now77ak 27.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam, Jestem nowy póki co w temacie parkietów. Nie jestem do końca pewny co tak na prawdę oznacza termin "Twardość". Znalazłem coś takiego jak:Twardość poszczególnych gatunków drewna (wg skali Brinell'a): http://wykonczenie-wnetrz.wieszjak.pl/podlogi/301747,Skala-twardosci-drewna-wg-Brinella.html Później wchodzę na stronę komfortu (w dziale "PODŁOGI DREWNIANE"):MERBAU ELEGANCE 165zł/m2Twardość (skala Brinella): 48 Twardość: ŚREDNIE Tutaj: http://www.komfort.pl/podlogi-drewniane/merbau-elegance-255521 JATOBA ECOLINE 139zł/m2Twardość (skala Brinella): 47 Twardość: TWARDE Tutaj: http://www.komfort.pl/podlogi-drewniane/jatoba-ecoline-337331 Dlaczego? Skąd? Jak?.. Po pierwsze skala niby ta sama.. a jednak inne wartości i KOLEJNOŚĆ patrząc na mój pierwszy link. Po drugie.. 48 to średnio, a 47 to "twarde" ? Albo przestałem rozumieć temat jeszcze przy typie drewna, albo to jakiś błąd. PS. Typ drewna "Długa deska Wielowarstwowa". Tu jest jeszcze dąb: http://www.komfort.pl/podlogi-drewniane/dab-linnea-222811, ale tu nagle piszą skala 7.0 i TWARDE. Ponadto typ to FORNIR, ale nie jest to panel podłogowy... choć w sumie sam już nie wiem. Może ktoś wytłumaczyć czym się kierować, o co pytać sprzedawców jeżeli chodzi właśnie o twardość parkietu/desek ? Czy może być tak, że jeden DĄB jest twardszy od MERBAU a inny nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 27.12.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_drewna Wilowarstwowe to wielowarstwowe a nie lite i tamta skala twardosci tyczy sie wielowarstwowych ze 7 jest twarde:) Ps. zamiast pakowac 89zl.m2( promocyjnie) za takie dziadostwo co wyglada i tak jak panel lepiej kupić ładny panel z przedziału 50-70 zl z faza na kazdym boku .Bedziesz mial duzo ladniejsza podłoge no i stosunek jakosci do ceny tez inny. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez ramuh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 27.12.2012 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ps. zamiast pakowac 89zl.m2( promocyjnie) Podane przeze mnie oferty są opłacalne, czy nie bardzo? MERBAU ELEGANCE 165zł/m2 JATOBA ECOLINE 139zł/m2 I jak mają się np to oferty którą właśnie znalazłem (promocyjnie z 260 na 160zł): jatoba-miniplank http://www.komfort.pl/podlogi-drewniane/jatoba-miniplank-256087 PS./ Deskę wielowarstwową mogę położyć na podłogę "pływająco" lub przykleić jak parkiet prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 27.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Moje zdanie odnosnie desek wielowarstwoych jest takie ( drogie dziadostwo)Nijak ma sie stosunek jakosci do ceny.Wolałbym polozyc na podłoge tansze drzewo ale lite drzewo ktore bede mogl odnawiac nawet 10-20 razy przez 100 i wiecej lat .Wielowarstwowa mozesz klasc jak panel plywajaco i na klej ( dwuskaładnik który jest dość drogi)I wtedy do ceny deski takiej np jak dales Merbau elegance za 165zl dolicz klej i robocizne okolo 30-40 zl i juz sie robi ponad 200 zl/m2 za wielowarstwowy wytwór który za 20 lat bedzie pewnie do wywalenia a drzewo po 20 latach sobie odnowisz pierwszy lub chocby nawet drugi raz i twoje wnuki beda tez to drzewo odnawiac ktore kosztowało cie duzo mniej . a nawet liczac około 200 zł /m2 to mozesz polozyc bardzo ladny i bardzo dobry jakosciowo parkiet debowy z lakierami itp.A jak chcesz kupic deske wielowarstwowa za 165 zl i klasc ja plywajaco to kup najdrozszy panel z fugami i bedziesz mial o niebo lepsza podłoge i o polowe tansza:)Ale to jest tylko moje zdanie i wiem ze pewnie spotka sie z krytyka bo duzo osob chwali wielowarstwowe wytwory bo jest na nie BOOM obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 27.12.2012 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeszcze tak gwoli ścisłości... Deska lita, to dokładnie to samo co parkiet, tylko że pojedynczy element jest większy i ogólnie koszt jest większy, tak? Poza tym, sposób kładzenia, kleje, lakiery, właściwości techniczne są takie same, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 27.12.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeszcze tak gwoli ścisłości... Deska lita, to dokładnie to samo co parkiet, tylko że pojedynczy element jest większy i ogólnie koszt jest większy, tak? Poza tym, sposób kładzenia, kleje, lakiery, właściwości techniczne są takie same, tak?Jak masz lita deske i parkiet to mozesz odnawiac i cyklinowac do momentu az nie zaczna wychodzic pióra i wpusty do wierzchu Mówi sie ze jak nie ma zadnych gór i dolin to standardowej grubosci parkiet nadaje się do 10 krotnego odnawiania , niech bedzie nawet 7 to pomnóż to przez ilość lat uzytkowania to jeszcze toje pra pra wnukli beda cieszyc sie parkietem który ty układałes ..Cena deski parkietowej zalezna jest od wielu czynników , gatunek drzewa, rozmiar ( najczesciej spotyka sie MIXY długosci ),sa różne szerokości i różne grubości.Moga byc z faza do układania na gotowo a moga byc pod cyklinowanie , moga byc barwione, naturalne, olejowane i lakierowane. Do takich desek doliczyc tez trzeba drozszy klej niz w przypadku układania parkietu , co do własciwosci technicznych to juz inna bajka i musisz poczytac , im wiekszy materiał tym wieksze ryzyko na różne historie ( wszystko zalezy od parkieciarza, od przygotowania podłoża, pomieszczenia , lezakowania drewna, od klejów itp) a lakiery to tez inna bajka, poczytaj w temacie ponizej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 27.12.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Cena deski parkietowej zalezna jest od wielu czynników , gatunek drzewa, rozmiar ( najczesciej spotyka sie MIXY długosci ),sa różne szerokości i różne grubości.Moga byc z faza do układania na gotowo a moga byc pod cyklinowanie , moga byc barwione, naturalne, olejowane i lakierowane. Dzięki za odpowiedź. Jeszcze apropo tych czynników, jesteś w stanie napisać jakie dobrać aby parkiet wyszedł możliwie tanio (zakładając że wybrałem już gatunek i rozmiar) ? wiadomo że jeden czynnik (np. stosunkowo tani) ciągnie za sobą inny droższy (np. montaż lub klej lub jeszcze coś)... tak, żeby mnie jeszcze troche nakierować. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 27.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Moimi wypowiedziamy tez do konca sie nie sugeruj bo inne ceny za robocizne i materiały oferuja parkieciarze w małopolske inne w stolicy a jeszcze inne na pomorzu . Najlepiej bedzie jak przed planowanym zakupem podzwonisz do 3-4 parkieciarzy ( zazwyczaj wycene i pierwsza wizyte robi sie gratis) i oni ci wszystko doradza i wtedy napiszesz tu na forum kto ci co oferuje a inni parkieciarze forumowi sie wypowiedza czy dobra oferta czy nie i o co pytac itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 27.12.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 ok dzięki. Tak zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 29.12.2012 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Kolega ładnie tobie podpowiedział, mogę tylko dodać że przy wyborze naturalnej deski czy parkietu jak nałożysz lakier poliuretanowy lub epoksydowy to uzyskasz taką twardość że przy twoich cytowanych ofertach beda mogli tobie pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts