Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziękuję NFOŚ, rezygnuję dofinansowania. Wyliczenia.

gosciu01

Recommended Posts

Byl sobie kiedys taki wiceminister finansow pan M., ktory mocno przyczynil sie do powstania glownej ustawy o VAT. Zaraz po zakonczonej pracy w ministerstwie rozpoczal komercyjne doradzanie podatnikom, jak sie w gaszczu tych przepisow poruszac. Nie doradza maluczkim jak my ale firmom z duzym portfelem. Maluczcy jak my mozemy sobie tylko muuuuczec, cierpiec i placic :/

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tylko, że jakoś się nie dziwie...ja sam chciałem złożyć na rekuperacje, ale okazuje się, że z obiecywanych 10 tys zł może dostanę 5-6tys, bo podatki, opłaty, prowizje, odsetki i do tego inwestycja wstrzymana na miesiąc do dwóch...w dodatku firma zadeklarowała dodatkowy upust przy płatności gotówką (nie z kredytu) wysokości 8% co mój potencjalny zysk z dofinansowania praktycznie przekreśla...paranoja jakaś... Edytowane przez witu102

• 2 weeks później...
Banki szacują, że kredyty z dopłatami Funduszu, których udzielanie zaplanowane jest do końca 2018 r. będą warte około 2,5 mld zł. Stanowi to ok. 7 proc. rocznej sprzedaży kredytów mieszkaniowych.

i

Wysyp kredytów z dopłatą za proekologiczne podejście inwestorów powinien nastąpić już w przyszłym roku.

Kazdemu wolno byc optymista. Nawet bankom wolno.

Chyba niedocenianym problemem programu jest ograniczona ilosci uczestniczacych bankow. Co mi po doplacie, gdy kredyt na budowe moge miec z marza 1.2pp a poki co w tych 3 bankach mozna uzyskac minimum 1.7pp.

A dzisiaj znów artykuł sponsorowany jak to władza wspomaga budujących. Jedynie to zdjęcie im jakby wyszło na temat ( widać ile gościowi zostało po odliczeniu papierkologii:o )

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/31824/dom-rolnik-pieniadze-ts-640.jpeg

Chyba banki biadolą u władz że jelenie nie pojawiają się po te wspaniałe dofinansowania.

• 1 month później...

Witam wszyztkich.

Pierwszy raz piszę na ten temat.

Chciałbym w skrócie podzielić się informacją jaką otrzymałem od firmy zajmująca sie montażem i załatwianiem wszystkich spraw zwiazanych z kredytem na dofinansowanie iwestycji.W moim przypoadku chodziło o kolektory słoneczne do wody u żytkowej.Jestem w trakcie budowy domu szkieletowego drewnianego na etapie ocieplania wewnątrz ,będzie mocno energooszczędny ,sciany w ok.0,1 okna 0,8 i rekuperator ,ale do rzeczy.

W dwóch zdaniach ,dowiedziałem sie ze firma załatwia kredyt ok 18-20 tys i montują mi zestaw który na wolnymrynku kosztuje ok 9-10tys ja dostaje dofinansowanie ok 6-8 tys czyli prosto policzyć ,że dofinansowanie jest dla firmy za robociznę z duż górką a my mamy sytem w cenie wolno rynkowej.

Dofinansowanie powinno być przedewszystkim dla inwestora a nie dla firm.Ciekawi mnie jak to jest ja sam bym chciał załatwić całą procedurę od kredytu i montażu czy wydajac ok 9 tys na konplet i samemu montujać otrzymałbym dotację w wysokości ok.3-4 tys i w takim przypadku napewno chetnych byłoby zancznie wiecej.

Oczywiscie sa to tylko moje subiektyw ne wywody.

Pozdrawiam

Roman

• 3 weeks później...
  • 4 months później...

Witam Wszystkich

Właśnie jestem na etapie przygotowań do budowy małego domku - do 50m2. Wstępne obliczenia dały koszt ok 60 000 zł za materiały i wybudowany w systemie gospodarczym. Miałem hrapke na dotacje 30 tys jednak po przeczytaniu tekstów z tego działu otworzyły mi się oczy. Do całej dyskusji dorzucę swoje 3 grosze.

1. Projekt domu.

Z racji, iż na rynku mało jest projektów spełniających kryteria EUco ≤ 40 wrzuciłem na oferię zlecenie zaprojektowania domu do 50m2 spełniającego te kryteria. Ofert przyszło sporo. Ceny projektu zaczynają się od 6 000 do 15 000 zł, czyli minimum 3 razy drożej niż gotowy projekt.

W sytuacji, gdy dom będzie stosownie większy np. 150 m2 koszt samego projektu może pochłonąć kilkadziesiąt tys. zł.

2. Koszty kredytu w bankach współpracujących z NFOŚiGW

Chyba nikt nie rozważył tak ważnej kwestii jak koszty kredytu bankowego w bankach współpracujących z NFOŚiGW. Jest to kluczowa kwestia.

Przykład.

Ranking kredytów hipotecznych 02.2014. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ranking-kredytow-hipotecznych-Bankier-pl-luty-2014-3067474.html

Dla kwoty kredytu ok 330 000 zł

Eurobank ( nie współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok 270 000 zł

Deutoche Bank ( współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok - 290 000 zł

BPS ( współpracujący z NFOŚiGW ) - łączny koszt kredytu ok 351 000 zł

Jak łatwo zauważyć koszt wzięcia kredytu w banku współpracującym będzie wyższy od wzięcia w banku nie współpracującym z NFOŚiGW od 20 000 do 80 000 zł !.

Oczywiście powyższe zestawienie nie jest kompletne i niezbyt rzetelne to jednak warto też zwrócić uwagę na ten istotny wskaźnik.

Może się okazać, iż "dostaniemy" dotacji 30 000 zł a zapłacimy bankom dodatkowo np. 30 000 zł za wzięcie kredytu w banku współpracujących z NFOŚiGW. I gdzie tu oszczędność ?

Pozdrawiam

Adam

Edytowane przez adamski9000

Najlepiej przejsc sie po kilku bankach (lub stronach banków). Przykładowo teraz BPS to 1,29%+Wibor. DB to 1,49%+Wibor. Ale to zależy od własnego zaanagażowania zy innych produktów w które wejdziesz.

Co do ceny projektu to temat jak zwykle: indywidualny czy katalogowiec. I jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalezy i wady.

• 2 weeks później...

barakudashop Na pewno sam nie możesz zamontować solarów, musi to wykonać firma. My jesteśmy na etapie załatwiania formalności i mimo że mój mąż ma uprawnienia do zakładania kolektorów słonecznych to bank poinformowała nas ,że on sam nie może tego zrobić dla mnie to głupie :yes:. Dzisiaj idę dalej się dowiadywać co i jak, chodzi mi już o konkrety a nie tylko ogólne informację. Bo np. interesuje mnie czy mogę wziąć kredyt i jak tylko dostanę dofinansowanie to go spłacić czy jednak mają zastrzeżenia co do całkowitej spłaty.Im bliżej podpisania wniosku tym więcej wątpliwości i co raz bardziej skłaniamy się ku myśli ,że jednak nie skorzystamy z tego dofinansowania:yes:

A co do firm proponujących takie rozwiązanie to w 100% zgadzam się z Tobą to zysk dla tej firmy a nie inwestora

Edytowane przez aksuda

• 1 month później...

To dofinansowanie to fajny pomysł ale fatalne wykonanie i sposób rozliczania, ja buduje do energooszczędny i też brałem to pod uwagę (jak państwo chce mi pomóc zbudować dom to tylko się cieszyć - do czasu....)

ale trzeba było wziąć kredyt w bankach które uczestniczą w programie, po przeliczeniach okazało się że taniej mnie wyjdzie wzięcie kredytu w BP ( ten nie uczestniczy) niż w banku który ma ofertę kredytu z dofinansowaniem.

Różnica na poziomie 5 tys, ale jeśli weźmie się pod uwagę że musisz zapłacić jeszcze podatek od dofinansowania (skandal !!) i że musisz wszystko dokumentować do rozliczeń w fakturach i ta cała kołomyja wokół tego to basta i się nie opłaca !!! - niech szukają innych frajerów !!!

Dalej buduję dom energooszczędny, bank nie wymaga odmie faktur, wiec oszczędzam przy budowie i będę oszczędzał na kosztach jak już zamieszkam

Edytowane przez Ralfii_VR

• 1 month później...