fender1 27.12.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam Ściany mam wybudowane z porothermu czyli pustaka, który jest dziurkowany. Firma która ma mi montować okna poinformowała mnie, żebym czymś zakrył te dziury przed montażem okien. Noi tu pytanie czym to najlepiej zrobić? Czy normalną zaprawą tzn cement z wapnem czy może lepiej jakimś klejem? Montaż mam mieć robiony ciepły. Proszę o odpowiedź Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 27.12.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja nie wiem, ale tak strzelam: może styrodurem XPS o grubości 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 27.12.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam Ściany mam wybudowane z porothermu czyli pustaka, który jest dziurkowany. Firma która ma mi montować okna poinformowała mnie, żebym czymś zakrył te dziury przed montażem okien. Noi tu pytanie czym to najlepiej zrobić? Czy normalną zaprawą tzn cement z wapnem czy może lepiej jakimś klejem? Montaż mam mieć robiony ciepły. Jak firma sobie zażyczyła (co słuszne) to powinna też powiedzieć czym to zrobić, aby można było zastosować przewidziany przez nią w tym konkretnym przypadku sposób montażu. Optymalne wydaje się być wykończenie progowej części ościeży jednym rzędem pełnej cegły, a dopiero na to coś "do głaskania" powierzchni, ale decyduje o wszystkim przyjęta technologia montażu. Pytaj tych, co kazali coś zrobić, chociaż coś mi się widzi, że oni sami nie wiedzą po co masz to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.12.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam są różne rozwiązania, ważny jest cel jaki trzeba osiągnąć a to zależy, jak już napisał kolega TEST, od tego JAK będzie wyglądał ten montaż. tutaj 2 przykłady: ale jeżeli np będziesz miał montowany blok podparapetowy to dawanie tam cegły jest drobną przesadą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.12.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 A tak w ogóle to chodzi o "dziury" na dole otworu ?- tu już koledzy podpowiedzieli. Czy może boczne - być może firma boi się że nie będzie miała w co "wbić" kołki montażowe? No właśnie - czy oni wiedzą co ma zoastać osiągnięte przez to zaklejenie otworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 27.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam są różne rozwiązania, ważny jest cel jaki trzeba osiągnąć a to zależy, jak już napisał kolega TEST, od tego JAK będzie wyglądał ten montaż. tutaj 2 przykłady: [ATTACH=CONFIG]156654[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]156655[/ATTACH] ale jeżeli np będziesz miał montowany blok podparapetowy to dawanie tam cegły jest drobną przesadą. Fajne zdjęcia Michale:-). To pierwsze rozwiązanie o tyle niebezpieczne, że jeśli "taka" wylewka nie zostanie położona "na siatce" to na bank odspoi się od podłoża, to tylko kwestia czasu. Rozwiązanie drugie, według mnie deczko przesadne "cegła na 12 cm". Mniej materiału wyszłoby gdyby kłaść ją "na 6" a i spoin mniej, ale rozumiem, że chodziło o uzyskanie odpowiedniego światła ościeży, więc pasiło na 12, też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fender1 27.12.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 A tak w ogóle to chodzi o "dziury" na dole otworu ?- tu już koledzy podpowiedzieli. Czy może boczne - być może firma boi się że nie będzie miała w co "wbić" kołki montażowe? No właśnie - czy oni wiedzą co ma zoastać osiągnięte przez to zaklejenie otworów? Hej Chodzi o te zaklejanie otworów na dole. Odpada dodawanie cegieł tudzież robienie takiej grubej warstwy wylewki, bo akurat wysokości mam już wymierzone (pustaki porotherm ucinałem na pół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 27.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Przypuszczam,że montaż będzie warstwowy z użyciem taśm, więc powierzchnia ściany musi być gładka ,żeby te taśmy do niej przykleić ( bez nierówności poweierzchni przez które mogła by przedostać się wilgoć ). i po to ściany po bokach trzba wyrównać i wytynkować , a na dole trzeba wybrać to co jest właściwe w zależności od tego jAka jest wysokość otworu w stosunku do okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.12.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Hej Chodzi o te zaklejanie otworów na dole. Odpada dodawanie cegieł tudzież robienie takiej grubej warstwy wylewki, bo akurat wysokości mam już wymierzone (pustaki porotherm ucinałem na pół). To troche pospieszyłeś się z cięciem tych pustaków. Sprzedawca Ci powiedział, że trzeba zatkać otwory, ale mam wrażenie że bardziej po to, by ten fakt odnotować w zeszycie - na później (jakby ktoś się czepiał, to powie "mówiłem to Panu" Kiedyś ktoś tu proponował siatkę i zaprawę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.12.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 a jak mówisz klientowi że powinno się wyrównać boki a dół najlepiej wykonać z cegły to mówi że wykonawca powiedział że Pan wymyśla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.12.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 To jest ta druga strona medalu. Chcemy dobrze, ale posądzają nas o ... sam nie wiem co. I z obawy o krytyczne spojżenie na taką postawę wiele rzeczy jest przemilczanych na pomiarach. Albo inaczej - Wykonawca udaje że mówi, Inwestor udaje że słucha. A każdy i tak zapamięta tylko to, co jest mu w danej chwili wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 28.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Polecam ciepły parapet. Owszem będziesz musiał dociąć jeszcze pustaka ale jest to fajne rozwiązanie w szczególności przy ścianie jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fender1 29.12.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Polecam ciepły parapet. Owszem będziesz musiał dociąć jeszcze pustaka ale jest to fajne rozwiązanie w szczególności przy ścianie jednowarstwowej. Dzięki za pomoc, raczej pójdę w tym kierunku:) polecam jak zrobić cepły parapet: pozdrawiam Krystian Edytowane 29 Grudnia 2012 przez fender1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dzięki za pomoc, raczej pójdę w tym kierunku:) polecam jak zrobić cepły parapet: pozdrawiam Krystian Filmik z tych komicznych. Odradzam takie wykonanie montażu z "ciepłym parapetem", bo to się uda na chwilę, a patrząc na taśmę 15/7 może się w ogóle nie udać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 03.01.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam Ściany mam wybudowane z porothermu czyli pustaka, który jest dziurkowany. Firma która ma mi montować okna poinformowała mnie, żebym czymś zakrył te dziury przed montażem okien. Noi tu pytanie czym to najlepiej zrobić? Czy normalną zaprawą tzn cement z wapnem czy może lepiej jakimś klejem? Montaż mam mieć robiony ciepły. Proszę o odpowiedź Krystian Wątek rozpoczęty a odpowiedzi dalej brak.... Tez sie nad tym tematem zastanawiam. Pytalem jednego z montazystów czy otwory nalez jakos przygotować. Stwierdził że nie. Jakie wady ma położenie okien bezpośrednio na "dziury" od prothermu (tzn klocki na dziury a onko na klocki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 03.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 odpowiedzi padły.a jak chcesz dół okna do dziur złapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Pytalem jednego z montazystów czy otwory nalez jakos przygotować. Stwierdził że nie. To już o nic więcej bym go nie pytał, bo to tylko strata czasu i Twoich pieniędzy jeśli posłuchasz "dobrej rady". Jakie wady ma położenie okien bezpośrednio na "dziury" od prothermu (tzn klocki na dziury a onko na klocki)? Brak możliwości prawidłowego wykonania połączeń mechanicznych o ile wymagane Brak możliwości prawidłowego wykonania uszczelnień. Te które ewentualnie powstaną, będą nietrwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.01.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 a jak chcesz dół okna do dziur złapać? moze np tak ? kotwy odpowiednio długie wywinięte na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.01.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam moze np tak ? kotwy odpowiednio długie wywinięte na zewnątrz ? [ATTACH=CONFIG]157977[/ATTACH] no zakładając, że jest to rozwiązanie odnośnie mechanicznego połączenia to co z resztą ? i z tego co widuję kotwy takie do "tanich" raczej nie należą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A czy nie przesadzacie trochę z tym problemem pianowania w przypadku pustaków z ceramiki ? Piana wchodzi w głąb otworów pewnie ze 2 cm i na szerokość zakrywa też kilka rzędów otworów + zapianowany parapet od spodu jak dla mnie dają dobre uszczelnienie.Oczywiście przy montażu warstwowym odpada zostawienie takich otworów. Bardzo często na budowach świta na wylot przez łączenia pustaków a tu się doczepiacie tak tego połączenia okno - mur. Kotwy mają 1,5 mm grubości i nie bardzo mogłem je znaleźć w sklepach internetowych itp. Jedynie u producenta okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts