Mirek_Lewandowski 07.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Robisz człowiekowi krzywde.. beton44 będzie niepocieszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.01.2009 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 bardzo się cieszę że moje RYSUNKI są klasyką... hmmmm: http://images24.fotosik.pl/312/0295fd75a3375165med.jpg a tak między nami - czy ma sens taka dłubanina z zatrudnieniem karzełków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 takie dziury wierci sie świdrem / i nie szkodzi, ze kształt otworu zmieni sie na okragły/ p.s. a fundament kopany recznie jest The Best ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 08.01.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Kopania było ok. 25 godzin samemu. Poszerzenia robiłem szpadlem a dalej podbierałem łopatką. Nie trzeba zatrudniać karłów wystarczy mała łopatka i trochę sprytu. No chyba że 176 cm wzrostu to karzeł. . ale cenowo wyszło naprawdę tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Kamyk 30.01.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Podepnę się pod temat... Witam. Jestem tu nowy i jeśli piszę nie tu gdzie trzeba to proszę moderatora o przeniesienie tematu. Mam parę pytań związanych z początkami prac na działce, napisze jak planuje to zrobić a Wy napiszcie czy będzie oki. Budynek jednorodzinny, parterowy, 130m2,budowany z pustaka 24x24x60, 40m od osi drogi, teren zaniżony względem drogi o 1m, grunt glina. Mój plan: a) zalać ławę o szerokości ok 50cm i głębokości 50,60cm bezposrednio w gruncie wyłożonym folią hydroizolacyjna. - mam sporo słupów energetycznych, czy można je położyć w ławie jako wzmocnienie tj, gotowa belka?? tu pytanie jak te słupy elektryczne zachowają sie jako zbrojenie w ławie fundamentowej?? b) następnie umurować fundament o wysokości 1,5m z bloczków betonowych i obsypać ziemią, czarną od zewnątrz na wysokość 1m i 3m szeroko od ściany fundamentowej, w efekcie dom będzie stał tak jakby na skarpie,wiem że to sporo ziemi do obsypania ale mogę ją bardzo tanio kupić w wewnątrz budynku piasek ok 1,3-1,4m. tu pytanie czy ocieplać fundament styropianem? i z której strony, od zewnątrz czy wewnątrz, czy może z obu stron??????? c) następnie planuję zrobić odprowadzenie kanalizacji i zalać wszystko betonem, tzn zrobić gotową posadzkę, tyle na ten rok, w przyszłym roku budowa ścian itd. Liczę na wypowiedzi ekspertów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 30.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Co prawda ekspertem nie jestem, ale na pewno żadnych słupów do ław fundamentowych bym nie dawał. Poza tym przy tak wysokich ścianach fundamentowych pomyślał bym o piwnicy. Zamiast wydawać kupę kasy na piasek do zasypania fundamentów w to miejsce zrobisz strop nad piwnicą. Nie wiem jak u Ciebie z sąsiadami ale nie możesz sobie od tak usypywać skarpy na działce zmieniając tym samym warunki wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.01.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 skarpa (wokół chałupy) nie zmienia stosunków, wodnych....gorzej z sąsiedzkimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Kamyk 01.02.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Z tymi słupami tak pytam bo mój kumpel 15 lat temu tak zrobił, poskuwał słupy na końcach żeby je powiązać, budynek 2 piętrowy stoi bez żadnych pęknięć, w słupie znajduje się 6x fi14, nie wiem czy to nie lepsza belka od tej z projektu 4x fi12, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.02.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 taki duży długi "rodzynek" jak słup marnie raczej powiąże się z resztą betonu ja już bym je raczej te słupy wykorzystał jako strop...jak iść to na całość... IDZIE WIOSNA - RYSUNKI - ZNOWU -- RUSZĄ DO AKCJI.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Kamyk 04.02.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Hej.No to ok. ława ze zbrojeniem z prętów wg/projektu, to gdzie te słupy mogę później wykorzystać? oczywiście w całości, bo trochę by się zeszło żeby je rozkuć na odzyskanie drutu. Czy można później zaszalować fundament ok 50cm wysokości, utopić tam te słupy, a następnie resztę czyli 1m umórować z bloczków.Piwnica odpada, znacznie większe koszty, przeprojektowanie projektu, no i podmokły teren, stąd pomysł na mieszkanko na skarpie. piasek do wewnątrz mieszkanka wyniesie mnie ok 2000zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 05.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Hej. No to ok. ława ze zbrojeniem z prętów wg/projektu, to gdzie te słupy mogę później wykorzystać? oczywiście w całości, bo trochę by się zeszło żeby je rozkuć na odzyskanie drutu. Czy można później zaszalować fundament ok 50cm wysokości, utopić tam te słupy, a następnie resztę czyli 1m umórować z bloczków. Piwnica odpada, znacznie większe koszty, przeprojektowanie projektu, no i podmokły teren, stąd pomysł na mieszkanko na skarpie. piasek do wewnątrz mieszkanka wyniesie mnie ok 2000zł. Pozdrawiam 130 m2 * 1,5 m = 195 m3 m3 = ok. 1,7 t, więc potrzebujesz ok. 330 ton piasku, pospółki. Jesteś pewien, że ktoś Ci przywiezie 14 dużych wanienek po 140 zł za sztukę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Kamyk 20.02.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam ponownie.Mam trochę nowych danych co do mojej działki i parę pytań. A więc:- w powiecie gościa od zbadania warunków wodnych gruntu nie ma...- sam wykopałem dołek o głębokości ok 1m i: 20cm humusu, dalej glina i glina, woda teraz stoi na ok 40-50 cm od powierzchni... Teraz pytanie: czy pokusić się o piwnicę którą musiałbym wkopać 50cm w głąb ziemi, bo reszta 1,5 metra była by z bloczków nad ziemie tak jak pisałem wcześniej.Oczywiście przy opcji z piwnicą zastosowałbym drenaż wokół mieszkania i wpiąłbym się w drenaż działki bo taki jest jakieś 30m od planowanego budynku, czy zastosowany drenaż skutecznie by odprowadził wodę??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts