak rozwinięty wątek... IMHO wyryty w ziemi rów w który będzie wlewany beton będzie niestety zazwyczaj czymś raczej o takim przekroju: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 już się bałem, że nigdy tego obrazka nie zobaczędzięki Ci beton44 jesteś Wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ojejku spóźniłem się już tak rozwinięty wątek... IMHO wyryty w ziemi rów w który będzie wlewany beton będzie niestety zazwyczaj czymś raczej o takim przekroju: w http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg w tym jeszcze zdążysz wkleic ... watek jeszcze nie za bardzo rozwiniety, a rysunek jest zawalisty i warto go wklejac gdzie sie tylko da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 I w dalszej części http://www.wasik.pl/dsc04390.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.03.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 hmmmm obywatelko/lu Krzysztofik czyżbyś proponował/a pustaki na ściany fundamentowe ???? chyba Ci się coś pomyliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Ja tylko nawiazywałem do repertuaru Nieładnie wprowadzać zmiany po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 16.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Jak czytam ten watek, to juz nie wiem, czy mi sie cos myli czy niektorzy pisza o lawach a niektorzy o fundamentach. Niektore to jakies dziwne te posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jak czytam ten watek, to juz nie wiem, czy mi sie cos myli czy niektorzy pisza o lawach a niektorzy o fundamentach. A ława to nie fundament? W takim razie co nim jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kociu 19.03.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Są jeszcze hydrododatki do betonu -czy nie lepiej to zastosować niż bawić się z folią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.03.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Są jeszcze hydrododatki do betonu -czy nie lepiej to zastosować niż bawić się z folią ? Czasami bywa tak, że przypływam do siebie na budowe i cumuje przy tarasie Firma która mi robiła beton na fundamenty podobno dodała takich hydrododatków które będą stosowane przy budowie bazy na Marsie. A folią przykrywam deski jak pada deszcz. Jeżeli jest mokro hydrododatki są wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 19.03.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Jak czytam ten watek, to juz nie wiem, czy mi sie cos myli czy niektorzy pisza o lawach a niektorzy o fundamentach. A ława to nie fundament? W takim razie co nim jest? Byc moze teoria mowi co innego ,ale dla mnie lawa to stopa, a fundament to w domysle sciana fundamentowa . Lawa jest zdecydowanie szersza od sciany fundamentowej. Dlatego aby zalac lawe (w/g mojego projektu szer 80cm) nie widze potrzeby robienia szalunku, ale na sciane fundamentowa tak (zazwyczaj 24-50cm) o ile nie jest budowana z bloczkow. Tak rozumiem te pojecia i sadze, ze niektore posty mieszaja te pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.09.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Jak czytam ten watek, to juz nie wiem, czy mi sie cos myli czy niektorzy pisza o lawach a niektorzy o fundamentach. A ława to nie fundament? W takim razie co nim jest? Byc moze teoria mowi co innego ,ale dla mnie lawa to stopa, a fundament to w domysle sciana fundamentowa . Lawa jest zdecydowanie szersza od sciany fundamentowej. Dlatego aby zalac lawe (w/g mojego projektu szer 80cm) nie widze potrzeby robienia szalunku, ale na sciane fundamentowa tak (zazwyczaj 24-50cm) o ile nie jest budowana z bloczkow. Tak rozumiem te pojecia i sadze, ze niektore posty mieszaja te pojecia. Tak dla wyjaśnienia, może ktoś dalej nie będzie kalkował bzdur. Ława to nie jest stopa a fundament to nie w domyśle ściana fundamentowa. Zresztą nazwy są tak proste ,że dają wyobrażenie. Zadziwia mnie np. jak ktoś na bloczek mówi pustak choć nie ma żadnego otworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 07.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam. Chciałem trochę odnowić ten wątek gdyż ławy betonowane w gruncie nie muszą wyglądać tak jak na tym bazgrołku. http://images25.fotosik.pl/310/062628487cb71401.jpg Wznawiam ten wątek gdyż przed zrobieniem swoich fundamentów natrafiłem na temat i po przeczytaniu go miałem wątpliwości czy wylanie ław w gruncie to dobry pomysł. Mój dom 115 m2 z poddaszem użytkowym plus taras ok 30m2. Grunt piasek, woda podczas kopani 1.m. Wykop zrobiłem na szerokość szpadla plus trochę luzu tj. 27-30 cm. Głębokość 90 cm. Humus pozostał nieruszony gdyż podbierałem piasek pod ławy i gdybym usunął tę trawę mogłoby się obsypywać a tak wszystko ładnie trzymało się nawet jak podjeżdżała grucha z betonem. Fakt w jednym miejscu jak podkopywałem narożnik obleciał i mam tam teraz trochę większy kielich. Tak, więc moje ławy wyglądają tak jak na tym bazgrołku. http://images41.fotosik.pl/47/0ca40fe149b6a7a5med.jpg Z jednej strony gdzie zaczynałem wylewać wyłożyłem cały wykop folią natomiast w reszcie wykopu folie dałem jedynie na spód pod zbrojenie. Ławy zostały wylane do poziomu gruntu zaś za kilka dni dolałem ściany fundamentowe do wysokości 50 cm w najwyższym punkcie. Na wiosnę trochę je odkopie i zrobię ocieplenie. Koszt jaki poniosłem to: kopanie ław 25 godin samemu. beton (wcale nie więcej) z gruchy bez pompy (oszczędności) zbrojenie praca sąsiada kręcenie zbrojenia w ławy i pomoc przy betonowaniu i szlowaniu.5dni moja praca przy szalowaniu 5 dni. Na koniec 1 godzina pracy koparki-wyciągałem humus z obrysu domu (zbyt dużo korzeni i trawy mogłoby za jakiś czas osiadać. http://images30.fotosik.pl/311/0f4bcb4ea7728a4emed.jpg http://images47.fotosik.pl/47/097cc60cb923dcb0med.jpg http://images30.fotosik.pl/311/b4df197a99d55b2bmed.jpg Jak sąsiad zaczoł wibrować betonik ładnie płynął sobie ławami w najdalsze narożniki. http://images24.fotosik.pl/312/0295fd75a3375165med.jpg Tu widać jak wyszły kielichy ław w foli. szerokość ponad 70cm. http://images26.fotosik.pl/311/c529084ba84db7eemed.jpg Szalunek ze sklijki pożyczonej. Trzeba pamiętać żeby dobrze pozabijać i obsypać bo beton ttttoooooooooo sssssiiiiłłłłłaaaa. http://images46.fotosik.pl/46/75ec933431e128f9med.jpg I tak gotowy szaluneczek po rozebraniu. Gładziudki dobrze wibrowany lecz kilka śladów od gwoździ zostało. http://images27.fotosik.pl/310/98cefaf14607d941med.jpg Tu razem z tarasem, który jest trochę niższy bo wyleję na nim płytę. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts