Wekto 24.07.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Byl sobie kiedys taki wiceminister finansow pan M., ktory mocno przyczynil sie do powstania glownej ustawy o VAT. Zaraz po zakonczonej pracy w ministerstwie rozpoczal komercyjne doradzanie podatnikom, jak sie w gaszczu tych przepisow poruszac. Nie doradza maluczkim jak my ale firmom z duzym portfelem. Maluczcy jak my mozemy sobie tylko muuuuczec, cierpiec i placic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 07.08.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 W lipcu, podobno wplynal az JEDEN wniosek o dofinansowanie. Polacy rzucili sie na to dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 10.08.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) No tylko, że jakoś się nie dziwie...ja sam chciałem złożyć na rekuperacje, ale okazuje się, że z obiecywanych 10 tys zł może dostanę 5-6tys, bo podatki, opłaty, prowizje, odsetki i do tego inwestycja wstrzymana na miesiąc do dwóch...w dodatku firma zadeklarowała dodatkowy upust przy płatności gotówką (nie z kredytu) wysokości 8% co mój potencjalny zysk z dofinansowania praktycznie przekreśla...paranoja jakaś... Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.08.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 No proszę,Sukces! http://biznes.interia.pl/budownictwo/news/powstaje-pierwszy-ekologiczny-dom-z-doplata,1943920,4212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 25.08.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Banki szacują, że kredyty z dopłatami Funduszu, których udzielanie zaplanowane jest do końca 2018 r. będą warte około 2,5 mld zł. Stanowi to ok. 7 proc. rocznej sprzedaży kredytów mieszkaniowych. i Wysyp kredytów z dopłatą za proekologiczne podejście inwestorów powinien nastąpić już w przyszłym roku. Kazdemu wolno byc optymista. Nawet bankom wolno. Chyba niedocenianym problemem programu jest ograniczona ilosci uczestniczacych bankow. Co mi po doplacie, gdy kredyt na budowe moge miec z marza 1.2pp a poki co w tych 3 bankach mozna uzyskac minimum 1.7pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.08.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 A dzisiaj znów artykuł sponsorowany jak to władza wspomaga budujących. Jedynie to zdjęcie im jakby wyszło na temat ( widać ile gościowi zostało po odliczeniu papierkologii:o )http://i.wp.pl/a/f/jpeg/31824/dom-rolnik-pieniadze-ts-640.jpeg Chyba banki biadolą u władz że jelenie nie pojawiają się po te wspaniałe dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 26.08.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 kredyt na budowe moge miec z marza 1.2pp Gdzie teraz taki kredyt moge wziasc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.08.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Gdzie teraz taki kredyt moge wziasc? info na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 28.08.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 info na prv. W PKO BP dostaniesz. A jak się przygotujesz to nawet marża będzie 1.0 bez żadnej łaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 02.09.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 W PKO BP dostaniesz. Kurcze, podchodziłem już raz do PKO i wiem, ze z ich procedurami łatwo nie jest. Ale, jak to się mówi, cena czyni cuda i może powinienem się przemóc i spróbować jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 16.10.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 czekam na uczciwy, rzeczowy artykuł ze strony redakcji Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakudashop 22.10.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam wszyztkich.Pierwszy raz piszę na ten temat.Chciałbym w skrócie podzielić się informacją jaką otrzymałem od firmy zajmująca sie montażem i załatwianiem wszystkich spraw zwiazanych z kredytem na dofinansowanie iwestycji.W moim przypoadku chodziło o kolektory słoneczne do wody u żytkowej.Jestem w trakcie budowy domu szkieletowego drewnianego na etapie ocieplania wewnątrz ,będzie mocno energooszczędny ,sciany w ok.0,1 okna 0,8 i rekuperator ,ale do rzeczy.W dwóch zdaniach ,dowiedziałem sie ze firma załatwia kredyt ok 18-20 tys i montują mi zestaw który na wolnymrynku kosztuje ok 9-10tys ja dostaje dofinansowanie ok 6-8 tys czyli prosto policzyć ,że dofinansowanie jest dla firmy za robociznę z duż górką a my mamy sytem w cenie wolno rynkowej.Dofinansowanie powinno być przedewszystkim dla inwestora a nie dla firm.Ciekawi mnie jak to jest ja sam bym chciał załatwić całą procedurę od kredytu i montażu czy wydajac ok 9 tys na konplet i samemu montujać otrzymałbym dotację w wysokości ok.3-4 tys i w takim przypadku napewno chetnych byłoby zancznie wiecej.Oczywiscie sa to tylko moje subiektyw ne wywody. Pozdrawiam Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 12.11.2013 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Po pierwsze te 50 kpln to tylko 40650zł. które trzeba wyda wg jakiejś procedury,,,,,do dupy to!!!!!!!!! Lepidej po prostu budować bez faktury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 12.11.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 ciekawy artykułhttp://images.tinypic.pl/i/00468/x7jyankc2gx1_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00468/quqe7vcwvqfn_t.jpg http://images.tinypic.pl/i/00468/cgm66httcjof_t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski9000 01.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Wszystkich Właśnie jestem na etapie przygotowań do budowy małego domku - do 50m2. Wstępne obliczenia dały koszt ok 60 000 zł za materiały i wybudowany w systemie gospodarczym. Miałem hrapke na dotacje 30 tys jednak po przeczytaniu tekstów z tego działu otworzyły mi się oczy. Do całej dyskusji dorzucę swoje 3 grosze. 1. Projekt domu.Z racji, iż na rynku mało jest projektów spełniających kryteria EUco ≤ 40 wrzuciłem na oferię zlecenie zaprojektowania domu do 50m2 spełniającego te kryteria. Ofert przyszło sporo. Ceny projektu zaczynają się od 6 000 do 15 000 zł, czyli minimum 3 razy drożej niż gotowy projekt.W sytuacji, gdy dom będzie stosownie większy np. 150 m2 koszt samego projektu może pochłonąć kilkadziesiąt tys. zł. 2. Koszty kredytu w bankach współpracujących z NFOŚiGW Chyba nikt nie rozważył tak ważnej kwestii jak koszty kredytu bankowego w bankach współpracujących z NFOŚiGW. Jest to kluczowa kwestia.Przykład.Ranking kredytów hipotecznych 02.2014. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ranking-kredytow-hipotecznych-Bankier-pl-luty-2014-3067474.html Dla kwoty kredytu ok 330 000 złEurobank ( nie współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok 270 000 złDeutoche Bank ( współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok - 290 000 złBPS ( współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok 351 000 zł Jak łatwo zauważyć koszt wzięcia kredytu w banku współpracującym będzie wyższy od wzięcia w banku nie współpracującym z NFOŚiGW od 20 000 do 80 000 zł !.Oczywiście powyższe zestawienie nie jest kompletne i niezbyt rzetelne to jednak warto też zwrócić uwagę na ten istotny wskaźnik. Może się okazać, iż "dostaniemy" dotacji 30 000 zł a zapłacimy bankom dodatkowo np. 30 000 zł za wzięcie kredytu w banku współpracujących z NFOŚiGW. I gdzie tu oszczędność ? PozdrawiamAdam Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez adamski9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.04.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Najlepiej przejsc sie po kilku bankach (lub stronach banków). Przykładowo teraz BPS to 1,29%+Wibor. DB to 1,49%+Wibor. Ale to zależy od własnego zaanagażowania zy innych produktów w które wejdziesz. Co do ceny projektu to temat jak zwykle: indywidualny czy katalogowiec. I jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalezy i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 11.04.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) barakudashop Na pewno sam nie możesz zamontować solarów, musi to wykonać firma. My jesteśmy na etapie załatwiania formalności i mimo że mój mąż ma uprawnienia do zakładania kolektorów słonecznych to bank poinformowała nas ,że on sam nie może tego zrobić dla mnie to głupie . Dzisiaj idę dalej się dowiadywać co i jak, chodzi mi już o konkrety a nie tylko ogólne informację. Bo np. interesuje mnie czy mogę wziąć kredyt i jak tylko dostanę dofinansowanie to go spłacić czy jednak mają zastrzeżenia co do całkowitej spłaty.Im bliżej podpisania wniosku tym więcej wątpliwości i co raz bardziej skłaniamy się ku myśli ,że jednak nie skorzystamy z tego dofinansowania:yes: A co do firm proponujących takie rozwiązanie to w 100% zgadzam się z Tobą to zysk dla tej firmy a nie inwestora Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez aksuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Przy tego typu rozwiązaniach jak nie raz tu było pisane ma zarobić BANK bo o niego trzeba dbać i państwo bo podatek musisz zapłacić. Część firm oczywiście też bo jak znam życie to te dotacje mają też odzwierciedlenie w cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 29.05.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) To dofinansowanie to fajny pomysł ale fatalne wykonanie i sposób rozliczania, ja buduje do energooszczędny i też brałem to pod uwagę (jak państwo chce mi pomóc zbudować dom to tylko się cieszyć - do czasu....)ale trzeba było wziąć kredyt w bankach które uczestniczą w programie, po przeliczeniach okazało się że taniej mnie wyjdzie wzięcie kredytu w BP ( ten nie uczestniczy) niż w banku który ma ofertę kredytu z dofinansowaniem.Różnica na poziomie 5 tys, ale jeśli weźmie się pod uwagę że musisz zapłacić jeszcze podatek od dofinansowania (skandal !!) i że musisz wszystko dokumentować do rozliczeń w fakturach i ta cała kołomyja wokół tego to basta i się nie opłaca !!! - niech szukają innych frajerów !!!Dalej buduję dom energooszczędny, bank nie wymaga odmie faktur, wiec oszczędzam przy budowie i będę oszczędzał na kosztach jak już zamieszkam Edytowane 29 Maja 2014 przez Ralfii_VR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 14.07.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Dokładnie te dofinansowanie ma na celu tylko napchanie kieszeni naszych kochanych polityków i bankowców pokazała to np wczorajsza akcja z tuskiem i dymisją ministra finansów :/ Jak dla mnie bez sensu.. A młodzi sie łapią.. Amen, nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts