Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką farbą pomalować lakierowany stół?

Asia7

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc! Chcemy kupić stół rozkładany Norden z IKEI http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...blat#/20104718.

Stół jest wykonany z litego drewna brzozowego i wykończony bezbarwnym lakierem.

Chcielibyśmy, aby był biały i matowy z prześwitującymi słojami drewna. Czy trzeba go najpierw oszlifować czy można nałożyć farbę na lakier?

Jakie farby polecacie?

Co prawda jest w Ikei biała wersja naszego stołu, ale bez widocznego rysunku drewna i błyszcząca.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

Lakier najlepiej zeszlifować :yes:

Mój mąż ostatnio malował sosnowe meble farbą olejną (białą) Śnieżka (do drewna, mat) - smród był okropny, ale usłojenie jest delikatnie widoczne nawet po nałożeniu dwóch warstw. Później ja malowałam drewno farbą akrylową wodną do drewna w półmacie - wyszedł mat, usłojenie widoczne jeszcze bardziej, ale nie wiem jak z trwałością takiej farby (sprzedawcy zapewniają, że do wnętrz jak najbardziej się nadają), zwłaszcza jeśli w grę wchodzi mycie mebli - a pewnie będziesz przemywać blat stołu nawet kilka razy dziennie. Farba wodna z rąk schodziła bez problemu, wystarczyło namydlić. Mebli nią pomalowanych jeszcze nie przemywałam wilgotną szmatką. Meble pomalowane olejną można przemywać bez problemu.