MMichal 03.12.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam Koledzy, okno zamontowane na ciepłym parapecie można zakotwiczyć na kilka sposobów np. po osadzeniu okna na nim przykręcamy je śrubami na wylot - skuteczne mocowanie ale nie w każdym materiale dodatkowo śruby w dolnej części ramy powinny być zamaskowane zaślepkami a te znowu uszczelnione bo inaczej do wnętrza komory zbrojeniowej może dostawać się woda. Kolejny sposób to przyklejenie parapetu do muru i sklejenie z nim okna. Są też parapety w wersji tylko zewnętrznej albo wewnętrznej i one posiadają specjalne kotwy do ich mocowania. Polecam monobloki PD 01 pod każdy balkon - profil jest stosowany zamiast podmurówki lub zamiast drogich poszerzeń. Jeżeli jest ktoś zainteresowany instrukcjami montażu to proszę pisać na PRV. ps. Krytyka dotycząca moich postów jest ok. tak prowadzę firmę od 18 lat i mam duże doświadczenie w zakresie stolarki i jej montażu więc staram się pomagać osobom które chcą więcej informacji. Idea zacna i sam ją mocno wspieram ale ... w jakim to materiale nie można tak wykonać montażu ? A co do przyklejenia to owszem ale to PRODUCENT stolarki musi zaakceptować taki sposób i koniec a osobiście nie spotkałem jeszcze takowego. Więc jak na 18 letni staż to ... kiepsko. Tutaj trzeba kierować się zasadą jak w medycynie - po pierwsze nie szkodzić - potem można się zastanowić nad pomaganiem - nie mylić z reklamowaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.12.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 A co można napisać o montażu na profilach transportowych? Na stronach pewnych producentów jest on wręcz zalecany, ze względu na gwarancję usztywnienia podparcia oraz istnienia kilka przegród powietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.12.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 .... Nie spotkałem jeszcze karty gwarancyjnej określającej jednoznacznie jak montować okna w murze warstwowym czy też przed otworem - w strefie docieplenia. .....Kolego czy raczej koledzy ? Zarzucacie MM braki w praktyce, Wam można zarzucić braki w wiedzy bo akurat to wszystko jest dokładnie i jednoznacznie opisane Czy tak czy siak, dół okna MUSI być na CP zamocowany trwale do muru i tyle Czy zrobisz to klejem czy dyblem czy gwoździem (żart) ale musi być i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 04.12.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam Widzę, że kolega to jest mocny w teorii bo z praktyką to mało miało do czynienia - okno ma być na całym obwodzie trawle osadzone w murze ( z zastosowaniem elementów mocujących kotwy / dyble ) a owszem producenci tworząc karty gwarancyjne wymyślają cuda aby mieć ".....chron" i w razie reklamacji zwalić winę na zły montaż. Nie spotkałem jeszcze karty gwarancyjnej określającej jednoznacznie jak montować okna w murze warstwowym czy też przed otworem - w strefie docieplenia. Fachowy montaż okien na ciepłym parapecie jeszcze nie został podważony przy reklamacji przez żadnego producenta bo doskonale wiedzą, że okno podparte na całej szerokości mniej jest narażone na naprężenia - Co ciekawe są nawet producenci co wprowadzili do swojej oferty ciepłe parapety z tym że nie opisali nic na ich temat w kartach gwarancyjnych. Podsumowując Wypowiadając się na tym forum chcę podzielić się swoimi doświadczeniami i praktyką - sam budowałem dom i zanim zacząłem to właśnie na tym forum szukałem wiedzy co i jak zrobić - szukałem ludzi którzy opowiedzą o uniknięciu błędów na bazie swoich doświadczeń. Tak, tak oczywiście ja montaż stolarki znam tylko z książeczek z obrazkami. A w zaznaczonym fragmencie znowu mijasz się Kolego z prawdą - nie wiesz nie wygłaszaj takich jednoznacznych sądów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.08.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Czy tak czy siak, dół okna MUSI być na CP zamocowany trwale do muru i tyle Czy zrobisz to klejem czy dyblem czy gwoździem (żart) ale musi być i tyle Mam sporo okien wąskich (60-70cm), czy takie okna też trzeba łapać na dyble od dołu przy CP ? Czy wystarczy sam klej pod profilem ? Myślałem żeby nakazać ekipie dyblować tylko te szersze okna powyzej 1m szerokosci. Chociaż pare osób w tym wątku twierdzi że wystarczy sam klej pod CP i dybel/dyble nie są konieczne z wyjątkiem okien tarasowych i balkonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.08.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Mam sporo okien wąskich (60-70cm), czy takie okna też trzeba łapać na dyble od dołu przy CP Prawdopodobnie nie trzeba. Ale to musi rozstrzygnąć instrukcja montażu okien twojego konkretnego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.08.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) W bardzo uproszczonej jedynej dostępnej na www instrukcji producenta (M&S) nie ma żadnej wzmianki o CP. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts