Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co przed montażem okien - porotherm

Recommended Posts

Witam

Ściany mam wybudowane z porothermu czyli pustaka, który jest dziurkowany. Firma która ma mi montować okna poinformowała mnie, żebym czymś zakrył te dziury przed montażem okien. Noi tu pytanie czym to najlepiej zrobić? Czy normalną zaprawą tzn cement z wapnem czy może lepiej jakimś klejem? Montaż mam mieć robiony ciepły.

Proszę o odpowiedź

Krystian

Witam

Ściany mam wybudowane z porothermu czyli pustaka, który jest dziurkowany. Firma która ma mi montować okna poinformowała mnie, żebym czymś zakrył te dziury przed montażem okien. Noi tu pytanie czym to najlepiej zrobić? Czy normalną zaprawą tzn cement z wapnem czy może lepiej jakimś klejem? Montaż mam mieć robiony ciepły.

Jak firma sobie zażyczyła (co słuszne) to powinna też powiedzieć czym to zrobić, aby można było zastosować przewidziany przez nią w tym konkretnym przypadku sposób montażu. Optymalne wydaje się być wykończenie progowej części ościeży jednym rzędem pełnej cegły, a dopiero na to coś "do głaskania" powierzchni, ale decyduje o wszystkim przyjęta technologia montażu. Pytaj tych, co kazali coś zrobić, chociaż coś mi się widzi, że oni sami nie wiedzą po co masz to zrobić:-).

Witam

są różne rozwiązania, ważny jest cel jaki trzeba osiągnąć a to zależy, jak już napisał kolega TEST, od tego JAK będzie wyglądał ten montaż.

tutaj 2 przykłady:

przygotowanie1.jpgprzygotowanie2.jpg

ale jeżeli np będziesz miał montowany blok podparapetowy to dawanie tam cegły jest drobną przesadą.

Pozdrawiam

A tak w ogóle to chodzi o "dziury" na dole otworu ?- tu już koledzy podpowiedzieli. Czy może boczne - być może firma boi się że nie będzie miała w co "wbić" kołki montażowe? No właśnie - czy oni wiedzą co ma zoastać osiągnięte przez to zaklejenie otworów?

Witam

są różne rozwiązania, ważny jest cel jaki trzeba osiągnąć a to zależy, jak już napisał kolega TEST, od tego JAK będzie wyglądał ten montaż.

tutaj 2 przykłady:

[ATTACH=CONFIG]156654[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]156655[/ATTACH]

ale jeżeli np będziesz miał montowany blok podparapetowy to dawanie tam cegły jest drobną przesadą.

Fajne zdjęcia Michale:-). To pierwsze rozwiązanie o tyle niebezpieczne, że jeśli "taka" wylewka nie zostanie położona "na siatce" to na bank odspoi się od podłoża, to tylko kwestia czasu. Rozwiązanie drugie, według mnie deczko przesadne "cegła na 12 cm". Mniej materiału wyszłoby gdyby kłaść ją "na 6" a i spoin mniej, ale rozumiem, że chodziło o uzyskanie odpowiedniego światła ościeży, więc pasiło na 12, też ok.

A tak w ogóle to chodzi o "dziury" na dole otworu ?- tu już koledzy podpowiedzieli. Czy może boczne - być może firma boi się że nie będzie miała w co "wbić" kołki montażowe? No właśnie - czy oni wiedzą co ma zoastać osiągnięte przez to zaklejenie otworów?

Hej

Chodzi o te zaklejanie otworów na dole. Odpada dodawanie cegieł tudzież robienie takiej grubej warstwy wylewki, bo akurat wysokości mam już wymierzone (pustaki porotherm ucinałem na pół).

Przypuszczam,że montaż będzie warstwowy z użyciem taśm, więc powierzchnia ściany musi być gładka ,żeby te taśmy do niej przykleić ( bez nierówności poweierzchni przez które mogła by przedostać się wilgoć ). i po to ściany po bokach trzba wyrównać i wytynkować , a na dole trzeba wybrać to co jest właściwe w zależności od tego jAka jest wysokość otworu w stosunku do okna.

Hej

Chodzi o te zaklejanie otworów na dole. Odpada dodawanie cegieł tudzież robienie takiej grubej warstwy wylewki, bo akurat wysokości mam już wymierzone (pustaki porotherm ucinałem na pół).

To troche pospieszyłeś się z cięciem tych pustaków. Sprzedawca Ci powiedział, że trzeba zatkać otwory, ale mam wrażenie że bardziej po to, by ten fakt odnotować w zeszycie - na później (jakby ktoś się czepiał, to powie "mówiłem to Panu" ;)

Kiedyś ktoś tu proponował siatkę i zaprawę..

To jest ta druga strona medalu. Chcemy dobrze, ale posądzają nas o ... sam nie wiem co. I z obawy o krytyczne spojżenie na taką postawę wiele rzeczy jest przemilczanych na pomiarach. Albo inaczej - Wykonawca udaje że mówi, Inwestor udaje że słucha. A każdy i tak zapamięta tylko to, co jest mu w danej chwili wygodne.

Polecam ciepły parapet. Owszem będziesz musiał dociąć jeszcze pustaka ale jest to fajne rozwiązanie w szczególności przy ścianie jednowarstwowej.

Dzięki za pomoc, raczej pójdę w tym kierunku:)

polecam jak zrobić cepły parapet:

pozdrawiam

Krystian

Edytowane przez fender1

Dzięki za pomoc, raczej pójdę w tym kierunku:)

polecam jak zrobić cepły parapet:

pozdrawiam

Krystian

Filmik z tych komicznych. Odradzam takie wykonanie montażu z "ciepłym parapetem", bo to się uda na chwilę, a patrząc na taśmę 15/7 może się w ogóle nie udać:-)..

Witam

Proszę o odpowiedź

Krystian

Wątek rozpoczęty a odpowiedzi dalej brak....

Tez sie nad tym tematem zastanawiam. Pytalem jednego z montazystów czy otwory nalez jakos przygotować. Stwierdził że nie. Jakie wady ma położenie okien bezpośrednio na "dziury" od prothermu (tzn klocki na dziury a onko na klocki)?

Pytalem jednego z montazystów czy otwory nalez jakos przygotować. Stwierdził że nie.

To już o nic więcej bym go nie pytał, bo to tylko strata czasu i Twoich pieniędzy jeśli posłuchasz "dobrej rady".

Jakie wady ma położenie okien bezpośrednio na "dziury" od prothermu (tzn klocki na dziury a onko na klocki)?

Brak możliwości prawidłowego wykonania połączeń mechanicznych o ile wymagane

Brak możliwości prawidłowego wykonania uszczelnień. Te które ewentualnie powstaną, będą nietrwałe.

A czy nie przesadzacie trochę z tym problemem pianowania w przypadku pustaków z ceramiki ? Piana wchodzi w głąb otworów pewnie ze 2 cm i na szerokość zakrywa też kilka rzędów otworów + zapianowany parapet od spodu jak dla mnie dają dobre uszczelnienie.

Oczywiście przy montażu warstwowym odpada zostawienie takich otworów.

Bardzo często na budowach świta na wylot przez łączenia pustaków a tu się doczepiacie tak tego połączenia okno - mur.

Kotwy mają 1,5 mm grubości i nie bardzo mogłem je znaleźć w sklepach internetowych itp. Jedynie u producenta okien.