Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

swego czasu przerabiałem ten temat i ma dwa wnioski:

1. porównujjac ttylko oferty kredytowe banków któóre obsługuja tą "szanowaną| instytucję jaka jest NFOŚiGW nie trudno jest sprawić iz przy kopmleksowej budowie całewkgo domku na kredyt sa oferty banków o wiele atrakcyjniejsze niz ofrta wyżej wspomnianych - nawet pryz uwzględnieniu rzekomej dotacji z Nfoośigw.

2. po rozmowie z weryfikatorem dowiedziałem sie iz na rynku jest rzekomo tylko jeden egzemplarz pompy cieła ktora spełnia wymagania nfośigow. Ile w tym prawdy - nie wiem. Nie sprawdzałem.

Mi wystarczył punkt 1. by NFOŚiGW powiedzieć - nie, dziękuję.

Dom energooszczedny to ja sobie wybuduję sam bez waszych rzekomych dopłat i bez korzystania z dantejskich ofert kredytów hipotecznych BOŚa i innych

FAZIT: gratuluje pomysłowosci temu kto wymyślił strukturę programu z rzekomymi dofinansowaniami, w kŧórej to strukturze zyskują weryfikatorzy pierwotni, weryfiokatorzy końcowi, banki oferuyjące chore oferty kredytów hipotecznych oraz inne organizacje, a przeciętnemu Kowalskiemu który skorzystał z tego programu pozostaje satysfakcja i ilka dodatkwych siwych włosów.

I tym się różnimy np od naszych sąsiadów zza Odry. Tam podobne programy sa dla inwestorów a tu w tym polskim zaścianku fiansnowo zyskują wszyscy dookoła a ty Kowalski ciesz sie że masz przynajjmniej wspomnianą satysfakcję. (oczywiscie o ile twój nowo-wybudowany domek pomyslnie przejdzie ostateczna weryfikację). i płac raty BOŚiowi lub innym, które to nijak sie mają do ofert kredytów hipotecznych konkurencyjnych banków.

Pozdrav

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

swego czasu przerabiałem ten temat i ma dwa wnioski:

1. porównujjac ttylko oferty kredytowe banków któóre obsługuja tą "szanowaną| instytucję jaka jest NFOŚiGW nie trudno jest sprawić iz przy kopmleksowej budowie całewkgo domku na kredyt sa oferty banków o wiele atrakcyjniejsze niz ofrta wyżej wspomnianych - nawet pryz uwzględnieniu rzekomej dotacji z Nfoośigw.

2. po rozmowie z weryfikatorem dowiedziałem sie iz na rynku jest rzekomo tylko jeden egzemplarz pompy cieła ktora spełnia wymagania nfośigow. Ile w tym prawdy - nie wiem. Nie sprawdzałem.

Mi wystarczył punkt 1. by NFOŚiGW powiedzieć - nie, dziękuję.

Dom energooszczedny to ja sobie wybuduję sam bez waszych rzekomych dopłat i bez korzystania z dantejskich ofert kredytów hipotecznych BOŚa i innych

FAZIT: gratuluje pomysłowosci temu kto wymyślił strukturę programu z rzekomymi dofinansowaniami, w kŧórej to strukturze zyskują weryfikatorzy pierwotni, weryfiokatorzy końcowi, banki oferuyjące chore oferty kredytów hipotecznych oraz inne organizacje, a przeciętnemu Kowalskiemu który skorzystał z tego programu pozostaje satysfakcja i ilka dodatkwych siwych włosów.

I tym się różnimy np od naszych sąsiadów zza Odry. Tam podobne programy sa dla inwestorów a tu w tym polskim zaścianku fiansnowo zyskują wszyscy dookoła a ty Kowalski ciesz sie że masz przynajjmniej wspomnianą satysfakcję. (oczywiscie o ile twój nowo-wybudowany domek pomyslnie przejdzie ostateczna weryfikację). i płac raty BOŚiowi lub innym, które to nijak sie mają do ofert kredytów hipotecznych konkurencyjnych banków.

Pozdrav

Ja od zawsze powtarzam, że to co jest DOFINANSOWYWANE jest najdroższe... dla inwestora

• 1 month później...
A co sądzicie o nowym programie NFOŚIGW "Ryś" wygląda ciekawie?

Obawiam się że jak zwykle tylko podniesie koszty...Chociaż nie znam szczegółów. Generalnie badałem sprawy z solarami, PV, rekuperacją, domami energooszczędnymi i za każdym razem z dofinansowaniem wychodziło drożej. Ja nawet nie wchodzę w tego typu relacje bo zrobię to klientom taniej bez dopłat...

• 2 months później...
A co sądzicie o nowym programie NFOŚIGW "Ryś" wygląda ciekawie?

Witam, wygląda ciekawie, ale nie wiadomo co dalej będzie z tym programem. Wnioski o udostępnianie środków złożyło 10 WFOŚiGW i ani jeden Bank. A z ostatnich informacji wynika, że nie wiadomo jak ostatecznie będzie wyglądał:

CYTUJĘ: "Program Ryś, jako program o ogólnopolskim zasięgu, przewiduje wdrażanie przez pośredników finansowych – WFOŚiGW oraz banki (nie przewiduje naboru za pośrednictwem gmin). Zgodnie z harmonogramem wdrażania programu, NFOŚiGW ogłosił nabory na pośredników. W naborach nie zgłosił się żaden bank. W ocenie jest obecnie 10 wniosków z WFOŚiGW. Nie gwarantuje to wdrażania programu na terenie całej Polski, a NFOŚiGW jako instytucja centralna, obsługująca duże inwestycje, finansowane również ze środków europejskich, nie ma możliwości wdrażania sam tego programu. W związku z tym obecnie trwa w Narodowym Funduszu analiza możliwości, zasadności oraz celowości wdrażania programu w takim kształcie."

Pozdrawiam!

NFOŚiGW ??

http://vignette2.wikia.nocookie.net/survivoronlinegaming/images/9/96/Simpsons-nelson-ha-ha-93-p-672x480.jpg/revision/latest?cb=20130818100405

Co w tym dziwnego, czy też śmiesznego?