Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co przed montażem okien - porotherm

Recommended Posts

Witam

dla sprzedawców takie wykonanie (podmurowane itp) będzie najlepsze i dlatego o tym piszemy ale wiadomo jak się nie ma co się lubi ...

Rozumiem, że pod pojęciem "sprzedawcy" masz również montażystę bo to chyba IM najbardziej powinno zależeć na odpowiednim wykonaniu otworu (poza inwestorem oczywiście).

Tak na marginesie w co drugim temacie padają "rozwiązania" "propozycje" i ... znajduje się ktoś kto WIE LEPIEJ lub zrobił inaczej podważając ogólnie przyjęte zasady i normy :)

Zgadzam się jednak z tym, że KAŻDE rozwiązanie należy w miarę możliwości dostosować do sytuacji zastanej - skoro ktoś nie myślał od początku inwestycji o tym czy o tamtym.

Pozdrawiam

No własnie, ja mam otwory prosto na prothermie i zastanawiam sie cz je jekos obrabiac czytez zostawic jak jest. Poki co nie ma jasnej odpowiedzi jakie ryzyka ciagnie za sobą pozostawienie nieobrobionych otworow.

No to muszę zaprotestować, że nie ma jasnych odpowiedzi. Są! Na poprzedniej stronie. Nawet sam spróbowałem:-). Czy powinno być jeszcze jaśniej?

Brak możliwości prawidłowego wykonania połączeń mechanicznych o ile wymagane

Brak możliwości prawidłowego wykonania uszczelnień. Te które ewentualnie powstaną, będą nietrwałe.

To całkiem możliwe:-). Wydaje się jakby pytający czekał, aż ktoś napisze: Nie przejmuj się, montuj na dziurach, będzie ok! Wszelkie inne rozwiązania, a kilka jednak padło, są dla niego niejasne:-). A co tam. Montuj na tych dziurach, będzie tak jak chcesz żeby było:-).

Witam

To całkiem możliwe:-). Wydaje się jakby pytający czekał, aż ktoś napisze: Nie przejmuj się, montuj na dziurach, będzie ok! Wszelkie inne rozwiązania, a kilka jednak padło, są dla niego niejasne:-). A co tam. Montuj na tych dziurach, będzie tak jak chcesz żeby było:-).

mam dokładnie takie same odczucia i to nie tylko związane z tym wątkiem :)

Pozdrawiam

Ech, wyjątkowo się z Wami zgadzam w całej rozciągłości. Mam wrażenie, że 90% pytań ze strony Klientów pada tu po to, by uzyskać akceptację...

Jak widać po tych pytaniach to coś w głowach świta, że nie do końca jest ok, ale jest ta nadzieja, że ktoś nas rozgrzeszy i przytaknie. Oj lubimy się sami przed sobą oszukiwać:)

Ps. Ja wcale nie ukrywam, że też należę do tej większości :)

Edytowane przez finlandia
zmiana zaimka - sensu wypowiedzi;)

i własnie odpowiedz na to pytanie czekam. co da uszczelnianie? rozumiem ze ciezko kolek wkrecic, ale na to jest rozwiązanie. ale co da uszczelnienie?

Nic, tą część okna uszczelnia się przy montażu parapetów, więc to czy będziesz tam wcześniej paćkał klejem czy nie nie ma żadnego znaczenia. Poza tym już chyba wszystko w temacie zostało wyjaśnione. Nie twórzcie sami problemów których nie ma.

• 4 years później...

Odgrzeje kotleta..

A czy można nakleić na porotherm taśmę np. butylową lub paroprzepuszczalną zewnętrzną?

Będę montował okna standardowo, ale te dziury mnie trochę martwią. Poza tym okno od spodu ma 82mm, a po brzegach będzie tylko ok 1,5cm piany, więc powierzchnia styku piany dużo większa.

Po takim zabiegu do pianki nie będzie wnikać wilgoć przez pory, a tym samym nie będzie utleniać się piana.

Pozdrawiam