Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dobrze ułożona podłogówka?

marcin2372

Recommended Posts

Hydraulik rozłożył u mnie podłogówkę , a rurki spiął w rozdzielaczu w kotłowni z tym ,że w kotłowni jest mniej styropianu o 5 cm i rurki się obniżają - są niżej niż w pozostałych pomieszczeniach

Zastanawiam się czy taki układ nie bedzie sie zapowietrzał. Wylewki jeszcze nie ma.

Zostawić tak jak jest czy podnieść rurki wyżej. Może ktoś podpowie:yes:

podnieść wyżej bo będziesz miał problemy z odpowietrzaniem

Dzięki za radę zwrócę uwagę hydraulikowi. Mam jeszcze jedno pytanie czy można zastosować do podłogówki zwykłe rozdzielacze, widzę że mam zamontowane rozdzielacze od co bez przepływomierzy, nie widzę żadnych zaworków do regulacji przpływu.:o

coś jak tu http://allegro.pl/gorgiel-rozdzielacz-z-nyplami-4-sekcji-1041126220-i2890028444.html

Hydraulik po telefonie obiecał podnieść podłogówkę w kotłowni tak żeby była na tym samym poziomie. Jak przyjedzie każe mu wymienić rozdzielacz od podłogówki na kompletny, i oczywiście dzisiaj na budowie znalazłem następny wydaje się problem:p. Woda ciepła i zimna z łazienki ,oraz kuchni spięta jest w rozdzielaczu takim jak pokazałem wyżej i nie było by w tym nic dziwnego tylko,że na opakowaniu od rozdzielacza napisane tłustym drukiemNie stosować do wody użytkowej! co sugeruje że jest wykonany z materiału który wchodzi w reakcję z wodą pitną. Trafiła mi się ekipa hydraulków:bye:

Fachowcy z polecenia od kolegi (starej daty).

Sprawdzałem ich referencje i mieli dobrą opinie, ale ja już tak mam ,że u mnie najlepsi się wykładają;)

Cenowo mieszczą się w średniej z mojej okolicy. Za punkt grzejnik 100, punkt woda + kan 100, podłogówka ułożenie 15m2, rozdzielacze(podłączenie) policzyli po 80, pion kanalizy po 50, montaż naczynia wzbiorczego 150. W sumie uzbierało się 2750 za taki stan przed wylewkami . Została kotłownia.

Zostało parę złotych do zapłacenia za robotę , ale w takim układzie będę musiał się wstrzymać z wypłatą wynagrodzenia do momentu ,aż nie wymienią rozdzielaczy.

znam ten problem "tak budowali my przez 50lat to tak ma być dalej" a to że świat poszedł do przodu niema dla nich znaczenia, jedyna w tym pociecha że małe prawdopodobieństwo przecieków na złączach przez takich fachowców robionych,

rada moja taka każ im narysować schemat tego co tam masz i wklej na forum i fotki wszystkiego co ważne to użytkownicy wychwycą wszystkie prehistoryczne kombinacje

co do przepływomierzy, to nie za bardzo ma sens ich stosowanie bo są mało czułe i za dużo się na nich nie ustawi, precyzyjniej jest ocenianie temp powrotu ręką i do tego regulowanie przepływu.

Odpowietrzenie podłogówki w ogóle się inaczej robi niż napisali w instrukcjach, i to jak idą rurki czy wyżej czy niżej nie ma żadnego znaczenia.

co do przepływomierzy, to nie za bardzo ma sens ich stosowanie bo są mało czułe i za dużo się na nich nie ustawi, precyzyjniej jest ocenianie temp powrotu ręką i do tego regulowanie przepływu.

.......

a gucio prawda, panie! no chyba że się kupi tani badziew to się nie ma co spodziewać ze coś pokaże czy wyreguluje, sobie zainstalowałem w domu np. kan-therm (a identyczne ale tańsze są dostępne w hurtowniach tadmar z nazwą coś na "A") i pięknie się regulują od ok. 0,5l/min do chyba 2,5, i jak najbardziej widzę sens ich stosowania, np. taki, że wyregulowana instalacja na czuja chodziła na pompie grundfos alpha2 na 18-26W, po ustawieniu na przepływomierzach rozdzielaczy przepływów na wartości z projektu pompa chodzi na 9-11W, zapewniając identyczny komfort cieplny i temp. wewnątrz domu

z odpowietrzeniem to bym się chyba zgodził, jak sie umie odpowietrzyć i instalacja ogólnie jest zrobiona dobrze to ten uskok nie powinien mieć wiekszego znaczenia, ale jak jest mozliwość to niech może ten fachura na wszelki wypadek poprawi, bo jeszcze potem przez taką głupotę nie będzie umiał uruchomić instalacji...

odpowietrzenia nie robi się pompą obiegową, i na pewno nie odpowietrznikami automatycznymi. Trzeba nałożyć zwykłe igelitowe wężyki na spusty rozdzielaczy, podłączyć jakąś dużą pompę i wtedy można odpowietrzać, trwa to kilkanaście minut a nie dwa dni jak pompą obiegową.

@edde- nie wiem jak działa kan-therm, u mnie są jakieś capricorn ponoć nie najgorsze i prawie nic nie pokazują, może jakby były po 5 w rozdzielaczu, ale ja mam na 8 i 9 sekcji w rozdzielaczu i przepływomierze praktycznie nic nie dają. ale i bez nich można precyzyjnie ustawić przepływ na temperaturę powrotu (co w sumie jest chyba ważniejsze niż równość przepływu)

Widzę ,że dyskusja rozgorzała. :o

Kilka dni temu zaprosiłem do siebie instalatora, który w ubiegłym roku uzbroił 150 kotłowni - sprzedaje kotły i uzbraja kotłownie. Facet ma swój sklep i jest przedstawicielem kilku producentów w regionie. Przyjechał ,obejrzał robotę "fachofców" i powiedział ,że nie jest źle - da się do tego podłączyć kotłownię. Na moje pytanie czy podnosić rurki od podłogówki o te 5 cm powiedział ,że nie ma takiej potrzeby i on gwarantuje ,że będzie działać - da się odpowietrzyć. Na pewno skorzystam z jego usług , zrealizowanych kotłowni w okolicy kilkanaście i ludzie zadowoleni.

A moi starzy hydraulicy przypieczętowali dzisiaj swoje kwalifikacje jak się okazało "pięknie" ułożonym styropianem pod podłogówkę. Są dwie warstwy po 5cm.Dolna warstwa ułożona byle jak z wierzchu trochę lepiej dla zamaskowania.Miejscami pod spodem mam pustki powietrzne ,szczególnie w rogach lub przy ścianach tylko jedna górna warstwa styka się ze ścianą, a pod spodem kilka centymetrów mniej - jak płyty starczyło tak ułożyli. Nie chciało się im docinać czy chodziarz uzupełnić piaskiem. Dobrze ,że zrobili tylko przedpokój i kuchnię resztę zdążyłem zrobić sam. Zadzwoniłem i mówię jak jest spierdolone na co pan że się dogadamy. Trzeba mieć tupet. Dzisiaj kilka godzin musiałem spędzić na sprawdzaniu styropianu , uzupełnianiu pustych przestrzeni styropianem lub piaskiem. Powinni zamykać takich instalatorów.

pozdrawiam

@edde- nie wiem jak działa kan-therm, u mnie są jakieś capricorn ponoć nie najgorsze i prawie nic nie pokazują, może jakby były po 5 w rozdzielaczu, ale ja mam na 8 i 9 sekcji w rozdzielaczu i przepływomierze praktycznie nic nie dają. ale i bez nich można precyzyjnie ustawić przepływ na temperaturę powrotu (co w sumie jest chyba ważniejsze niż równość przepływu)

no to zapewniam Cię że rozdzielacze kanthermu pod własna marką i robione dla tadmaru pod nazwą altech mają przepływomierze pracujące w podanym wcześniej zakresie idealnie, moje rozdzielacze to dwie sztuki ośmioobwodowe, na jednym "pionie", no i nie chodziło mi o "równość" przepływu we wszystkich pętlach tylko ustawienie go na taką wartość jak mi wyszło przy robieniu projektu, a są one, ze względu na różne długości pętli, wielkości pomieszczeń i wymagane moce/temperatury, w zakresie od 0,4l/min do 1,8l/min, rzecz jasna mógłbym nie mając pzrepływomierzy precyzyjnie ustawić na podst. temperatur zasilania i powrotu każdej pętli zaczerpniętych z projektu tyle ż jeśli chodzi o precyzyjne ustawianie to raczej nie na dotyk ręki a już jakiś np. pirometr

odpowietrzenia nie robi się pompą obiegową, i na pewno nie odpowietrznikami automatycznymi. Trzeba nałożyć zwykłe igelitowe wężyki na spusty rozdzielaczy, podłączyć jakąś dużą pompę i wtedy można odpowietrzać, trwa to kilkanaście minut a nie dwa dni jak pompą obiegową.

a jednak wiesz lepiej!!!!! to jak się odpowietrza spapraną instalację to ja dobrze wiem, tylko dlaczego Ty zmuszasz zwykłego użytkownika do zakupu dużej pompy tego nie rozumiem ??? ale widać z Ciepie taki "fachowiec"

Chłopie coś ty taki nerwowy ? Nie trzeba nawet żadnej wielkiej pompy tylko użyć bieżącej wody i przepuścić każdą pętle osobno, i nawet podłogówka na pietrze pociągnięta z rozdzielacza na parterze będzie działać bezproblemowo. Jeśli dla ciebie to taki wielki problem to nie wiem co z ciebie za "fachowiec"

Chłopie coś ty taki nerwowy ? Nie trzeba nawet żadnej wielkiej pompy tylko użyć bieżącej wody i przepuścić każdą pętle osobno, i nawet podłogówka na pietrze pociągnięta z rozdzielacza na parterze będzie działać bezproblemowo. Jeśli dla ciebie to taki wielki problem to nie wiem co z ciebie za "fachowiec"

nie rozumiesz poczytaj cały temat. nie rozchodzi się oto jak się odpowietrza na to jest wiele sposobów tylko o to czy poprawić źle położoną podłogówkę jeszcze przed zalaniem wylewką

a jednak wiesz lepiej!!!!! to jak się odpowietrza spapraną instalację to ja dobrze wiem, tylko dlaczego Ty zmuszasz zwykłego użytkownika do zakupu dużej pompy tego nie rozumiem ??? ale widać z Ciepie taki "fachowiec"

można odpowietrzyć wodą z sieci, jednak nie każdy chce mieć w obwodzie grzejników taką ciecz, i jeśli ma być płyn albo woda demineralizowana, pompa dodatkowa jest niezbędna, poza tym nie trzeba zakupywać pompy żeby z niej korzystać (jak się chce napić piwa zakup browaru nie jest niezbędny). Obiegówką mi się odpowietrzyć nie udało instalacji.

W ogóle co taki nerwowy jesteś, NPM dostałeś czy co?

• 1 month później...