erving 23.12.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Witam.Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o izolacji domu od wewnątrz chodzi mi o ściany.Planuje w przyszłości budowę domu i zastanawiam się nad ociepleniem go od sroka wełną gr. 5 cm. Co o tym sadzicie ? Moje spostrzeżenie:1.Wełna przepuszcza powietrze w odróżnieniu od styropianu.2. Lepiej ciepło zatrzymać przed ścianą niż za nią.Proszę o rady co Wy myślicie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jeśli chcesz "zatrzymac ciepło" wełną o gr. 5cm, to nie wiem, czy gra warta świeczki Pięknie Ci się będzie wilgoć wykraplać w ścianie, czy nawet zamarzć tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 01.01.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Chora koncepcja.Dla nowego domu - ocieplenie - tylko od zewnątrz.O oczywiście nie 5 cm, a tyle co wychodzi z obliczeń projektowych - min. 12 cm a 20 cm nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erving 01.01.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jeśli chcesz "zatrzymac ciepło" wełną o gr. 5cm, to nie wiem, czy gra warta świeczki Pięknie Ci się będzie wilgoć wykraplać w ścianie, czy nawet zamarzć tam... Pisałem ze chciałbym ocieplic welna a nie styropianem. Welna przepuszcz przeciez wilgoc. Ocieplenie od wewnatrz po to aby zaoszczedzic 50% kosztow ogrzewania:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A zdradź nam jak chcesz zredukować koszty ogrzewania o 50% stosując od środka 5 cm wełny - masz szansę na na Nobla - ( dla zdolnych inaczej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Pisałem ze chciałbym ocieplic welna a nie styropianem. Welna przepuszcz przeciez wilgoc. Ocieplenie od wewnatrz po to aby zaoszczedzic 50% kosztow ogrzewania:rolleyes: A czy ja gdzieś napomknąłem o styropianie ? No dobrze, przedstawię to łopatologicznie - wilgoć opuszcza Twoje pomieszczenia przez wełnę (czy okazji zawilgacająć ją i powodując pogorszenie jej własności izolacyjnych), po czym przenika do "oddychającej ściany" (sam nie wierzę, że to piszę). Tam, niechroniona izolacją ściana nośna ma w pewnym punkcie temperaturę niższą, niż 0stC. Teraz robie wyobraź, co dzieje siez Twoją wilgocią i jak to się "przysłuży" Twojej ścianie. No i to, o czym pisał surgi22 - nadal aktualne. Póki co widze "antynobla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erving 07.01.2013 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Ociepleniem od wewnatrz chce zaoszczedzic ok 50%. Nie nagrzewam murów calego domu bo welna izoluje-nagrzewane pomieszczenie od sciany zewnetrznej budynku. ( nie trace energii na ogrzewanie murow jak robi to 99,9 % ludzi ) 5 cm welny a nie 10 czy 15 zeby ewentualna wilgoc mogla przenikac szybciej przez tak ciekna izolacje. Na rynku jest wiele płyt wykonanych z welny - taka izolacja wydawałaby sie odpowiednia+ dobra wentylacja pomieszczen. Do fotohobby Jesli dom jest ocieplony styropianem od zewnatrz to jak ta sciana oddycha ? I co jestem nominowany ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 "I co jestem nominowany ??" Bezwzględnie - TAK!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 07.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Nagroda Nobla dla ervinga murowana! Ludzkość całe wieki oczekiwała na zjawienie się Mesjasza od ociepleń!Do swojego styropianu na zewnątrz, dołożę jeszcze z 10 cm wełny od wewnątrz. A co? Niech sobie ściany pooddychają.I oszczędzę może nie 100 ale grubo ponad 90% ciepła. Dziękuję erving!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Podtrzymuję moją prozycję ( nominację ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nagroda Nobla dla ervinga murowana! Ludzkość całe wieki oczekiwała na zjawienie się Mesjasza od ociepleń! Do swojego styropianu na zewnątrz, dołożę jeszcze z 10 cm wełny od wewnątrz. A co? Niech sobie ściany pooddychają. I oszczędzę może nie 100 ale grubo ponad 90% ciepła. Dziękuję erving!! Gratuluje oddychania ! qfa chcesz tam napuścić pary wodnej ? do warstwy o większym oporze dyfuzyjnym ? czy koniecznie chcesz ten jedne procen wilgoci w porównaniu z wentylacją przepuścić do miejsca gdzie zmieni się w wodę ? i zacznie degradować przegrodę ? Znachorstwo w czystej formie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts