goorek45 22.12.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam, mam dylemat, nie wiem czy słuszny. Montuję oświetlenie halogenowe do sufitu na poddaszu, nad którym jest warstwa folii i wełna izolacyjna. montuję oświetlenie kołkami metalowymi przystosowanymi do regipsów i mam dylemat czy te kołki nie rozgrzeją się na tyle, żeby zapalić tą folię i wełnę (wełna chyba jest niepalna). Cała lampa jest bardzo gorąca, a więc na kołki ciepło też przechodzi. czy moje obawy są uzasadnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 22.12.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 moment, montujesz oprawy natynkowe rozumiem, bo do wpuszczanych nie stosuje się kołków...po pierwsze sprawdź czy aby wszystko jest ok, żarówka nie za mocna, bo raczej nie powinno się tak grzać...z kołkami sprawa jest taka, że jak śruby rozgrzeją się tak aby zapalić wełnę (niepalną) i folię (trudnopalną) wcześniej stopią się kołki i lampa spadnie Ci na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goorek45 22.12.2012 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 moment, montujesz oprawy natynkowe rozumiem, bo do wpuszczanych nie stosuje się kołków...po pierwsze sprawdź czy aby wszystko jest ok, żarówka nie za mocna, bo raczej nie powinno się tak grzać...z kołkami sprawa jest taka, że jak śruby rozgrzeją się tak aby zapalić wełnę (niepalną) i folię (trudnopalną) wcześniej stopią się kołki i lampa spadnie Ci na głowę oprawa natynkowa, lampa z 3 halogenami GU10 50W (tradycyjne halogeniki, mocno grzeją), obudowa jednolita, części metalowe, uchwyt do mocowania metalowy, kołki metalowe. Lampa się grzeje mocno, od halogenów oczywiście. ciepło przechodzi po lampie, a więc i kołki się rozgrzewają. zakładam, że nad regipsem koniec kołka dotyka do folii, wręcz ją unosi trochę. nad folią jest wełna. nie wiem do jakich temperatur się to może nagrzać..60 stC? nie wiem... i czy może zafajczyć się od tego taka folia czy wełna... druga lampa to zwykły plafon 60W (na zwykłą żarówkę), też na tej samej zasadzie, tył obudowy metalowy, uchwyt metalowy, kołki metalowe (czy tez plastikowe bez znaczenia, ale śruba w kołku metalowa). kołki wchodzą nad regips i dotykają folii i wełny.... może dramatyzuje? a moze jest jakiś inny sposób montażu takiej lampy? a może zmienić lampy zostaje, na takie na lince, czy większej odległości źródła ciepła od kołków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 23.12.2012 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 wywal halogeny i zamiast nich wstaw LEDyhttp://www.ecolighting.pl/?mocowanie-mr16,30tam kupiłem zamienniki sprawdzają sięPozdrawiamStaszek 1/2 Marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 bez przesady, śruby się nie nagrzeją aż tak..bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.12.2012 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 może dramatyzuje? a moze jest jakiś inny sposób montażu takiej lampy? a może zmienić lampy zostaje, na takie na lince, czy większej odległości źródła ciepła od kołków? Nie wiem co to za lampy halogenowe na kołki, ale nawet jesli kołki nie wprowadzą zagrożenia, to bez wentylacji bedziesz miał kłopoty z częstą wymianą źrodeł światła. Ani halogeny, ani zwykłe żarowki nie lubią braku odprowadzania ciepła. Musiałbyś zamieścić fotki albo rysunki, zeby dało się coś rozsądnego dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 27.12.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Temperatura obudowy tego typu dochodzi do 70 stopni więc nie ma zagrożenia jednak pojawia się pytanie co ze szczelnością folii paroszczelnej którą przedziurawisz kołkami metalowymi, jak dla mnie i dla innych ekspertów w tym miejscu powinna być przesycona wełna parą wodną z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexiej89 26.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ostatecznie można zostawić oprawy od halogenów i wstawić żarówki LED z w oprawach GU10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 26.01.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Tak LED mniej się grzeją ale i tak folię paroizolacyjną trzeba uszkodzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts