bwojtek 22.05.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 W dolnej części nie trzeba mocować okna do muru. Parapet ma wypustkę, która przenosi siły naporu wiatru na okno. Z tym się nie zgodzę. Owszem - "wypustki" przenoszą obciążenie powstające np. pod naporem wiatru ale co z "bananowaniem" ramy? Wyobraź sobie okno ze słupkiem ruchomym o szerokości 200cm... Nie będziesz go mocował w progu? Wg mnie trzeba koniecznie mocować okno dołem (chyba, że jest wąskie - do około 100cm). My robimy to na długie wkręty do montażu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.05.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 To fakt, przy ruchomym słupku trzeba dać choć 1 śrubę. Nie wziąłem tego pod uwagę bo ruchomego słupka w oknie nie miałem już hoho i trochę. W jednoskrzydłowym 1500 x 1500 też bym zastosował na środku tylko jakoś klienci wolą dzielić na połowę takie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 02.10.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Trochę odkopie Dzisiaj oglądałem okno z tym ciepłym parapetem i wygląda to ciekawie. Jest jednak pewien minus, który przetaczał się przez ten wątek , wysunięcie poza lico podobno trzeba uważać, ze środkiem ciężkości aby go nie wysunąć bo może być źle . Ja planowałem wysunąć 2-3 cm, no i właśnie da się czy nie ? Profil okna to 82mm. Tak sobie kombinowałem, że i tak ten parapet na zew. zginie w ociepleniu (20cm) to może by go jakoś zaklinować styro od dołu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.10.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam Trochę odkopie Dzisiaj oglądałem okno z tym ciepłym parapetem i wygląda to ciekawie. Jest jednak pewien minus, który przetaczał się przez ten wątek , wysunięcie poza lico podobno trzeba uważać, ze środkiem ciężkości aby go nie wysunąć bo może być źle . Ja planowałem wysunąć 2-3 cm, no i właśnie da się czy nie ? Profil okna to 82mm. Tak sobie kombinowałem, że i tak ten parapet na zew. zginie w ociepleniu (20cm) to może by go jakoś zaklinować styro od dołu .. nie kombinuj ciężar okna MUSI być podparty w murze, na moje 1-2 cm to maksymalna możliwość przy zastosowaniu bloku podparapetowego, zależnie od profilu okna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 03.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Podparty będzie, bo jeżeli wysuwamy 20mm z 82mm, to nadal większość spoczywa (wtym pkt ciężkości) po stronie muru. Pytanie co na to zalecenia producenta cieplych parapetów (w tym przypadku Illbruck) i czy to jest wykonalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 03.10.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 tez cały czas chodzi mi po głowie ten ciepły parapet. Ale jest kilku producentów takowego. Który byście polecili? czy to nie ma znaczenia bo styro jest styro. Ja się zdecydowałem. Koszt profilu dwustronnego z XPS 71 zł za 1.2 m. Na całości domu wyszło mi jakieś 1500 zł. Stwierdziłem, że skoro inwestuję w trójszybówki i montaż warstwowy to taka kwota mnie nie zabije . Nie wiem jakiego producenta będą bo wszystko załatwia firma od okien. Z tego co wiem to parapet musi być przystosowany do konkretnego profilu. Tutaj znalazłem garść informacji http://www.cieply-parapet.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.10.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Podparty będzie, bo jeżeli wysuwamy 20mm z 82mm, to nadal większość spoczywa (wtym pkt ciężkości) po stronie muru. Pytanie co na to zalecenia producenta cieplych parapetów (w tym przypadku Illbruck) i czy to jest wykonalne ? Zadzwoń do doradcy illbrucka. Na 99% wybije ci ten pomysł z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.11.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 u mnie ciepły parapet jest wszędzie. Rozwiązanie IMO bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aburski 04.11.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Będę wdzięczny za opisanie mi i wtłumaczenie na czym polega ten ciepły parapet? Bo bardzo mnie to zaintrygowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 04.11.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Będę wdzięczny za opisanie mi i wtłumaczenie na czym polega ten ciepły parapet? Bo bardzo mnie to zaintrygowało Polecam przeczytać większa część tego tematu a nie sam koniec zaczerpnięte z sieci : "ciepły parapet" to ten żółty element, montowany w otworze przed wstawianiem okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.11.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Może to już tu napisałem, ale w mojej ocenie zaletą ciepłego parapetu jest to, że niemal uniemożliwia zrobienie błędów przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych, a to już się zdarza notorycznie (bo robią to fachofcy od wszystkiego) i bywa bardzo dokuczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.11.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Może to już tu napisałem, ale w mojej ocenie zaletą ciepłego parapetu jest to, że niemal uniemożliwia zrobienie błędów przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych, a to już się zdarza notorycznie (bo robią to fachofcy od wszystkiego) i bywa bardzo dokuczliwe. POPIERAM w całej rozciągłości - niestety Panowie od wszystkiego wszystko chrzanią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.11.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Tak sobie czytam wynurzenia magnumgrupy co do manewrowania "izotermą 0 stopni" i dochodzę do wniosku, że jak ona długo te parapety stosuje to tak długo nie wie dlaczego je stosuje i czemu to służy:-). A co do izoterm, to mnie wydaje się ciągle, że w układzie okno/termoizolacja szczeliny/mur ważniejszy jest przebieg izotermy punktu rosy, niż "izotermy 0 stopni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.11.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Uprzedziłeś mnie - najważniejsze w izotermach jet niebieska a nie czerwona linnia. Oznaczenie punktu rosy jest o wiele bardziej istotne gdyż wyklucza albo potwierdza miejsce wykraplania sie pary wodnej w glifie czego efektem jest grzyb na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.11.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam Panowie trochę się czepiacie Macie rację oczywiście ale wraz z izotermą 0 przesuwają się i pozostałe prawda ? Co nie zmienia faktu, że takie czysto reklamowe posty firm handlowych są ... ja po prostu bym je usuwał. Więcej one robią krzywdy niż pożytku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.11.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) ...Macie rację oczywiście ale wraz z izotermą 0 przesuwają się i pozostałe prawda ?...Oczywiście ale nie do końca w tej samej odległości i można się oszukać I tu uwaga Czerwona to +13 i odpowiada za rozwój grzybni na ścianach Niebieska +10 stopni i poniżej yej temperatury zaczyna się wykraplanie pary wodnej Edytowane 7 Listopada 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.11.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam Oczywiście ale nie do końca w tej samej odległości i można się oszukać [ATTACH=CONFIG]287901[/ATTACH] I tu uwaga Czerwona to +13 i odpowiada za rozwój grzybni na ścianach Niebieska +10 stopni i poniżej yej temperatury zaczyna się wykraplanie pary wodnej To ja dodam swoją uwagę UWAGA wartości te, jak i wszelkie inne podawane są dla określonej: - wilgotności -temperatury dla wartości obliczeniowe 9,28 stopnia - punkt rosy - są to: - wilgotność 50% - temperatura 20 stopni. TUTAJ dla chętnych prosty kalkulatorek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 26.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Może to już tu napisałem, ale w mojej ocenie zaletą ciepłego parapetu jest to, że niemal uniemożliwia zrobienie błędów przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych, a to już się zdarza notorycznie (bo robią to fachofcy od wszystkiego) i bywa bardzo dokuczliwe. Święta racja choć znam "fachowców" którzy potrafią spartolić absolutnie wszystko nawet gdy średnio inteligentny jeż stwierdzi, że zepsuć się nie da . A wracając do tematu to mogę się co nieco wypowiedzieć w kwestii "ciepłych parapetów". U mnie zamontowane wszędzie (12 okien) i póki co jestem mega zadowolony. I tu chciałbym ( w miarę możliwości) obalić kilka mitów wyciągniętych z wypowiedzi moich znajomych i co poniektórych fachmanów. 1. Ciepłe parapety trzeba kotwić bo inaczej okno będzie dołem "latać"razem z parapetem - u mnie parapety przyklejone do ościeży okiennej klejem do styropianu ( PU 010). Na kształtce spoczywają sobie spokojnie okna ( nie są do parapetu przyklejone) i nic nie lata choć bywały naprawdę silne wiatry. 2. Parapet nie wytrzyma nacisku dużego okna - okno trójszybowe na profilu 80 mm o wymiarach 180 x 240 cm jakoś nie chce zgnieść parapetu. 3. Jak się chce zamontować parapety wewnątrz to trzeba wycinać fragmenty kształtek od środka - jakoś nie było u mnie takiej potrzeby. wystarczy odpowiednio podfrezować parapet. No ale zdecydowanie wygodniej iść na łatwiznę i heja z nożykiem. 4. To droga inwestycja i nie warto - wcale nie tak droga w skali całej inwestycji w stolarkę otworową. W domu energooszczędnym według mnie to jeden z niezbędnych elementów. I jeszcze tylko jedna uwaga - ciepłe parapety to tylko jeden z elementów energooszczędnego montażu okien. Jeśli nie zastosujemy również montażu warstwowego lub na taśmę rozprężną oraz odpowiednio "termicznych" okien to faktycznie szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.11.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czyli okna masz dołem nie przykręcone do muru ? to sprawdź sobie co mówi na ten temat instrukcja montażu Twojego producenta okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 27.11.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 A tak naprawdę to jakiż to straszny mostek cieplny robi się przez to kotwienie? Bo na mój gust to zysk z tego żaden. Ideą ciepłego parapetu jest przecież, żeby wyeliminować mostek na styku okna z izolacją - na ogół styropianem. I co ta kotwa tam szkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts