Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędny domeczek - budujemy sami - budżet: 200 tys

Recommended Posts

Fajny projekt. Fajny blog. Bede kibicowal- zalozen kilka mamy wspolnych. Procz rowerowania- taka wiata. Tez uwazam, ze ze wzgledow wizualnych jest lepszym rozwiazaniem dla bryly domu. Dodatkowo- brak mostkow termicznych- budynek jest bardziej energooszczedny. Brak ocieplenia podlogi na gruncie plus np wyrzutnia z reku pod wiata- i juz mamy mocno plusowa temp zima. Wilgoc nie powinna grozic- wszak wiata do szczelnych nie nalezy. Przy okazji, jesli tak jak u mnie, bedzie zarowno tarasem- to ten taras powinien byc wiecznie, samoistnie, odsniezony :) same plusy...

Tez będziemy mieli wiate. Cieszę się,ze słyszę o niej coraz częściej,choć widzę tez wciąż zdziwione oczy,gdy na odpowiedz na ile samochodów mamy garaż słyszą,ze nie mamy wcale......patrzą na nas nieco dziwnie...hehe. W sumie to od początku nie braliśmy pod uwagi garażu i tak naprawdę uświadomil nas pewien znajomy bardzo zamożny budowlaniec,który ba nie ma nawet wiaty.....a wszyscy się dziwią,dlaczego mu odbiło.....jak to nie mieć garażu...itd.:p

Kolejny przykład - inny znajomy buduje na kredyt ogromny dom i garaż oczywiście na dwa samochody.....trwierdzi,ze wydał na niego ponad 60tys....

Podsumowując,myśle,ze jak nam pozwala sytuacja finansowa to garaż można mieć,nie neguje tego. Natomiast garaż na kredyt w dobie,gdzie samochody zmienia się co kilka lat i tak naprawdę w większości są mniej warte niż ten garaz to już nie moja bajka...

Witam serdecznie crategus :) Fajnie znaleźć bratnią duszę ;)

Zgadzam się z Wami... dwustanowiskowe wygodne garaże są drogie, nie ubóstwiam aż tak swojego auta;p Jeśli miałabym luźne 60 tys. to stawiam auto pod chmurką, pakuje się i lecę do Nowej Zelandii :) Chyba nawet karoseria gorzej znosi warunki garażowe...

Oglądając projekty Kocurki i Crategusa z cudownymi wysokimi salonami uświadomiłam sobie, że mam w projekcie wysoki sufit poddasza... :)

Myślę, że jeżeli ktoś nie chce się bawić z podwieszanym sufitem to warto :)

563116935.jpg

fea_nantucket15.jpgotwarta_przestrzen_poddasza_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg4c72337cadee263b0025205c4d90e783.jpg

Ciężko jednak wyobrazić sobie jak poddasze będzie wyglądało bo czynników jest wiele (kat nachylenia dachu, wysokość ściany kolankowej szerokość i długość pomieszczenia, konstrukcja więźby)

Będzie na pewno boazeria (najchętniej pomalowana na biało) i nie mamy jętek...

Też mi sie bardzo podobają odkryte więżby dachowe - wizualnie bardzo me gusta ;) Poprawia się optyka, jest powietrze i przestrzeń... jeśli tylko można sobie na to pozwolić... ja walczyłem o każdy metr odkrytego dachu. Nawet reku przeniosłem do kotłowni- tym samym może jeszcze zminimalizuję poddasze...

Zastanawia mnie kwestia ogrodzenia działki... póki co jest siatka leśna na czas budowy. Jako, że jestem aspołeczna cieszę się, że działka jest z dala od drogi i w zasadzie niewiele osób wzdłuż niej spaceruje... dlatego ogrodzenie może być transparentne, nie ucierpię gdy ktoś rzuci okiem na mój trawnik... a jednocześnie nie będę ograniczać sobie widoku... Jak ogrodzenie to tylko żywopłot kryjący siatkę. Ale... niekiedy w czasie posiedzeń w ogrodzie nie chciałabym być na widoku i doszłam do wniosku, że pergola osłoni nas właśnie i przed słońcem i wzrokiem sąsiadów... tańsze i skuteczniejsze niż masywne ogrodzenie. ;)

i.jpgOutdoor-Curtains2.jpgOutdoorCurtains13.jpg

• 8 months później...
  • 1 month później...