Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Postanowiłem zagospodarować nieużywane dotąd poddasze. Jest tam tylko goły strop bez wylewki, jako izolacja cieplna jest luźno rozłożona wełna mineralna. Chciałbym założyć tam ogrzewanie podłogowe. Moje pytania są następujące:

1. Czy przed układaniem pętli wyrównać powierzchnię stropu cienką wylewką samopoziomującą?

2. Czy mogę celowo zrezygnować z ułożenia izolacji na stropie aby nagrzana płyta podłogowa grzała także kondygnację niżej?

3. Czy pomysł z pkt. 3 ma szansę na powodzenie

4. Jaka powinna być grubość wylewki na ułożone już pętle ogrzewania 10 cm czy więcej?

Co do danych poddasza:

Powierzchnia ok. 100m2

Dach będzie ocieplony: 20cm wełny mineralnej i paroizolacja

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/174735-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-na-poddaszu-dogrzewanie-ni%C5%BCszej-kondygnacji/

efekt dogrzewania dolnej kondygnacji będzie znikomy i prawie nieodczuwalny bo ciepłe powietrze będzie zbierało się pod sufitem, miało by to jakiś sens gdyby wymusić ruch powietrza np. wentylacja mechaniczna, pomyśl czy instalacja do której chcesz to podłączyć da radę, co do układania to podłogówka powinna być położona poziomo aby dobrze się odpowietrzała ale nie musi pod nią być wykonywana wylewka można podłożyć nawet jakieś drewienka i w czasie zalewania wyciągać
A jak sobie wyobrażasz mocowanie pętli do płyty? Ciemno to widzę.

wylewkę i tak powinno się za zbroić siatką więc montuje się na przykład do siatki lub druty zbrojeniowe co jakiś czas się układa i do nich