Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - Avantgarde&Ovlo kontra Sonarol

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję okien PCV do mojego domu. Zamieściłem na oferii ogłoszenie, zgłosiło się kilku wykonawców. Po wstępnej selekcji zostało dwu.

Pytanie do fachowców - okna Avantgardes i Ovlo kontra Sonarol. Te ostatnie zachwalane mi są jako okna wysokiej jakości. Prawda to? Cena za całość z wymianą - Ovlo ok. 7% drożej od Avantgardes 7000, Sonarol ok 20% od Avantgardes 7000.

Nie chcę na siłę oszczędzać, jednak jeśli okaże się, że okna są zbliżonej jakości i różnica w cenie to pic sprzedawcy (a ze swojej branży wiem, że tak bywa często), to po co przepłacać.

Proszę o konkretną opinię.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)

Dobroplast- szkoda gadać, wpisz w google i poczytaj. Nie wierz sprzedawcy który powie że kiepsko to było kiedyś a teraz jest lepiej, mają teraz mniej zamówień to może i baboli mniej wychodzi ale generalnie jedna z najgorszych firm.

Sonarol daje do Brugmana takie wzmocnienie że przepada największa zaleta tego profilu czyli super statyka. Kuje na GU, jakoś mi te okucia nie leżą, praca bliska dobroplastowej Siegenii.

Przejdź do przedstawicieli Oknoplastu czy MS i poproś o wycenę najtańszej linii z ich oferty (na Platinium czy Winergetiku świat się nie kończy) , może cena nie będzie dużo wyższa a wybór nieporównywalny z tymi które podałeś.

Pozdrawiam

Ok, czyli jak rozumiem, pierwsze sobie odpuścić. Profile się krzywią czy jak?

Drugie byłyby ok, ale...pytać o jakieś konkretne okucia? Czy też radzicie odpuścić?

Oknoplast - spytam.

Link do oferii http://oferia.pl/zlecenie/item480184-okna-wymiana-okien-w-budynku-1-rodzinnym, gdzie zamieściłem ogłoszenie. Ja się nie znam, trudno mi wyławiać to co ważne, może Wy lepiej przesiejecie :)

Edytowane przez vitia

Owszem, tak zostało. Ale to głównie dlatego, że moja wiedza w tym temacie jest zerowa. Wkleiłem jednak wszystkie oferty z tego powodu, aby ktoś kto się zna, mógł mnie oświecić. Ja chętnie pomogę w zamian w swojej dziedzinie :)

Nie upieram się by było najtańsze, bo wiem, że kto tanio kupuje, dwa razy kupuje. Ale trudno też kierować się myślą, że im drożej, tym solidniej. To też nie jest reguła, nie zawsze to idzie w parze. Dlatego chętnie przyjmę Wasze rady.

WIdziałem że masz tam oferenta z oknami MS. Jak się oni mają do Twojego budżetu?

A tak w ogóle - no musisz się pogodzić z tym, że wypada przejść się po 2-3 salonach okiennych i popatrzeć na to, co chcesz kupić.

Ja wiem że przez interent to może i okazja (jak ta hurtownia budowlana, co jest hurtownią i dlatego ma 30% niższe ceny;).

Żeby się nie okazało, że Twój faworyt siedzi w jakiejś norze i nie stać go nawet na telefon który by ktoś odebrał w razie jego nieobecności - bo kto wtedy pomoże Ci w kłopocie?

Byłem, oglądałem. Ale wychodziło różnie, a ja nadal nic nie wiem. Rozumiem Was, bo sam dziwię się jakie meble ludzie kupuję (jaki chłam znaczy się), a czasami tańsze są lepsze od tych reklamowanych i drogich. Ale ja się na tym znam, Wy na oknach, dlatego pytam.

Czytać o oknach czytam, ale mózg mi się lasuje. Pewne rzeczy wchodzą do głowy, pewne powodują jej ból.

Mam w tej chwili jedno okno pcv, ale nie wiem jakiego producenta. Jest ok. Otwiera się, zamyka, nie zacina, nie wieje. Dla mnie git. Boję się przy zakupie nowych okien głównie o to 2,5x2,5m z ruchomym słupkiem. Reszta wydaje mi się, że nie będzie tak narażona na defekty. Ale mogę się oczywiście mylić. W takim wypadku poprawcie mnie proszę.

2,5 na szerokość to zbyt dużo jak na 2 skrzydła oraz bez szału jak na 3 skrzydła. Najlepiej 2 skrzydłową przesuwke

2,5 na wysokość to dla większości profili pvc zbyt dużo. Sprawdź na budowie przed wysyłaniem zapytań o oferty, czy to uwzględnia wysokość przyszłej wylewki. Być może masz 2,5m minus np 15 cm wylewki i zostanie rozsądne 2,35m.

Jak ktoś ma czas odpowiadać na twoje oferty umieszczone na jakimś forum ofertowym, to jakaś lipa a nie salon.

Bo każdy poważny i znający się na temacie na coś takiego nie ma czasu, ponieważ w tym momencie rozmawia z klientami w salonie, na budowie itp.

Jak sugerujesz sie tylko cena to za kilka lat będziesz znowu szukał okien tym razem na wymianę.

Gdybym sugerował się wyłącznie ceną, to nie pytałbym tu o poradę.

By kupić dobrze, muszę wiedzieć na co zwrócić uwagę. Nie mam nieograniczonego budżetu, ale jestem w stanie wysupłać kilka procent więcej. Tylko proszę o konkretne porady. Z tego co wyczytałem dotychczas, niewiele przybliżyło mnie do podjęcia decyzji.

Chciałbyś konkretną poradę dla swojego przypadku? Kiedyś na allegro widziałem aukcję: "doradzę w wyborze okien PCW"..

PS. A całkiem poważnie - jak się wczytasz w parę stron forum, to zauważysz, że nie lubimy to najtańszych producentów, bo uważamy, że nie są warci aż takiej uwagi..

Póki co, okna z Oknoplastu mają mnie kosztować 2x tyle ile Sonarol. Jakkolwiek jestem skłonny zapłacić więcej by mieć lepiej, tak niestety nie stać mnie by zapłacić 2x tyle :(

Spróbuję jeszcze gdzie indziej sprawdzić. Jeśli jednak oferta będzie podobna cenowo, a raczej się tego spodziewam, to jest może jakieś pośrednie rozwiązanie?

• 2 months później...
Osobiście montowałem wiele rodzai okien. I tak np. o oknach Sonarol profil Wital mogę napisać tyle że się montuje bez żadnego problemu, po zamontowaniu praktycznie nie trzeba regulować i po dłuższym użytkowaniu żadnych telefonów aby coś wyregulować, okna Dobroplast podczas montażu ( zdażały się ) problemy z pogiętymi ramami skrzydłami w wtedy od początku problemy z regulacją jak podczas montażu tak zawsze klienci dzwonili za jakiś czas żeby je podregulować. A jeśli chodzi o tzw. "Okna z Krakowa" sporo klientów spotkaliśmy co byli niezadowoleni, ale może to wynikać z faktu że droższa cena większe wymagania, bądź ktoś je źle zamontował. Polecałbym w szczególności poszukać sobie dobrej ekipy monterskiej.

• 6 months później...