szumigt 27.12.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witajcie. Mam do Was małe pytanie, i jeśli już gdzieś na forum było to wałkowane to przepraszam ... ale nie doczytałem. Mam na działce domek jak na razie letniskowy, tzn nieocieplony i korzystam z niego tylko latem. Niestety domek nie ma zrobionego dobrze ani dachu ani stropu. Dach składa się jedynie z desek przybitych na krokwie i na to ułożona jest papa. Strop składa się tak samo jak dach (oczywiście po za papą a na spodniej części belek stropowych przybite są tak samo deski. W przypadku dachu to zapewne oczywiste że trzeba pomiędzy krokwiami ułożyć wełnę pozostawiając 2-3cm dylatacji pomiędzy deskami a wełną. Wełnę odizoluję warstwą paraizolacyjną i na to np karton-gips(sufit). A co w przypadku stropu ?? Pozostawić warstwę powietrza pomiędzy deskami na podłodze piętra a sufitowymi na parterze czy też wypełnić to wełną min?? Acha docelowo domek ma być ocieplony. Na razie posiada on ogrzewanie w postaci piecyka wolno stojącego, czyli popularnej kozy. Doradzicie coś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeśli poddasze ma być użytkowe to radzę (choćby ze względu na izolację akustyczną), wypełnić tą przestrzeń wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumigt 28.12.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Jeśli poddasze ma być użytkowe to radzę (choćby ze względu na izolację akustyczną), wypełnić tą przestrzeń wełną. Tzn ... na izolacji akustycznej t mi mało zależy. Na dzień dzisiejszy jest to poddasze mało użytkowe ale jednak. Chodziło mi jedynie o względy izolacji termicznej. Pytam bo kiedyś gdzieś usłyszałem teorię że powietrze w takim przypadku jest prawie takim samym izolatorem cieplnym jak wełna/styropian. Prawda to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts