Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy montażu i wyborze zaworu mieszającego

sagem88

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o poradę w sprawie wyboru zaworu mieszającego, jaki mam założyć zawór 3 drożny czy 4 drożny by zapobiec korozji niskotemperaturowej, piec strasznie puka gdy wraca do niego woda z grzejników i boje się że może się to dla niego nie najlepiej skończyć. Mam dwa obiegi do uzbrojenia w takie zawory i byłbym bardzo wdzięczny o pokazanie gdzie wstawić te zawory, jakie mają być i czy do tego co chce są potrzebne siłowniki czy wystarcza same zawory żeby nie było zimnego powrotu.

foto jak to wygląda

DSCF5356.jpg

po pierwsze puka bo jest zakamieniony

A jak chcesz podnieść temperaturę powrotu to zawór nic nie da .Zamontuj też pompę podnoszącą pomiędzy zasilaniem i powrotem.

To zależy od konfiguracji. Można zrobić tak aby zawór mieszający (3D) podnosił temperaturę powrotu. Można go wpiąć na dwa sposoby na zasilaniu i na powrocie w zależności gdzie chcemy mieć pompę.

Na zasilaniu mamy kolejność:

Pompa, zawór 3d strona A, strona B do powrotu kotła, strona AB na "zasilanie" instalacji, "powrót" z instalacji do "powrotu" kotła.

Na powrocie:

Powrót instalacji, zawór 3D strona A, strona B zaworu podłączona do zasilania" kotła, strona AB zaworu do pompy, a pompa "powrotu" kotła.

Różni się to od konfiguracji powszechnie stosowanej:

Zasilanie kotła, zawór 3D strona A, strona B zaworu do powrotu kotła, strona AB zaworu do pompki a pompa na "zasilanie" instalacji.

Różnica jest taka, że w pierwszych przypadkach pompa jest na "obiegu kotła", a w drugim pompa jest na "obiegu instalacji" (w stosunku do lokalizacji zaworu mieszającego).

W przypadku stosowania zaworu 4D, również trzeba dać pompę w "obiegu kotła" aby zapewnić "podniesienie temperatury powrotu".

Przyjąłem nomenklaturę że: strona A jest wlotem "na wprost" do zaworu 3D, strona B jest wlotem "prostopadłym" do zaworu, a strona AB jest wylotem "na wprost". Różnie sie to oznacza, ale najczęściej tak jak napisałem.

To zależy od konfiguracji. Można zrobić tak aby zawór mieszający (3D) podnosił temperaturę powrotu. Można go wpiąć na dwa sposoby na zasilaniu i na powrocie w zależności gdzie chcemy mieć pompę.

Na zasilaniu mamy kolejność:

Pompa, zawór 3d strona A, strona B do powrotu kotła, strona AB na "zasilanie" instalacji, "powrót" z instalacji do "powrotu" kotła.

Na powrocie:

Powrót instalacji, zawór 3D strona A, strona B zaworu podłączona do zasilania" kotła, strona AB zaworu do pompy, a pompa "powrotu" kotła.

Różni się to od konfiguracji powszechnie stosowanej:

Zasilanie kotła, zawór 3D strona A, strona B zaworu do powrotu kotła, strona AB zaworu do pompki a pompa na "zasilanie" instalacji.

Różnica jest taka, że w pierwszych przypadkach pompa jest na "obiegu kotła", a w drugim pompa jest na "obiegu instalacji" (w stosunku do lokalizacji zaworu mieszającego).

W przypadku stosowania zaworu 4D, również trzeba dać pompę w "obiegu kotła" aby zapewnić "podniesienie temperatury powrotu".

Przyjąłem nomenklaturę że: strona A jest wlotem "na wprost" do zaworu 3D, strona B jest wlotem "prostopadłym" do zaworu, a strona AB jest wylotem "na wprost". Różnie sie to oznacza, ale najczęściej tak jak napisałem.

Dzięki za objaśnienie, tylko mam pytanie czy to co napisałeś moge wykorzystać w takiej instalacji jaka jest na zdjęciu czy bede musial jakąś dodatkową pompe zastosować do tych zaworów?

Jest to kocioł stałopalny. Czy jest on dopuszczony do układu zamkniętego bo nigdzie nie widzę wyjścia na naczynie wzbiorcze. Brak zaworów zwrotnych za pompami. Jak któraś pompa stanie to pozostałe ciągną skąd popadnie.

Naczynie wybiorcze jest tylko nie widać go bo jest na dole za piecem, a co do zaworów zwrotnych to mogłbyś mi pokazać gdzie powinny być? bo jak widzisz na zdjeciu to jeden jest założony przed górna pompką ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, no i jak wiesz gdzie ewentualnie zamontować zawory mieszające to też byłbym wdzięczny.

Zawór zwrotny powinien być za każdą pompą.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207394-Instalacja-Z-Zaworem-4D-I-3D-Pod%C5%82og%C3%B3wka-I-Grzejniki-Prosz%C4%99-O-Pomoc!

http://www.letorex.com.pl/por_schematy.htm

Masz tam napisane obieg grzewczy z podniesieniem temperatury powrotu.

Edytowane przez gersik