tomdts 26.01.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Zaprojektowany ma dom 131m2 do ogrzania od razu zamyśle było iż będzie to dom energooszczędny, a potem pojawiła cię szansa skoku na kasę, on cóż jak nie wyjdzie to będę miał satysfakcję że będzie oszczędnie i komfortowo się mieszkać Pozdrawiam Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Zaprojektowany ma dom 131m2 do ogrzania od razu zamyśle było iż będzie to dom energooszczędny, a potem pojawiła cię szansa skoku na kasę, on cóż jak nie wyjdzie to będę miał satysfakcję że będzie oszczędnie i komfortowo się mieszkać Pozdrawiam Tomasz. I to jest bardzo dobre podejście do budowy domu Całkowicie się z tym zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 28.01.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zaprojektowany ma dom 131m2 do ogrzania od razu zamyśle było iż będzie to dom energooszczędny, a potem pojawiła cię szansa skoku na kasę, on cóż jak nie wyjdzie to będę miał satysfakcję że będzie oszczędnie i komfortowo się mieszkać Pozdrawiam Tomasz. Oby więcej takich inwestorów !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 na stronce NFOŚiGW jest coś takiego jak podręcznik dobrych praktyk, a w nim na str. 27 taki zapis:Uwaga: W budynkach NF40 i NF15 nie zaleca się stosowania jako źródło ciepła kotłów węglowych. Nie dopuszczalne jest stosowanie do ogrzewania i przygotowania c.w.u. jedynie energii elektrycznej. Nie dotyczy to energii elektrycznej wytwarzanej z ogniw fotowoltaicznych, turbin wiatrowych, kogeneracji lub innych źródłem wykorzystujących energię odnawialną. Jak rozumiecie ten zapis? Czy to oznacza, że domy grzane prądem będą z automatu odrzucane? Byłoby to chyba dziwne, gdyż w zestawieniuwymagań technicznych nie ma takiego zapisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.01.2013 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Oby więcej takich inwestorów !! No tak! gońmy króliczka Nie sztuką jest złapać, przyjemność to gonić! all understand. Ci którzy nie potrzebują kredytów zapłacą frycowe. Ci którzy potrzebują i mówią, że i tak by zapłacili... Sprawdziłem ofertę banków z listy NFOŚ z rankingiem kredytów na styczeń ( wujek google ). Na liście NFOŚ NIE MA banków z najlepszymi i dobrymi kredytami dla inwestorów, a koszty kredytu w ofercie publikowanych banków w stosunku do tych ofert przyzwoitych, dramatycznie przewyższają zyski z programu. Dla niedowiarków do odrobienia praca domowa. ... albo pozostaje gonić króliczka Edytowane 28 Stycznia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.01.2013 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) na stronce NFOŚiGW jest coś takiego jak podręcznik dobrych praktyk, a w nim na str. 27 taki zapis: Uwaga: W budynkach NF40 i NF15 nie zaleca się stosowania jako źródło ciepła kotłów węglowych. Nie dopuszczalne jest stosowanie do ogrzewania i przygotowania c.w.u. jedynie energii elektrycznej. Nie dotyczy to energii elektrycznej wytwarzanej z ogniw fotowoltaicznych, turbin wiatrowych, kogeneracji lub innych źródłem wykorzystujących energię odnawialną. Jak rozumiecie ten zapis? Czy to oznacza, że domy grzane prądem będą z automatu odrzucane? Byłoby to chyba dziwne, gdyż w zestawieniu wymagań technicznych nie ma takiego zapisu Nie rozumiemy Ostatnio w Urzędzie Skarbowym usłyszałem mniej więcej taki tekst: Urząd Skarbowy wydał decyzję. ... mogę się odwołać i skorzystać z opinii rzeczoznawcy ( na własny koszt - kila kzł ). Urząd Skarbowy może wziąć pod uwagę opinię rzeczoznawcy, ale nie musi. Może wydać ostateczny werdykt według "widzimisię"! Czy coś Ci to przypomina? Edytowane 28 Stycznia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 29.01.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ja odpuściłem dopłatę jak czytałem opis ich wymogów, bo przeraża mnie wizja gdybym wydał ekstra kasę na papirologię a nie dostał dofinansowania a ten zapis o prądzie był gwoździem do trumny, bo właśnie jakiś urzędnik może zawsze powiedzieć, że przecież było napisane, że ogrzewanie tylko prądem jest niedopuszczalne aczkolwiek troche mi szkoda, bo mo dom będzie spełniał wymagania NF40 pod kątem rocznego zużycia energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 29.01.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Ci którzy nie potrzebują kredytów zapłacą frycowe nie dramatyzujmy! Jeżeli nic sie nie zmieni to zamierzam wsiąść 40k z długim okresem spłaty tak aby na koniec inwestycji kwota zadłużenia wciąż przewyzszala wartość dotacji. Różnica w kosztach takiego kredytu pomiędzy bankiem numer 1 a choćby BGŻ nie przekroczy 1k. Zgodzę sie jednak ze kredytowanie całej inwestycji za pomocą rekomendowanych przez nfosigw banków mija sie z celem. Poza tym stopy idą w dol, pojawiają sie nowe rekomendacje dla bankow, co moze wskazywać na poluzowanie plitykikredytowej i spadek jego realnych kosztow. Tusk nam pomoze;) edit: chodziło mi oczywiście o rzekome Zaporowe kosztykredytu. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez ENDO Jeszcze sie nie obudzilem a espresso dopiero przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.01.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) ... a więc ( pani na polskim mówiła, że nie zaczyna się od "a więc" ), ... a więc: primo przygotuj inwestorze dokumentację, która umożliwi Ci budowę wymarzonego domu. Ci, którzy wbili pierwszą łopatę, wiedzą o jakim stosie dokumentów i czasu piszę. secundo, zorganizuj kredyt na finansowanie budowy na warunkach Tobie dogodnych, Ten kto kiedykolwiek podpisał umowę kredytową doskonale wie, że trwa to 15 minut, jak w reklamie... ... nie licząc wszystkich działań przedwstępnych. tercio, teraz zorganizuj sobie drugi kredyt tylko na finansowanie dofinansowania do NF40, bądź NF15. Pewnie będzie to kaszka z mleczkiem. quadro, przygotuj dokumentację dla NFOŚ i weryfikatorów w celu uzyskania dofinansowania. Patrz strona 1 wątku. 5 ( nie wiem jak jest "po piąte", nigdy nie doszedłem do takiego skomplikowania w działaniach i podejmowaniu swoich decyzji ) czekaj inwestorze na decyzję: a. albo, b. albo, Fajnie! ... e, nie! Pewnie da się jeszcze wymyślić jakąś procedurę. Poczekam, bo jakże jestem ciekaw wyobraźni i twórczości para-inteligentnej rzeszy urzędniczej. Czy ktoś słyszał o wydajności i efektywności działania? W Chinach, Indiach, Brazylii, Tak, W Polsce na modłę liberalnej komuny Eurolandu, daaawno zapomniano! P.S. I co by było jasne. Każdy robi jak chce! Albo w to wchodzi, albo nie. Mnie irytuje stwarzanie pozorów. Czy ktoś słyszał o spowolnieniu gospodarczym? A oto jego wizualizacja: jeśli chcę iść do kina, to podejmuję decyzję, wstaję i idę. To jest działanie efektywne. A funduje się nam mniej więcej taką procedurę: - wypełnij kalendarz, swoich obowiązków, - dokonaj rezerwacji biletu, - sprawdź stan konta, czy oby stać się na opłatę na miejscu, - zarezerwuj planowy przejazd tramwajem, - poinformuj ciecia w twoim komunoapartemantowcu o jego planowanym opuszczeniu, - poczekaj na potwierdzenie powyższych, - dokonaj wyjścia ... W imię..., no właśnie czego? Ktoś coś dopisze Edytowane 29 Stycznia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.01.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 giściu zajefajny tekst nic dodać nic ująć:bye:polska rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 30.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 5 ( nie wiem jak jest "po piąte", nigdy nie doszedłem do takiego skomplikowania w działaniach i podejmowaniu swoich decyzji ) czekaj inwestorze na decyzję: a. albo, b. albo, quinto, sexto..... przyznaję, przy sexto wujek google pomógł. gosciu01 idealnie ujęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 03.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A funduje się nam mniej więcej taką procedurę: - wypełnij kalendarz, swoich obowiązków, - dokonaj rezerwacji biletu, - sprawdź stan konta, czy oby stać się na opłatę na miejscu, - zarezerwuj planowy przejazd tramwajem, - poinformuj ciecia w twoim komunoapartemantowcu o jego planowanym opuszczeniu, - poczekaj na potwierdzenie powyższych, - dokonaj wyjścia ... W imię..., no właśnie czego? Ktoś coś dopisze nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 05.02.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam Zastanawiałem się nad dopłatą, czytałem wytyczne , analizowałem ,.....w końcu poczytałem na forum i już chyba wszystko jasne Z drugiej strony ciekaw jestem opinii osób które w praktyce będą do tego podchodziły, jak będzie z weryfikacją, weryfikatorami i tymi wszystkimi wymogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 05.02.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jak będzie to się okaże bo jak dotąd nic nie wiadomo. Coraz ciemniej widzę by ktoś kto chce budować w tym roku z tego skorzystał. Jest luty a weryfikatorów brak, a przecież muszą zaakceptować projekt przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.02.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 a banki juz wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 05.02.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 a banki juz wybrali? Bank Polskiej Spółdzielczości S.A., SGB-Bank S.A., Bank Ochrony Środowiska S.A., Bank Zachodni WBK S.A., Getin Noble Bank S.A., Nordea Bank Polska S.A. oraz Deutsche Bank PBC S.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 a banki juz wybrali? Wybrać wybrali, ale jeszcze z żadnym nie podpisali umowy... Rozstrzygnięcie naboru banków 21-01-2013, 15:10 W związku z zakończonym naborem wniosków banków, złożonych w ramach programu „Efektywne wykorzystanie energii Część 3) Dopłaty do kredytów na budowę domów energooszczędnych”, Zarząd NFOŚiGW w dniu 21.01.2013 r. wyraził zgodę na zawarcie umów o współpracy i udostępnienie bankom środków na dotacje na częściową spłatę kapitału kredytów bankowych przeznaczonych na przedsięwzięcia realizowane w ramach ww. programu, w łącznej wysokości 100 000 000 zł. Decyzja dotyczy następujących banków: Bank Polskiej Spółdzielczości S.A., SGB-Bank S.A., Bank Ochrony Środowiska S.A., Bank Zachodni WBK S.A., Getin Noble Bank S.A., Nordea Bank Polska S.A., Deutsche Bank PBC S.A. O terminach przystąpienia banków do programu poinformujemy w momencie podpisania przez nie umów o współpracy z NFOŚiGW. http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/aktualnosci/art,5,rozstrzygniecie-naboru-bankow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czy wie ktoś, jakie drzwi spełniają wymóg <1,30, a przy okazji nie zabijają ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam Czy wie ktoś, jakie drzwi spełniają wymóg <1,30, a przy okazji nie zabijają ceną? jest parę np : http://www.drzwi-cal.pl/energooszcz_dne_zmodernizowane_drzwi_z_kolekcji_arktycznej.html albo http://www.stolpaw.com.pl/technologia/optimum-plus i to http://www.doorsy.pl/zew_przekroj.html oraz inni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punho 11.02.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Dzięki gościu01 za poruszenie tematu i dobry tekst.Od momentu kiedy zapadła decyzja o budowie domu, podjąłem decyzję, że dom będzie energooszczędny. Mam zaprojektowaną stodołę z silki na płycie z reku, grubsza warstwa ocieplenia itp. Dom buduję nie nastawiając się na dofinansowania. Chcę sobie oszczędzić kosztów w przyszłości. Naiwnie ucieszyłem się gdy pojawił się temat dofinansowania do domów energooszczędnych, ale przeglądając wytyczne na stronie NFOŚ i czytając to forum, też zastanawiam się dla kogo ten program jest skierowany. Papierologia i biurokracja, i konieczny kontakt z bankowcami. Dlaczego nie można tak jak mówicie:- zbudować dom, - zawołać weryfikatora który za rozsądne pieniądze sprawdzi rozwiązania i energooszczędność- otrzymać dotację ??? Ja nie zważając na ten program buduję energoszczędnie, bo ja na tym osiągnę zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts