Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszenie prania w garazu?

Recommended Posts

Otóż zastanawiam się gdzie powinienem najlepiej wieszać pranie w zimie, zeby nie narazić domu na dodatkowe porcje wilgoci. Mam dołączony do domu nieużywany garaż (wejście do domu poprzez szczelne drzwi). Z kolei duże drzwi garażowe nie są do końca szczelne więc jest jakaś wymiana powietrza.Czy to dobry pomysł wieszać tam pranie do suszenia? Nie mam zbytnio innego pomysłu...

Jeśli nie masz pralni przemysłowej to nic się nie stanie jeśli pranie powiesisz na zwykłej suszarce balkonowej w salonie albo mniej popularnym pokoju. Wentylacja (nawet grawitacyjna) + mikroszczelina w oknie spokojnie dadzą radę.

Ok, ale garaż mam pusty (stoją tam praktycznie tylko 3 rowery), bo jest za wąski i auto trzymam na zewnatrz w blaszaku..a nie chcialbym zbytnio wieszac prania po domu ze wzgledow wlasnie estatycznych tez..

chodzi mi po prostu o to, czy temp. rzedu 10-15 stopni + nieszczelnosci w drzwiach garazowych wystarcza? pranie jest odwirowane przed suszeniem, wiec nic nie kapie itd., ale jednak to sporo wilgoci. generalnie mam sznurki w ogrodzie i na tarasie i jak tylko jest wiecej niz te 8 stopni to tam wieszam, ale wiadomo, ze zima ciezko o takie warunki, a i dym od sasiadow leci ;/

Ciężko takiej 100 % odpowiedzi nie udzielić po prostu spróbuj powiesić pranie, sprawdź jak długo Ci schnie i czy nie nabrało niemiłego zapachu (jeśli długo powisi może się tak zdarzyć). Tak prawdę mówiąc jeśli wieczorem powiesisz pranie na suszarce przy kaloryferze rano powinno być suche - warto się zastanowić, czy to nie jest dobre rozwiązanie.

Jeśli temp nie spada poniżej 0 to spokojnie pranie wyschnie, ale o takie coś nie powinieneś pytać na forum tylko po prostu sprawdzić empirycznie i tyle.

macie racje - najlepiej po prostu przetestuje. ale generalnie nie tyle mi chodzilo o czas schniecia tego prania, lecz o to czy takie pranie nie zaszkodzi scianom tego garazu, zeby nie porobil sie jakis grzyb

Zimą jak nie wprowadzisz wilgoci poprzez "zwykle" czynności to bedziesz musiał nawilżać

To zależy od rodzaju wentylacji i sposobu ogrzewania. U mnie przy WG i kotle gazowym wilgotność zimą przy normalnej rutynie wietrzenia utrzymuje się na stałym poziomie 50-51%. W sypialni po nocy, a przed wietrzeniem dochodzi nawet do 60%. Zdecydowanie nie ma potrzeby dodatkowego nawilżania, to raczej główny zimowy problem WM.

Wnioskuję, że Luka5z ma WG i dość słabo wentylowany dom. 90% po powieszeniu prania i 65% normalnie? Przy jakiej temperaturze ustawionej wewnątrz? Według mnie to zbyt wilgotno. Czy wentylacja działa poprawnie? Czy rozszelniasz okna i wietrzysz pomieszczenia? Myślę, że warto popracować nad obniżenem wilgotności.

Co do suszenia w garażu, ja również martwiłabym się o zapach prania i możliwe zakurzenie ubrań.

To zależy od rodzaju wentylacji i sposobu ogrzewania. U mnie przy WG i kotle gazowym wilgotność zimą przy normalnej rutynie wietrzenia utrzymuje się na stałym poziomie 50-51%. W sypialni po nocy, a przed wietrzeniem dochodzi nawet do 60%. Zdecydowanie nie ma potrzeby dodatkowego nawilżania, to raczej główny zimowy problem WM.

Wnioskuję, że Luka5z ma WG i dość słabo wentylowany dom. 90% po powieszeniu prania i 65% normalnie? Przy jakiej temperaturze ustawionej wewnątrz? Według mnie to zbyt wilgotno. Czy wentylacja działa poprawnie? Czy rozszelniasz okna i wietrzysz pomieszczenia? Myślę, że warto popracować nad obniżenem wilgotności.

Co do suszenia w garażu, ja również martwiłabym się o zapach prania i możliwe zakurzenie ubrań.

w domu mam wilgotnosc 50%. w garazu 65%