Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły parapet

Recommended Posts

Witam

czy ktoś może powiedzieć - z własnej wiedzy lub doświadczenia - czy jest sens montażu tzw. ciepłego parapetu? Ostatnio był znajomy, który produkuje m.in.takie parapety i mnie namawiał, że jest dobra rzecz, że tanio mi sprzeda, ale wiadomo - każdy producent będzie zachwalał swoje wyroby. W internecie spotkałem opisy na czym to polega (też producentów), jakieś wykresy, że to wytrzymały styropian itp. ale jak to się ma do rzeczywistości?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... ale jak to się ma do rzeczywistości?

No to skontaktuj się z Panem Krzysztofem Krzepkowskim, architektem, właścicielem pracowni MONOLIT w Poznaniu. To prywatny inwestor, który kilka lat temu jako pierwszy w Polsce zastosował "ciepły parapet" w praktyce i to we własnym domu. Czy może być bardziej rzeczywista rzeczywistość? Oczywiście nie kupował tego parapetu u Twojego znajomego i tu mogą być pewne różnice... w cenie, czasie i trwałości:-).

Przyznam, że i moje poglądy powoli ewoluują w stronę ciepłego parapetu.. O ile parę lat temu dla mnie to był zbytek, to teraz widzę w nim szansę na ustrzeżenie się błędów wykonawczych na kolejnych etapach, po oknach.

Stosując ciepły parapet nie ma możliwości zakotwienia dolnej części ramy w otworze.

Ależ ja nie widzę problemu. Zamiast kotwy można dać dybla przez ramę i przy oknach dwuskrzydłowych tak właśnie bym zrobił (chyba że trafiłby się "goły "porotherm. Każde rozawiązanie ma swoje minusy, ale ja po świętach staram się dostrzegać też plusy:)

Stosując ciepły parapet nie ma możliwości zakotwienia dolnej części ramy w otworze.

I tak i nie. Jeśli chcesz możesz wiercić dybla lub śrubę. Inne rozwiązanie to nie wiercić, bo z technicznego punktu widzenia nie każde okno musi być mocowane w części progowej albo nadproża. To, że tak jest na razie zapisane w Instrukcji 412 ITB nie oznacza, że inaczej być nie może. Może i rzecz zostanie uwzględniona w powstającej najnowszej wersji tej instrukcji.

Witam

Tylko znów pojawia się problem montażu w ociepleniu lub z wysunięciem.

niby tak ale ... i to pewnie zostanie wkrótce dopracowane i moim zdaniem zlicowanie okna ze ścianą zastosowanie takowego bloku plus taśmy/folie i mamy dobre rozwiązanie montażowe do zastosowania w dużej części wszystkich montaży.

Pozdrawiam

Jak rozmawiałem z handlowcami z illbruka gdzieś na wiosnę to absolutnie nie zalecali ich przy takim montażu, kazali się wstrzymać bo ma być system do takowego. Jak widać system się pojawił tylko cena zrobiła się powalająca. A i muszę spytać Jarka bo był absolutnie na nie - czyżby zaczął zmieniać zdanie? Edytowane przez plusfoto

• 4 months później...

Z informacji, które podaje Illbruck wynika, że ciepły parapet daje się także pod okna balkonowe. U przedstawiciela Vetrex poinformowano mnie, że robi się ciepły parapet tylko pod zwykłe okna. Jak to jest? Dodam, że przedstawiciel miał na myśli system ciepłego parapetu z Vetrexu, a nie Illbruck.

Druga kwestia, to montaż okna na bloku podparapetowym. Poinformowano mnie, że okno i tak musi zostać przykręcone do muru przez blok (dla św. spokoju). Czy taki montaż jest prawidłowy?

Edytowane przez celafon

Ciepły parapet pod balkonami to tzw przerost formy nad treścią. W zupełności wystarczy zastosować poszerzenia odpowiednie poszerzenia. Taki ciepły parapet itak zostałby zakryty styropianem pod wylewką.

W dolnej części nie trzeba mocować okna do muru. Parapet ma wypustkę, która przenosi siły naporu wiatru na okno.

Witam

tak ale nie kupisz ze styroduru z wypustkami pod konkretny profil, te które ja znam są wykonane ze styropianu twardego

różne nazwy Panowie, twardy styropian, styrodur czy xps a finalnie to to samo wystarczy sprawdzić parametr wytrzymałości na ściskanie ok 300 kPa i jest OK styropian zwykły posiada około 150 kPa.

Pozdrawiam