skrabi 26.12.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witam, Na wiosnę planuję budowu domu i mam problem z mostkiem przy ścianie szczytowej. Dom będzie budowany z silki 24 i izolowany 30cm styropianu, na strop i poddasze planuje dac 40cm wełny mineralnej. Wymyslilem 5 rozwiazan, które byście wybrali i dlaczego? http://imageshack.us/a/img831/8561/mostek.png 1. Ściana z silki murowana do samego dachu, ocieplona jedynie na zewnątrz. 2. Ściana z silki murowana do stropu, później gazobeton 0,35 żeby zredukować wpływ mostka. Ściana szczytowa ocieplona jedynie na zewnątrz. 3. Ściana z silki murowana do stropu, później gazobeton 0,35 żeby zredukować wpływ mostka. Ściana szczytowa ocieplona na zewnątrz i wewnątrz 4. Ściana z silki murowana do samego dachu, ocieplona na zewnątrz i wewnątrz 5. Ściana z silki murowana do stropu. Trójkątny element ściany szczytowej wykonany z drewna (np. deskowanie między krokwiami). Do mnie przemawia najbardziej 5, ale chciałem mieć tynk na całej ścianie. Czy rozwiązanie 3 będzie dużo cieplejszcze niz 2? Czy same bloczki Bk mają wystarczającą izolacyjność czy jednak warto jeszcze ocieplić ścianę od wewnątrz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.12.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 nr 4 ale ściana nie do samego dachu tylko z góry naklejony styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.12.2012 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 no tak, w sumie byl tak oczywisty, ze zapomnialem o nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.12.2012 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Przeliczylem dwa przypadki w SAT, nr 2 i nr 4 plus styropian na górze jak sugeruje coulignon i otrzymalem takie wyniki Najniższa temp. na ścianie wewnętrznej 2. 18,56 C 4. 18,74 C Roznica jest niewielka więc zastanawiam się czy warto całą ścianę okładać styropianem? Zwlaszcza, że obliczenia robilem dla temp. wewn 20 i zewn -18, a taka temperatura na zewnatrz rzadko się pojawia. Jeszcze tak z ciekawości zrobiłem też inne przypadki, i najgorzej jest w opcji 1, temperatura na ścianie wewn. to tylko 15 C Poniżej izotermy obu przypadków i przypadek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 28.12.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 1. W którym miejscu ma być ten mostek termiczny, skoro na zewnątrz jest ciągła warstwa 30 cm ocieplenia ?2. Skoro na stropie ma leżeć 40 cm wełny, to i od wewnątrz ściana ponad stropem jest obustronnie obłożona ociepleniem grubości 40 cm.3. Jeśli to ma być poddasze nieużytkowe, to co Ty jeszcze chcesz tam ocieplać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.12.2012 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 1. Mostek jest od strony nieogrzewanego poddasza2. Przy silikacie te 40cm nie wystarczy bo będe miał 15stopni w narozniku pokoju przy temp. projektowej -183. Poddasza nieużytkowego nie chcę ocieplać, chcę zminimalizować straty z poddasza użytkowego prez ścianę szczytową i zrobię to murującjej górną warstwę z gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izyk82 01.02.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A ja mam problem z nieprawidłowym zakończeniem ściany szczytowej. Niestety wykonawca dociągnął ją do dachu (nie dopatrzyłem - mój błąd).Ściana jest z maxa obłożona 20cm styropianu. Skosy oraz strop pod nieużytkowym strychem 30cm wełny. Dach odeskowany, papa i ceramika. Nie odczuwam by było chłodniej od tej ściany szczytowej ale jednak widać, że na niej szybciej śnieg się topi. Czy da się jeszcze coś sensownego z tym zrobić czy już nie zawracać sobie tym głowy?Ściana od pomieszczenia mieszkalnego jest praktycznie bez dostępu (na suficie płyty k-g). Na strychu dostęp niby jest ale akurat przy ścianie jest krokiew. Myślałem by może na dachu (pod dachówkę) styropian położyć. Edytowane 1 Lutego 2013 przez izyk82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 04.02.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nas spotkało to samo, na dniach ściana będzie skracana. Musze ją naciąć z dwóch stron ale tarcza nie sięga do połowy, wiec resztę będę musiał kuć.Miałem okazję tej zimy obserwować zjawiska na dachu z takim błędem. Śnieg był wytopiony w okolicach komina i dodatkowo w miejscu gdzie znajdowały się ściany szczytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 W moim przypadku podobny problem,ja podziękowałem mojemu wykonawcy nieco zbyt późno,trochę baboli mi narobił,firma niby dobra 330zł za m2 mojego domu przy 155m pow. teraz okazuje się ze po sądach klienci ich ciągają bo to zwykła paproki.Mam zamiar to uciąć bo jeszcze nie mam tego obrobionego i zastanawiam się jak to ugryźć,trzy szczytowe ściany dobrze że z ytongu to będzie łatwiej niż gdyby była ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 13.01.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jak nie masz jeszcze styropianu zew. i krokwie nie są blisko ściany to bez problemu wytniesz piłą do gazobetonu .Ja wierciłem otwory co 3-4cm i po trochu wykuwałem ,tyle ile ma wys.krokiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts