R4di 11.02.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Budownictwo to motor gospodarki (PKB) itp.Kraj tworzy iluzję dotowania inwestora patrz ta dotacja i inne.Tak naprawdę dotuje się deweloperów i całą otoczkę związaną z budownictwem.Skończyło się EURO ( nie budujemy już stadionów i dróg), skończyła się RnS masa osób nie będzie miała co robić. Więc nie będzie kasy, jak nie będzie kasy to nie będzie konsumpcji ( parz zielona wyspa). Z drugiej strony dla rozpoczynających budowę sytuacja ok ceny robocizny spadły nieco.Więc trzeba coś zrobić aby inwestor indywidualny chciał budować. Znów patrz dotacje "dla inwestorów"....Rozpocznie budowę, wyda kasę na robotę, materiały, transport, dywany, stal, drzwi, panele, sprzęt agd i rtv, kabe, żarówki, narzędzia budowlane wymieniać by długo cała gospodarka zaangażowana w budowę mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 punho przecież od samego początku piszemy tutaj że dotacje nie są dla ciebie tylko dla rzeszy białych kołnierzyków i bankowców. Ty jesteś ostatnim ogniwem który ma dostać po d...e jak będzie coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.02.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Do NFOŚ. Szanowni Państwo, miesiąc marzec, a już na pewno kwiecień to okres kiedy wbija się symboliczną pierwszą łopatę i budowy ruszają pełną parą. Ci którzy kredytują budowę potrzebują ok. 4-6 tygodni na przygotowanie wniosków i decyzje a następnie uzyskania przelewu I transzy na soje konto. Szumnie zapowiadany przez państwo program jest w powijakach, patrz: http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/aktualnosci/ Ponieważ sam rozpoczynam budowę zapytałem tu i ówdzie w bakach o programie u tzw. doradców. Niektórzy nawet nie wiedzieli o co chodzi!!! Pozostali słyszeli z ... telewizji :-) Brak weryfikatorów. Gratuluję i życzę dopięcia programu przed 2020r. Świetnie nadają się na podsumowanie słowa punho ...Naiwnie ucieszyłem się gdy pojawił się temat dofinansowania do domów energooszczędnych, ale przeglądając wytyczne na stronie NFOŚ i czytając to forum, też zastanawiam się dla kogo ten program jest skierowany. Papierologia i biurokracja, i konieczny kontakt z bankowcami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 13.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dokładnie ;papierologia, biurokracja.. itp a na końcu klient który powinien być najważniejszy. A tyle się mówi o budownictwie energooszczędnym, przecież zgodnie z dyrektywą od 2021 roku wszystkie nowo budowane budynki mają być " o niemal zerowym zużyciu energii" i to w gestii Państwa leży uruchomienie mechanizmów które takie budownictwo będzie wspierało a u nas jest chyba przeciwnie. Kiedyś czytałem o programach i różnych rozwiązania stosowanych w krajach takich jak Niemcy, Austria, Szwajcaria, czy Szwecja i tam nie ma się co dziwić że większość budynków jest realizowana jako Pasywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 14.02.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dokładnie ;papierologia, biurokracja.. itp a na końcu klient który powinien być najważniejszy. A tyle się mówi o budownictwie energooszczędnym, przecież zgodnie z dyrektywą od 2021 roku wszystkie nowo budowane budynki mają być " o niemal zerowym zużyciu energii" i to w gestii Państwa leży uruchomienie mechanizmów które takie budownictwo będzie wspierało a u nas jest chyba przeciwnie. Kiedyś czytałem o programach i różnych rozwiązania stosowanych w krajach takich jak Niemcy, Austria, Szwajcaria, czy Szwecja i tam nie ma się co dziwić że większość budynków jest realizowana jako Pasywne No dokładnie, temat poruszany ale jak już dyskutowaliśmy dość zamarkowane są końcowe zyski. Ale wiedz ze coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4di 20.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 https://www.gov.uk/green-deal-energy-saving-measures/how-the-green-deal-works Można?? Można.....ale w UK w skrócie:Kontrakt podniesienia efektywności energetycznej domu domu...1. poddaj nieruchomość ocenie2. dowiedz się ile oszczędności przyniesie "remont"3. Podpisz kontrakt4. Wykonaj remont5 i NIE PŁAĆ ANI 1 "złotówki"!!!!6. Koszt remontu zostanie pokryty z różnicy miedzy starymi rachunkami a nowymi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 21.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ...no właśnie można, i to chyba nawet bez udziału banku co u nas byłoby nie do pomyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 06.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Program robiony równie perfekcyjnie jak dopłaty dla rybactwa śródlądowego. Miało być super, a beneficjentów jak na razie niewielu, i pieniądze też nie te...A najbardziej mnie wkurza, że urzędnicy wiedzą lepiej. Właśnie buduję dom, przechodzę do etapu instalacji. Luźnym bykiem mógłbym się załapać na 30.000. Ale niestety, nie ta bryła. Rozłożysty dom parterowy nie ma szans. W takim chcę mieszkać, i wydałem trochę więcej własnych pieniędzy, żeby go zbudować.Czyli udział moich środków w osiągnięciu celu jest wyższy, niż przy zwartej bryle. Moja strata. Więc dlaczego nie mogę dostać dopłaty? Bo urzędnicy stwierdzili, że promują inny typ domu. Przecież nie chcę więcej.Teraz zastanawiam się, czy w ogóle warto się starać o dopłatę do kolektorów i trzcinowej oczyszczalni ścieków. Nienawidzę papierologii i nie mam ochoty karmić darmozjadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baa 13.03.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Robie dom - stodołę.Działka na stoku południowym, nie ma szans na cień, lampa zawsze włączona.Wpadłem na pomysł jakiegoś energooszczędnego lub pasywnego.Cały projekt zrobiony pod dom pasywny. Przeszklenia od południa na 14 metrów długości - a co!Potem okazało się, że Najjaśniejsza chce mi dopłacić do kredytu. Myślę - bomba!....Zacząłem liczyć.Wychodzi na to, że z 30k (bo spełnienie standaru NF15, zgodnie z wytycznymi jest praktycznie niemożliwe) po oddaniu prowizji:Najjaśniejszej - 19% podatku.Bankowi - pewnie ze 2%Werifikatorom na łapówy - 4kBlow test - 1.2 k Dalej wychodzi na to, że na wszytko muszę mieć apropaty techniczne i faktury. Więc nie kupie styropianu z drugiej ręki, nie zamontuje okien z fixów od znajomych producentów, drzwi nie zrobi mi pan henio, choćby były turbo-energooszczędne. Wychodzi, że może więc realnie dostanę z.. pinć tysięcy. A potem pan weryfikator se umyśli, że jednak coś sknociłem i jestem w plecy 22 k - bo chyba jak dotacji nie będzie to podatku nie zabiero e?. Dochodzi jeszcze taki czynnik.. czysto ludzki. Państwo obwarowało to takimi absurdalnymi warunkami, jakby to był proces karny w którym muszę udowodnić swoją niewinność. Ba! Państwo zakłada a priori, że będe oszukiwał. Ta cała procedura mi po prostu uwłacza... Jest poniżej mojej godności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Wystarczajaca pointa do zamknięcia tego tematu. Mam podobne zdanie na temat tej dotacji. Chociaż lepiej tematu nie zamykać niech będzie jak kubeł zimnej wody dla przyszłych inwestorów chcacych skorzystać z tej watpliwej jakości pomocnej dłoni państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonD 02.04.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ja, podobnie jak jeden z kolegów wyżej, zaplanowałem budowę domu energooszczędnego ( izolowana płyta fundamentowa, ciepłe okna, 30cm steropianu itd....). Z migawek w prasie dowiedziałem się , że nasze kochane Państwo chce mnie w tym wesprzeć. Pomyślałem : Super- skorzystam! I się zaczęło. Mój człowiek od wszelkich instalacji i OZC ( młody, zaangażowany, nie bojący się postępu) już drugi miesiąc walczy z niejasnościami programu i ... dalej nic nie wiadomo. Konsultacje z "twórcami programu" są ciężkie i przeciągają się w czasie. Nie pomaga nawet pomoc twórców programów OZC i znajomych profesorów z uczelni. Wiemy na razie tyle że baaardzo ciężko będzie się załapać na NF15 ze względu na A/V. Czy na NF40 będzie się opłacać? Czekamy na wskazówki konsultantów . Ciekawie sprawa wygląda chociażby z reku. Na kilkanaście wysłanych zapytań ofertowych tylko jedna oferta (według zapewnień producenta) odpowiadała przywołanej przez urząd normie PN-EN 308. Proponowany reku o nominalnym przepływie 700 m3/h spełnia norme dla przepływu 150 m3/h. Projektowany przepływ dla mojego domku to około 200 m3/h a więc musiałbym poszukać reku o jeszcze większym przepływie nominalnym. Bez komentarza. Jestem coraz bliższy rezygnacji z dopłat ale nie mam jeszcze "innych papierów" i dam mentorom programu czas do chwili kiedy będę mógł wbić pierwszą łopatę. Niemniej ,jak już pisaliście, dopłaty nie są dla mnie ale dla pobudzenia rynku i ... swoje zadanie spełniają. Na moim przykładzie. Projektanci, wykonawcy i "inni ludzie z branży" pukali się w głowę kiedy mówiłem jakie energooszczędne rozwiązania chcę zastosować w swoim domu. Teraz , jako inwestor, dostałem mocny oręż w walce z całym środowiskiem "fachowców" w postaci "poradnika dobrych praktyk". Kiedy projektanci zobaczyli zasadność moich celów (i chęć wyłożenia kasy-też zobaczyli swój udział w 300mln) zakasali rękawy i wzieli się do roboty. Czyli: Inwestor ma motywację - przekonuje branżę do energetycznych pomysłów, składa zapytania ofertowe na energooszczędne materiały i urządzenia, szuka solidnych ekip. Projektanci się starają - widzą że to nie jeden inwestor zapaleniec. Będzie jch więcej więc wysiłek może się opłacić w przyszłości. Producenci urządzeń widzą że kasa ma dotrzeć przede wszystkim do nich więc dostosowują ofertę. ( Na przykład od jednego z producentów reku dostałem info że około połowy roku wprowadzają nową ofertę z uwzględnieniem wymogów programu. Program już działa że hej.......chociaż nikt jeszcze nie dostał ani złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.04.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Obyś miał rację z tym pobudzeniem rynku i zmianą myslenia projektantów i wykonawców. Ale co z inwestorami dalej będą w czarnej d..... Efekt może i będzie za 10 lat. I to chyba może będzie jedyny pozytyw całej tej akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 03.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Efekt może i będzie za 10 lat. I to chyba może będzie jedyny pozytyw całej tej akcji. chore jest to, że nawet budując dom o nizszym niż wymagane zapotrzebowanie na ciepło, może się okazać, że przez wymagania dotyczące "pierdułek" a nie ogólnego zapotrzebowania na ciepło nie opłaca się występować o dotację... Tak będzie najprawdopodobniej np. w moim przypadku. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 09.04.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jak żyć w tym kraju:) normalny człowiek nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 29.04.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Robie dom - stodołę. Działka na stoku południowym, nie ma szans na cień, lampa zawsze włączona. Wpadłem na pomysł jakiegoś energooszczędnego lub pasywnego. Cały projekt zrobiony pod dom pasywny. Przeszklenia od południa na 14 metrów długości - a co! Potem okazało się, że Najjaśniejsza chce mi dopłacić do kredytu. Myślę - bomba! A energię pobieraną na chłodzenie takich "szklarni" latem - liczą w tym programie? Bo w przypadku ogrzewania może to być dość proste, ale w upały nie będzie tam możliwości przebywania - zatem musi być zainstalowane chłodzenie, które obniży bilans energetyczny budynku. Jak to widzą wprowadzający ten program w życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubnik 30.04.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 to be or not to be? this is a question(!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.07.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Od dzisiaj jest ogłoszona nowa wersja wytycznych.Parę "gwiazdek" małym drukiem pojawiło się do tych wytycznych, wygląda że korzystniejszych. Poczytam sobie z ciekawości, bo osobiście podziękowałem Państwu za niedoszłe wsparcie po zapoznaniu się z wymaganiami jeszcze przed rozpoczęciem programu. Notabene, ciekawe dlaczego są poprawki do tak doskonałego dla inwestorów projektu? http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/informacje-o-programie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.07.2013 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) ...jednak tylko poczytam, bez komentarzy. Edytowane 19 Lipca 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 21.07.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 w aktualnosciach podali czego te zmiany min dotycza: Główne zmiany polegają na: doprecyzowaniu zakresu kosztów kwalifikowanych, rozgraniczeniu wymagań dla grubości izolacji przewodów wentylacyjnych, w zależności od otoczenia i funkcji przewodów, zmianie maksymalnej wartości współczynnika poboru mocy elektrycznej i nakładu energii elektrycznej dla budynków wielorodzinnych z 0,30 na 0,35 W/(m3/h), zmianie określenia wymaganej sprawności źródeł ciepła, bardziej elastycznym podejściu przy doborze okien dla budynków, podniesieniu wartości liniowych współczynników strat ciepła mostków cieplnych w obszarze posadowienia budynku na gruncie i w przegrodach oddzielających pomieszczenia mieszkalne od garaży podziemnych, sprecyzowaniu wymagań dla sprawności central wentylacyjnych, podkreśleniu wymogu podpisania umowy na weryfikację projektu i potwierdzenie spełnienia przez zrealizowane przedsięwzięcie wymagań programu, pomiędzy inwestorem a weryfikatorem, doprecyzowaniu datowania norm technicznych wymienionych w dokumencie, poprawieniu definicji powierzchni ogrzewanej w celu doprowadzenia do zgodności z innymi przepisami, uściślenie określenia obszaru budynku, dla którego należy dokonać sprawdzenia spełnienia wytycznych, doprecyzowaniu listy dokumentów przedstawianych weryfikatorowi do oceny, dostosowaniu list sprawdzających do ww. zmian oraz uzupełnieniu danych identyfikacyjnych budynku i oświadczenia weryfikatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.07.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Cyt.:"Obecne ustawy dotyczące podatku VAT wraz z rozporządzeniami liczą 12 tysięcy stron"źródło:http://biznes.interia.pl/podatki/news/podatkowe-sito-coraz-mniej-szczelne,1933323,4211 Jakże ubogie i niedoskonałe w tym względzie są wytyczne NFOS w porównaniu z ustawą o podatku VAT w kwestii wyjaśnienia inwestorowi zasad wybudowania domu energooszczędnego.Trzeba będzie więcej poprawek i doradców, bo my inwestorzy przecie nie mamy pojęcia jak racjonalnie lokować swoje środki, a tym bardziej jakiekolwiek "zachęty". Ale co tam moje "muuuuu...." na puszczę! Edytowane 23 Lipca 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts