cuthbert 25.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam,na wiosnę będę kończył instalację C.O. i stoję przed decyzjami w jaki sposób rozwiązać kotłownię.W domu-ok 180m2 będzie (raczej jednofunkcyjny) gazowy piec kondensacyjny, który będzie grzał w układzie zamkniętym podłogówkę na dole oraz kaloryfery na poddaszu.Dodatkowo chciałem zainstalować wszystko palny kocioł z demobilu do wspomagania pieca gazowego. Instalatorzy, z którymi rozmawiałem doradzali wymiennik płytowy oddzielający układ otwarty od zamkniętego, jednak wczytując się w fora napotkałem kilka wątpliwości:- zwiększenie się strat w wymienniku w wyniku jego zakamienienia. Buduję się w Częstochowie, w której woda ma opinię bardzo dobrej ale równocześnie bardzo twardej. - bardzo mała pojemność cieplna (chyba tak to się nazywa) układu otwartego kocioł wszystko palny-wymiennik. Znajomi ostrzegali mnie przed takim układem, mówiąc że wystarczy parę minut niekontrolowanego spalania aby woda osiągnęła temperaturę wrzenia co może doprowadzić do uszkodzenia elementów układu zamkniętego. Na jednym z forów znalazłem propozycję zastosowania zamiast wymiennika płytowego zasobnika dwupłaszczowego - jednak nie udało mi się zrozumieć istoty tego pomysłu. Druga luźna myśl na którą się natknąłem to zastosowanie dużego zasobnika wody jako akumulatora ciepła. Dom jest podpiwniczony więc nie ma problemów z gabarytami elementów kotłowni. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie ewentualne sugestie i propozycje rozwiązań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.12.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam, na wiosnę będę kończył instalację C.O. i stoję przed decyzjami w jaki sposób rozwiązać kotłownię. W domu-ok 180m2 będzie (raczej jednofunkcyjny) gazowy piec kondensacyjny, który będzie grzał w układzie zamkniętym podłogówkę na dole oraz kaloryfery na poddaszu. Dodatkowo chciałem zainstalować wszystko palny kocioł z demobilu do wspomagania pieca gazowego. Instalatorzy, z którymi rozmawiałem doradzali wymiennik płytowy oddzielający układ otwarty od zamkniętego, jednak wczytując się w fora napotkałem kilka wątpliwości: - zwiększenie się strat w wymienniku w wyniku jego zakamienienia. Buduję się w Częstochowie, w której woda ma opinię bardzo dobrej ale równocześnie bardzo twardej. - bardzo mała pojemność cieplna (chyba tak to się nazywa) układu otwartego kocioł wszystko palny-wymiennik. Znajomi ostrzegali mnie przed takim układem, mówiąc że wystarczy parę minut niekontrolowanego spalania aby woda osiągnęła temperaturę wrzenia co może doprowadzić do uszkodzenia elementów układu zamkniętego. Na jednym z forów znalazłem propozycję zastosowania zamiast wymiennika płytowego zasobnika dwupłaszczowego - jednak nie udało mi się zrozumieć istoty tego pomysłu. Druga luźna myśl na którą się natknąłem to zastosowanie dużego zasobnika wody jako akumulatora ciepła. Dom jest podpiwniczony więc nie ma problemów z gabarytami elementów kotłowni. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie ewentualne sugestie i propozycje rozwiązań. Pozdrawiam twardość wody jest nieistotna ,bo wlewasz ją raz a i tak osady pozostaną w kotle. Wymiennik płytowy to miniaturowa wersja np wymiennika płaszczowego lub z wężownicą. Taki wymiennik płaszczowy jest jednocześnie buforom (akumulatorem ciepła.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 25.12.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 - zwiększenie się strat w wymienniku w wyniku jego zakamienienia. Pewnie komuś chodziło o wymiennik spaliny - woda (wężownica) w gazowym ogrzewaczu przepływowym.... A na serio - zapytaj tych "teoretyków" gdzie ucieka energia z wymiennika woda-woda ? Zakamieniały wymiennik ma mniejszą możliwość przekazywania mocy, ale sprawność (zakładając, że ciepło uddawane przez obudowę zostaje w budynku lub że wymiennik jest zaizolowany)) zawsze wynosi 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuthbert 25.12.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Pewnie komuś chodziło o wymiennik spaliny - woda (wężownica) w gazowym ogrzewaczu przepływowym.... A na serio - zapytaj tych "teoretyków" gdzie ucieka energia z wymiennika woda-woda ? Zakamieniały wymiennik ma mniejszą możliwość przekazywania mocy, ale sprawność (zakładając, że ciepło uddawane przez obudowę zostaje w budynku lub że wymiennik jest zaizolowany)) zawsze wynosi 100%. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pisząc sprawność miałem na myśli właśnie zdolność do przekazywania ciepła z obiegu do obiegu - oczywiście zależy mi aby wartość ta była stała i niezmienna w czasie. Logicznym wydaje mi się, że wodę w układzie otwartym trzeba uzupełniać (zapewne dość często) a zakamieniona woda na pewno ma wpływ na zapewne dość delikatne kanaliki wymiennika płytowego. Chciałbym tutaj dodać iż docelowo mam zamiar zamontować w kotłowni powietrzną pompę ciepła i wskazane jest aby zastosowane elementy umożliwiły jej przyłączenie w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.12.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jeśli stać cię na bufor - wymiennik ciepła z wężownicą to jest to rzecz jasna najlepsze rozwiązanie dla twojego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuthbert 27.12.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Dzięki wielkie - już jestem bliżej.Zaciekawiło mnie stwierdzenie "jeśli stać cię na bufor" - ceny buforów niestety jak widzę są porażające (ok 6-7tysięcy) ;(Może jakieś propozycje tańszych rozwiązań? Na szybko przeczytałem, że takie drogie bufory są użytkowane w obiegach zamkniętych. Będę dalej drążył temat. Mam prośbę o wytłumaczenie jak taki układ powinien wyglądać i czego oczekiwać od instalatora. No i oczywiście jak zrobić cały układ coby było i dobrze i nie najdrożej. Jak rozumiem bufor ma pracować w obiegu otwartym kotła na paliwo stałe - obieg wody z kotła ma iść przez wężownicę czy ogrzewać bezpośrednio wodę w buforze? Jeśli ogrzewam wodę w buforze a on oddaje ciepło poprzez wężownicę do obiegu zamkniętego to może by się dało wyeliminować/połączyć funkcje drugiego zbiornika ok 200-300l do CWU w obiegu zamkniętym? Przyznam się iż w temacie ogrzewania jestem raczej beton ale po prostu szukam najlepszego dla siebie rozwiązania tak aby nie paść "ofiarą" jakiegoś "pseudo" fachowca. Jeszcze jedno. Pieśnią dalekiej przyszłości może być też montaż powietrznej pompy ciepła. Fajnie by było aby montowana teraz instalacja umożliwiała przyłączenie takiej pompy w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts