Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły parapet

Recommended Posts

W dolnej części nie trzeba mocować okna do muru. Parapet ma wypustkę, która przenosi siły naporu wiatru na okno.

Z tym się nie zgodzę. Owszem - "wypustki" przenoszą obciążenie powstające np. pod naporem wiatru ale co z "bananowaniem" ramy? Wyobraź sobie okno ze słupkiem ruchomym o szerokości 200cm... Nie będziesz go mocował w progu?

Wg mnie trzeba koniecznie mocować okno dołem (chyba, że jest wąskie - do około 100cm). My robimy to na długie wkręty do montażu okien.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Trochę odkopie :)

Dzisiaj oglądałem okno z tym ciepłym parapetem i wygląda to ciekawie. Jest jednak pewien minus, który przetaczał się przez ten wątek , wysunięcie poza lico :( podobno trzeba uważać, ze środkiem ciężkości aby go nie wysunąć bo może być źle :). Ja planowałem wysunąć 2-3 cm, no i właśnie da się czy nie ?

Profil okna to 82mm.

Tak sobie kombinowałem, że i tak ten parapet na zew. zginie w ociepleniu (20cm) to może by go jakoś zaklinować styro od dołu ..

Witam

Trochę odkopie :)

Dzisiaj oglądałem okno z tym ciepłym parapetem i wygląda to ciekawie. Jest jednak pewien minus, który przetaczał się przez ten wątek , wysunięcie poza lico :( podobno trzeba uważać, ze środkiem ciężkości aby go nie wysunąć bo może być źle :). Ja planowałem wysunąć 2-3 cm, no i właśnie da się czy nie ?

Profil okna to 82mm.

Tak sobie kombinowałem, że i tak ten parapet na zew. zginie w ociepleniu (20cm) to może by go jakoś zaklinować styro od dołu ..

nie kombinuj ciężar okna MUSI być podparty w murze, na moje 1-2 cm to maksymalna możliwość przy zastosowaniu bloku podparapetowego, zależnie od profilu okna.

Pozdrawiam

tez cały czas chodzi mi po głowie ten ciepły parapet. Ale jest kilku producentów takowego. Który byście polecili? czy to nie ma znaczenia bo styro jest styro.

Ja się zdecydowałem. Koszt profilu dwustronnego z XPS 71 zł za 1.2 m. Na całości domu wyszło mi jakieś 1500 zł. Stwierdziłem, że skoro inwestuję w trójszybówki i montaż warstwowy to taka kwota mnie nie zabije :D. Nie wiem jakiego producenta będą bo wszystko załatwia firma od okien. Z tego co wiem to parapet musi być przystosowany do konkretnego profilu. Tutaj znalazłem garść informacji http://www.cieply-parapet.pl/

Podparty będzie, bo jeżeli wysuwamy 20mm z 82mm, to nadal większość spoczywa (wtym pkt ciężkości) po stronie muru. Pytanie co na to zalecenia producenta cieplych parapetów (w tym przypadku Illbruck) i czy to jest wykonalne ?

Zadzwoń do doradcy illbrucka. Na 99% wybije ci ten pomysł z głowy.

• 1 year później...
Będę wdzięczny za opisanie mi i wtłumaczenie na czym polega ten ciepły parapet? Bo bardzo mnie to zaintrygowało :)

Polecam przeczytać większa część tego tematu a nie sam koniec :)

zaczerpnięte z sieci :

energooszczedny.jpg

"ciepły parapet" to ten żółty element, montowany w otworze przed wstawianiem okien

Może to już tu napisałem, ale w mojej ocenie zaletą ciepłego parapetu jest to, że niemal uniemożliwia zrobienie błędów przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych, a to już się zdarza notorycznie (bo robią to fachofcy od wszystkiego) i bywa bardzo dokuczliwe.

Może to już tu napisałem, ale w mojej ocenie zaletą ciepłego parapetu jest to, że niemal uniemożliwia zrobienie błędów przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych, a to już się zdarza notorycznie (bo robią to fachofcy od wszystkiego) i bywa bardzo dokuczliwe.

POPIERAM w całej rozciągłości - niestety Panowie od wszystkiego wszystko chrzanią

Tak sobie czytam wynurzenia magnumgrupy co do manewrowania "izotermą 0 stopni" i dochodzę do wniosku, że jak ona długo te parapety stosuje to tak długo nie wie dlaczego je stosuje i czemu to służy:-). A co do izoterm, to mnie wydaje się ciągle, że w układzie okno/termoizolacja szczeliny/mur ważniejszy jest przebieg izotermy punktu rosy, niż "izotermy 0 stopni".

...Macie rację oczywiście ale wraz z izotermą 0 przesuwają się i pozostałe prawda ?...
Oczywiście ale nie do końca w tej samej odległości i można się oszukać

3.jpg

I tu uwaga

Czerwona to +13 i odpowiada za rozwój grzybni na ścianach

Niebieska +10 stopni i poniżej yej temperatury zaczyna się wykraplanie pary wodnej

Edytowane przez nikt ważny

Witam

Oczywiście ale nie do końca w tej samej odległości i można się oszukać

[ATTACH=CONFIG]287901[/ATTACH]

I tu uwaga

Czerwona to +13 i odpowiada za rozwój grzybni na ścianach

Niebieska +10 stopni i poniżej yej temperatury zaczyna się wykraplanie pary wodnej

To ja dodam swoją uwagę :)

UWAGA

wartości te, jak i wszelkie inne podawane są dla określonej:

- wilgotności

-temperatury

dla wartości obliczeniowe 9,28 stopnia - punkt rosy - są to:

- wilgotność 50%

- temperatura 20 stopni.

TUTAJ dla chętnych prosty kalkulatorek.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Święta racja choć znam "fachowców" którzy potrafią spartolić absolutnie wszystko nawet gdy średnio inteligentny jeż stwierdzi, że zepsuć się nie da :D. A wracając do tematu to mogę się co nieco wypowiedzieć w kwestii "ciepłych parapetów". U mnie zamontowane wszędzie (12 okien) i póki co jestem mega zadowolony. I tu chciałbym ( w miarę możliwości) obalić kilka mitów wyciągniętych z wypowiedzi moich znajomych i co poniektórych fachmanów.

1. Ciepłe parapety trzeba kotwić bo inaczej okno będzie dołem "latać"razem z parapetem - u mnie parapety przyklejone do ościeży okiennej klejem do styropianu ( PU 010). Na kształtce spoczywają sobie spokojnie okna ( nie są do parapetu przyklejone) i nic nie lata choć bywały naprawdę silne wiatry.

2. Parapet nie wytrzyma nacisku dużego okna - okno trójszybowe na profilu 80 mm o wymiarach 180 x 240 cm jakoś nie chce zgnieść parapetu.

3. Jak się chce zamontować parapety wewnątrz to trzeba wycinać fragmenty kształtek od środka - jakoś nie było u mnie takiej potrzeby. wystarczy odpowiednio podfrezować parapet. No ale zdecydowanie wygodniej iść na łatwiznę i heja z nożykiem.

4. To droga inwestycja i nie warto - wcale nie tak droga w skali całej inwestycji w stolarkę otworową. W domu energooszczędnym według mnie to jeden z niezbędnych elementów.

I jeszcze tylko jedna uwaga - ciepłe parapety to tylko jeden z elementów energooszczędnego montażu okien. Jeśli nie zastosujemy również montażu warstwowego lub na taśmę rozprężną oraz odpowiednio "termicznych" okien to faktycznie szkoda kasy.