Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Moja reflaksja na temat kilku "drobiazgow" na które warto zwrocic uwagę na etapie projektu:

- Do smietnika z projektami, gdzie WC jest obok jadalni - MOJA SIOSTRA TAK MA - jak budowała to sie tym nie przejmowala, a teraz, po 3 miesiacach mieszkania - płacz i załamka

- Zanim wybudujecie garaż sprawdzcie czy miesci się tam wasz samochód -MOJEJ SIOSTRY NIE - po zamontowaniu super wypasionej bramy garażowej i pierwszej próbie zaparkowania auta - płacz i załamka.

• 3 months później...
  • 2 months później...

Bardzo dobry spis dla osoby tak zielonej jak ja... dalo mi to troche do myslenia, poprostu nad wieloma sprawami sie ejszcze nei zastanawilam.

dziekuje.

ajezlei chodiz o projekty z stylowego domu, to sa wypasione, piekne w wiekszosci inne niz sie zazwyczaj buduje.,,, i wlanei pewnie tez cenowo...pozosatwiaja wiele do zyczenia.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 4 months później...
  • 4 months później...
- Do smietnika z projektami, gdzie WC jest obok jadalni - MOJA SIOSTRA TAK MA - jak budowała to sie tym nie przejmowala, a teraz, po 3 miesiacach mieszkania - płacz i załamka

A dlaczego? Tak pytam na przyszłość ;)

zapachy:>

jak to zapachy ?? :D przecież każdy ma czysto w łazience i drzwi także więc w czym problem ??

pytam, bo też szukam projektu a ten który znalazłam ma właśnie łazienkę niedaleko kuchni/jadalni

• 1 month później...

A dlaczego? Tak pytam na przyszłość ;)

zapachy:>

Myślę, że nie chodzi o zapachy.

Moi przyjaciele mają blisko toaletę obok salonu z jadalnią, i wcale nie jest malutka, z oknem. Chodzi o to, żeby jak coś jesz, lub wpadniesz na kawę, to żebyś nie słyszała odgłosów z toalety, które nie należą do przyjemnych w trakcie posiłków, czy rozmowy z przyjaciółmi.

Nie jest to sympatyczne i miłe dla wszystkich .

Trzeba sprawdzić jak daleko jest toaleta, albo ją od razu na etapie projektu przenieść. Ja miałam daleko, ale i tak dałam jeszcze dalej.

A samochód... no cóż może projektują jeszcze garaże na maluchy. Ja też swój powiększałam o dwa metry, żeby wszystko się zmieściło.

• 3 months później...

-zastanowić się czy schody w projekcie będą wygodne! (o ile są w projekcie)

-jeżeli mamy gaz ziemny to po co kotłownia, lepiej umieścić kocioł z zamkniętą komorą spalania w łazience na górze

-łazienki na dole i górze w jednym pionie (komin i cwu)

a tak to super spis zwłaszcza dot. elektryki

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
  • 5 months później...

witam

Duzo czytam że sam projekt to nie wszystko ,potrzebna jest jeszcze adaptacja...tylko dlaczego adaptacja kosztuje więcej niz sam projekt? czy kupując projekt i dostając pozwolenie na budowe moge od razu zaczynac czy muszę robić adaptacje...jak to wygląda ogólnie ta droga od kupna projektu do zaczęcia budowy?

pozdrawoam

Jeśli zlecisz projekt architektowi, przygotuje on projekt wg Twojego zamówienia na Twoją działkę - to tzw projekt indywidualny - i nie trzeba tam żadnych adaptacji. W przypadku zakupu projektu typowego musisz dokonać adaptacji tego projektu do warunków miejscowych. Wg prawa budowlanego autorem odpowiadającym prawnie za projekt jest osoba adaptująca a nie autor projektu typowego. Tak więc osoba z uprawnieniami musi taki projekt sprawdzić, czasem dokonać zmian oraz wpisać w działkę.

Nie dostaniesz pozwolenia na budowę bez projektu zagospodarowania działki, które robi architekt podczas adaptacji.