Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Mam pytanie do profesjonalistów.Mam taki oto dylemat.Czy zamówić okna o trochę gorszych parametrach termoizolacyjnych i zainwestować w ciepły montaż, /folie/,czy zastosować okna o lepszych parametrach ze standardowym montażem?Co jest bardziej opłacalne ekonomicznie w dłuższej perspektywie czasu?

Ja wybrałbym opcję 2 - okna najnowocześniejsze/najcieplejsze i montaż standardowy czyli kotwy, piana i obróbka tynkarska.

Dobrze wykonany montaż w tzw. standardzie też da radę :)

P.S a niemożesz zaoszczędzić na płytkach, wannie, bateriach do niej, meblach kuchennych ( najtańsze a później kup sobie lepszą jak się odkujesz ).

Wiesz - roboty zewnętrzne to na całe życie a meble czy płytki to łatwiej zmienić; prawie jak rękawiczki :)

Edytowane przez Charlie

Witam

a jaką masz różnicę pomiędzy okna - OKNA i montaż - MONTAŻ ?

Zakładając, że masz 100 mb do zamontowania to różnica w cenie montażu będzie 2.000-2.500 zł (zakładam montaż w licu ściany z zastosowaniem folii/taśm), więc policz o ile lepsze kupisz za tą kwotę okna. Ja osobiście - choć moje zdanie jest tutaj zapewne mało obiektywne - jestem za opcją 1.

Pozdrawiam

otakże opcja II

"Ciepły montaż" wprowadza w bład użyciem słów które nie znajdują potwierdzenia

Montaż warstwowy nie polepsza izolacyjności termicznej - znów wychodzę na tego który podważa nowe teorie - dobrze wykonany montaż standardowy będzie przy tak postawionym wyborze, rozwiązaniem lepszym i w czasie zakupu jak i co najmniej 20-letniej eksploatacji (obserwuję swoje okna na poddaszu od wewnatrz niczym nie zabezpieczone)