Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol kondensacyjny Vaillant 306/3-5

Asx

Recommended Posts

Witam,

mam problem, a raczej garstkę problemów z piecem 306/3-5, wpółpracuje on wraz z pogodówką i regulatorem pokojowym, zasilany LPG

dom do ogrzania 210m2, ocieplony.

moc mogę modulować w przedziale 10kW - 30kW, Zapotrzebowanie na ciepło mam około 13kWh przy -20C. Kocioł jest strasznie przewymiarowany, w okresie przejściowym grzanie na 10kW to samobójstwo. myśle nad wymiana kotla na mniejszy z większa modulacją np. 4 - 18kW - czy to wpłynie znacząco na moje rachunki za gaz?

1. jak powinien pracować palnik w kotle? praca ciągla czy jakies cykle?

aktulanie mam ustaiwoną najniższa mozliwa moc 10kW (-12C na dworze)....gdy realnie potrzebuje zapewnie około 8-9kW. masakra, cos poradzicie?

miałem podobny problem (kocioł 24kW bez modulacji, zapotrzebowanie domu wyliczone ok 15-16kW przy -20), dom jak w podpisie... po wymianie pieca na kondensacyjny z modulacją w zakresie 4,7-20kW rachunki niższe o 20-25% (im zimniej, tym większe oszczędności) mimo, że mam w domu dodatkowe 2 osoby i grzeje dużo więcej niż w poprzednich kilku latach (dziadkowie lubią mieć u siebie te 23stopnie minimum). Przy -14 na zewnątrz, piec pracował na mocy niecałych 10kW, więc mogłem wziąć jeszcze mniejszy kocioł (była do wyboru także 14'tka kW, ale jakoś przeraził mnie ten pomysł, a teraz żałuje bo dało by się kolejnych kilka % urwać z rachunków).

próbowałem różnych ustawień i w sumie ciągle staram się coś ulepszyć, ale aktualnie kocioł pracuje całkiem nie najgorzej i to jest tak: jak temperatury są poniżej 0stopni, to pracuje całą dobę bez przerwy na minimalnej mocy, jak temperatura jest wyższa niż 5 stopni to palnik załącza się od 30 do 80 razy na dobę (te 80 razy to było na starszych ustawieniach przy około 10-14 stopni na dworze, teraz powinno być ciut mniej). Krzywa na sterowniku RC35 jest ustawiona tak, że przy -10 temperatura zasilania ma mieć 56 stopni, a max temperatura zasilania ma wynosić nie więcej niż 60 stopni (dla temperatur poniżej -10). Wg Buderusa, nawet te 80 razy na dobę jest niegroźne dla kotła (w sensie żywotności jego podzespołów). Gdybym wziął kocioł o mocy 14kW, wtedy by przy wyższych temperaturach lepiej pracował i może by się udało zejść do 10-20 startów na dobę przy temperaturach ok 10 stopni na zewnątrz... Gdybym tylko to wiedział wcześniej, że tyle wystarczy :p