Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga lokalna a zabrnaie dzialki pod jej budowę .

Łukasz789

Recommended Posts

Sprawa jest nasypująca odziedziczyłem bo dziadkach działkę z trudnym dojazdem .To znaczy dojazd jest o szerokości do 4m na długości ok 40-50m (zjazd z drogi głównej na parcele wujka i wzdłuż jego płota ) .Pisałem już o tym ,ze spodziewałem się ,że zechcą od mnie odkupić kawałek działki .Ponieważ za moja dizalka jest ponad 1,5 ha nieużytków bez dojazdu Spodziewałem się tego później niż wcześniej ale w wigilie dowiedziałem się ,że miasto zrobiło Nowy plan Zagospodarowania przestrzennego i robią drogę , zabieraja mnie .NIC ZA TO NIE PŁACĄC 1,2 a DZIAŁKI ( i to jeszcze po długości nie szerokości wiele na tym tracę bo działka ma 17*42m i jakby zabrali z tych 42 to bym nic nie mówił ale tak to robi mnie się 14*42) , mało tego robią drogę kładza asfalt i nie robią uzbrojenia to mamy sobie pokryć we własnym zakresie .Wiem to stąd ,że zaproponowałem ,że w zamian zadośćuczynienia chce aby uzbroili mnie działkę. I co ja mogę zrobić? Sprawa jest bardzo interesująca bo ma powstać tam park a robią kilka dróg dojazdowych do tego parku .Jak mam się do tego odwoływać bo dla mnie jest to chore . Zależy mnie na tej drodze ale nie aż tak dużym kosztem bo aj zbyt wiele tracę na jej powstaniu.

Coś chyba za bardzo panikujesz. Nikt nie może połozyć asfaltu na twojej działce bez uzyskania pozwolena na budowę ( w przypadku dróg ZRID - czyli zezwolenia na realziację inwestycji drogowych). Od planu zagospodarowania przestrzennego do realizacji daleka droga.

Rozumiem, iż dowiedziałeś się o :

- wyłożeniu do wglądu planu zagospodarowania przestrzennego ?

- zatwierdzeniu uchwałą planu zagospodarowania przestrzennego ?

Jeśli zaś dostałeś zawiadomienie o wszczęciu postępowania o ZRID to w wyniku takiego postępowania powinnieneś uzyskać odszkodowanie.

Ochłoń i powiedz co konkretnie się dowiedziałeś.

Byłem osobiście na wyłożeniu do wglądu planu zagospodarowania przestrzennego .Tam dopytałem się wszystkiego co tutaj opisałem .Niestety nie wiem kiedy dojdzie do zatwierdzeniu uchwałą planu zagospodarowania przestrzennego.

O odszkodowaniu mogę podobno zapomnieć ponieważ ja na tym korzystam i powinienem być wdzięczny ,że mnie drogę robią.

Aha ważne jest to DROGA WEWNĘTRZNA .

Edytowane przez Łukasz789

Jak byłeś na wyłożeniu to zawsze możesz złożyć uwagę do projektu planu a w przypadku jej nieuwzględnienia zaskarżyć uchwałę do WSA. Pytanie co chcesz osiągnąć ? Od wyłożenia projektu planu do realizacji droga daleka. :p

Projekt planu określa tylko linie rozgraniczające drogi a to naprawdę jeszcze nic nie znaczy, oprócz tego, że nie będziesz się mógł ogrodzić w granicy (jeśli droga zostanie uznana za drogę publiczną ). Nikt nie ma prawa wylać asfaltu na twoją działkę.

Najprościej jest złożyć uwagę do projektu planu. Tzn. napisać wprost że się nie zgadzasz na tak zaprojektowaną drogę bo pozbawia cię to możliwości budowy na twojej działce ( ze względu na jej szerokość).

Edytowane przez aglig

Co chce osiągnąć ? Chce aby zrobili tą drogę a mnie uzbroili działkę przy okazji i się zgadzam na zabranie , trudne będę mail mniejszy dom. W tym przypadku obejdę się bez kasy. Jeżeli nie to chcę zwrócenia kasy za ten kawałek co powinno wystarczyć na uzbrojenie działki ( działka jest w prawie w centrum) .

Kolejne pytanie na mapie , która widziałem i jest ona w internecie , jest zaznaczone wszystko łącznie z nieprzekraczalną linią zabudowy .co to oznacza ,że za nią można się budować ? w moim przypadku wynosi ona po zabraniu 3m od początku drogi a przed 6m .Rozumiem ,że budować się od drogi mogę dopiero po odstąpieniu 10m ( chyba aż tyle muszę odstąpić) ale od tej linii czy od początku działki?

To ile będę musiał jeszcze odstąpić od granicy jeśli uznają ją za drogę publiczną?

Jedyna rzecz co mnie cieszy ( chyba ) to ,że chodnik jest po drugiej stronie ulicy.

Taki argument jeszcze nie mogę podać (napisać wprost że się nie zgadzasz na tak zaprojektowaną drogę bo pozbawia cię to możliwości ) bo działka nie jest jeszcze podzielona notarialnie i jest jeszcze w jednym kawałku a z niej dostane połowę .

Nikt nie może połozyć asfaltu na twojej działce bez uzyskania pozwolena na budowę ( w przypadku dróg ZRID - czyli zezwolenia na realziację inwestycji drogowych).

NIEPRAWDA

Przy postępowaniu ZRIDowskim działka jest dzielona bez uzgodnienia z jej właścicielem a on jest wywłaszczany, Zapisy w MPZP nie mają tu żadnego znaczenia, gdyż przy specustawa drogowa wyłącza stosowanie ustawy u planowaniu przestrzennym.

NIEPRAWDA

Przy postępowaniu ZRIDowskim działka jest dzielona bez uzgodnienia z jej właścicielem a on jest wywłaszczany, Zapisy w MPZP nie mają tu żadnego znaczenia, gdyż przy specustawa drogowa wyłącza stosowanie ustawy u planowaniu przestrzennym.

A czy ja napisałam inaczej ?

Dopóki na podstawie ZRiDu nie zrobią podziału, wywłaszczenia ( czytaj muszą zapłacić odszkodowanie) i przejąć ten nowo wydzielony kawałek działki ( czytaj zmienić w ewidencji właściciela na gminę) to nikt na mojej działce nie może sobie bezkarnie kłaść asfaltu

Druga opcja jest taka, że na podstawie planu zagospodarowania robią podział tej działki i występują do właściciela o odkupienie tego kawałka i dopiero mogą sobie np. na zgłoszenie robić remont drogi podnosząc jej parametry techniczne. Ale mogą to robić tylko i wyłacznie na swoim nigdy na cudzym.

Edytowane przez aglig

aglig

Masz rację, ale napisałeś to mało przejrzyście. Postaw się na miejscu osoby, która ma swoją działkę i nagle jakiś podział, jakiś ZRID a działki nie ma. Niestety to trochę zbójecka ustawa, ale potrzebna. Ludzie nie rozumieją urzędowych pism i mogą być nawet nieświadomi co otrzymują. Oni są przekonani, że to dalej ich działka a nie gminna. Także musisz przyznać, że stwierdzenie "na mojej" jest dla większości forumowiczów mylące a decyzja o pozwoleniu na budowę mocno różni się od decyzji ZRID.

Lukasz789

Skoro jak piszesz jest to droga WEWNĘTRZNA a nie PUBLICZNA nie musisz zachowywać odległości od krawędzi jezdni. Odległości wynikają z ustawy o drogach publicznych, ale zapisy MPZP są dla Ciebie wiążące.

Raczej jest mało prawdopodobne, by gmina wykonała uzbrojenie terenu na swój koszt w krótkim czacie i tylko do Twojej posesji. Jeśli w gminie jest dobry gospodarz to razem z drogą wykona wodociąg i kanalizację. Gaz i prąd to oddzielni dostarczyciele mediów i rozbudują swoje sieci, gdy będzie zbyt na ich medium.

Oni zabierają nie tylko mnie ale kilkunastu osobom .W sumie ,,otworzy się" ponad 1,5 ha działek budowlanych . Formalnie na większości ma być park , ale nikt nie robiłby tyle zamiesza dla zrobienia parku .Te działki są zbyt drogie aby zrobić coś takiego. Robią tam w sumie trzy nowe drogi, które z tego terenu robią działki ultra atrakcyjne . Zresztą mam prawie pewność ,ze właścicielem tych nieużytków jest teraz jedna osoba. I teraz zależy jej aby były to piękne działki budowlane. Rozmawiałem z urzędnikami i twierdzą ,ze albo nie zrobią uzbrojenia albo zrobią uzbrojenie a nam przedstawią rachunek do zapłaty (po kilkadziesiąt tysięcy na łebka) . Edytowane przez Łukasz789

Oni zabierają nie tylko mnie ale kilkunastu osobom .. Rozmawiałem z urzędnikami i twierdzą ,ze albo nie zrobią uzbrojenia albo zrobią uzbrojenie a nam przedstawią rachunek do zapłaty (po kilkadziesiąt tysięcy na łebka) .

Nikt nie ma prawa zabrac ci działki bez twojej zgody i odszkodowania. Żaden urzędnik nie ma prawa wystawić ci rachunku za rozbudowę sieci. ( bo jesli to będzie do kilku działek to jest to rozbudowa sieci a nie budowa przyłącza).