Asx 21.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Witam, mam problem, a raczej garstkę problemów z piecem 306/3-5, wpółpracuje on wraz z pogodówką i regulatorem pokojowym, zasilany LPG dom do ogrzania 210m2, ocieplony. moc mogę modulować w przedziale 10kW - 30kW, Zapotrzebowanie na ciepło mam około 13kWh przy -20C. Kocioł jest strasznie przewymiarowany, w okresie przejściowym grzanie na 10kW to samobójstwo. myśle nad wymiana kotla na mniejszy z większa modulacją np. 4 - 18kW - czy to wpłynie znacząco na moje rachunki za gaz? 1. jak powinien pracować palnik w kotle? praca ciągla czy jakies cykle? aktulanie mam ustaiwoną najniższa mozliwa moc 10kW (-12C na dworze)....gdy realnie potrzebuje zapewnie około 8-9kW. masakra, cos poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 22.12.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 doradzi ktoś, cos? Zauwazylem ze palnik wlącza się zadziej niż jak mialem nastawione 30kW mocy ale dalej zalącza się średnio kilka razy na godzine, chyba tka nie powinno być? Co radzicie? dalej te 10kW jest za duże dla tego domu przy aktualnej -8C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 22.12.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 miałem podobny problem (kocioł 24kW bez modulacji, zapotrzebowanie domu wyliczone ok 15-16kW przy -20), dom jak w podpisie... po wymianie pieca na kondensacyjny z modulacją w zakresie 4,7-20kW rachunki niższe o 20-25% (im zimniej, tym większe oszczędności) mimo, że mam w domu dodatkowe 2 osoby i grzeje dużo więcej niż w poprzednich kilku latach (dziadkowie lubią mieć u siebie te 23stopnie minimum). Przy -14 na zewnątrz, piec pracował na mocy niecałych 10kW, więc mogłem wziąć jeszcze mniejszy kocioł (była do wyboru także 14'tka kW, ale jakoś przeraził mnie ten pomysł, a teraz żałuje bo dało by się kolejnych kilka % urwać z rachunków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 22.12.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 dzięki, zawsze to jakis pogląda jak pracuje palnik w twoim kondensie? ile razy sie wlącza na dobę? Powinien chyba jka najmniej , tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 22.12.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 próbowałem różnych ustawień i w sumie ciągle staram się coś ulepszyć, ale aktualnie kocioł pracuje całkiem nie najgorzej i to jest tak: jak temperatury są poniżej 0stopni, to pracuje całą dobę bez przerwy na minimalnej mocy, jak temperatura jest wyższa niż 5 stopni to palnik załącza się od 30 do 80 razy na dobę (te 80 razy to było na starszych ustawieniach przy około 10-14 stopni na dworze, teraz powinno być ciut mniej). Krzywa na sterowniku RC35 jest ustawiona tak, że przy -10 temperatura zasilania ma mieć 56 stopni, a max temperatura zasilania ma wynosić nie więcej niż 60 stopni (dla temperatur poniżej -10). Wg Buderusa, nawet te 80 razy na dobę jest niegroźne dla kotła (w sensie żywotności jego podzespołów). Gdybym wziął kocioł o mocy 14kW, wtedy by przy wyższych temperaturach lepiej pracował i może by się udało zejść do 10-20 startów na dobę przy temperaturach ok 10 stopni na zewnątrz... Gdybym tylko to wiedział wcześniej, że tyle wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts