Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dobrze ułożona podłogówka?

marcin2372

Recommended Posts

mozna odpowietrzyc pompa obiegowa zamykajac poszczegolne petle i odpowietrzajac kazda osobno co do odpowietrznikow automatycznych to ich jakosc decyduje o udanej operacji oraz posadowienie rozdzielacza z odpowiednim spadkiem,co do samego rozdzielacza to przepływomierze sa konieczne zeby układ wyregulowac hydraulicznie

• 2 weeks później...
Odgrzebałem wątek ponieważ za 3 tygodnie firma instalacyjna dokończy kotłownie. Czy udało się odpowietrzyć podłogówkę ,która w kotłowni jest 5 cm poniżej poziomu podłogi napiszę wkrótce( rozdzielacz jest oczywiście powyżej). Hydraulik -nie ten co zaczął robotę- uważa ,że będzie ok. i da gwarancję.

1. jaka powinna byc temperatura czynnika grzewczego w podlogówce?

2. czy mozna uzyc glikolu zamiast wody zeby ograniczyc korozje?

3. co mi napiszecie o zastosowaniu sprezarek i roznych czynników grzewczych/chlodzacych w instalacjach podlogowych (na wzor budowy lodówek) ....

4. czy jesli chce uzyskac jak najnizsze temperature czynnika grzewczego to wystarczy rekompensowac to zwiekszeniem gestosci przewodów podlogowych?

czy jesli np. w lazience, chce miec docelowa temp. powietrza rowna 30*C a w rurach idzie woda max. 28*C ... to chyba bez dodatkowego grzejnika sie nie obejdzie w dodatku ogrzewanie mzoe mi robic za chlodzenie i jesli dziala grzejnik elektryczny dodatkowy to najlepiej wylaczyc ogrzewanie podlogowe bo bedzie odbieralo t oco "wygrzeje" grzejnik ....

5. jakie macie doswiadczenia z ogrzewaniem podlogowym w budownictwie wielorodzinnym?