Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzać 500 m2 ?

foxa84

Recommended Posts

Witam. Od miesiąca wynajmuję duży lokal 2 piętrowy po 250 każde piętro. Parter ma 3 m wysokości a góra ok 5m . Na dole zamontowane jest ok 15 kaloryferów a na górze 25. Grzeję to wszytko kotłem sas nwt 23 kw. Palę głównie węglem i drewnem. Ale ostatnio strasznie dużo mi tego idzie. Czy mogli byście doradzić mi jakiś inny a przede wszystkim tańszy sposób na pogrzanie tego budynku.

Jak masz to wynajmować jeszcze tylko do wiosny - to nie.

Jak całe lata - bardzo warto!

Mało kto ma taki piec kaflowy jak Ty!

Ale...

Samą Naturę powinieneś zaprosić do uruchomienia tego ogrzewania.

Trwa, ale się opłaca.

W tym sezonie - jesteś pod kreską....

Adam M.

• 3 weeks później...

Witam

Jesteś blisko wschodniej granicy więc "dojście" do antracytu w Twojej okolicy masz, kociołek dolnego spalania również, tak więc na zakupy musisz się wybrać. Spróbować zawsze można, a jeśli koszty będą na zadowalającym poziomie to jesteś do przodu i nie musisz inwestować w "cudzy" budynek. Jeśli się zdecydujesz na antracyt, a przy kotle który ogrzewa ten lokal to warto, polecam kupić 2 lub 3 granulacje, tylko coś więcej niż 20-30 mm i więcej, najlepiej orzech lub orzech II. Antracyt w kotłach dolnego spalania sprawuje się bardzo dobrze i jest znacznie oszczędniejszy w porównaniu do węgla kamiennego.

Uważam że warto spróbować, bo koszty niewielkie a może będziesz zadowolony nie ponosząc dodatkowych kosztów.

Pozdrawiam