turalyon 27.12.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam. Jestem przed tynkowaniem scian, i mam mały problem bo muszę zmniejszyc wysokość otworu drzwiowe o około 4cm, bo teraz mam 214cm. Da się to jakoś zrobic teraz, jak drzwi nie są jeszcze zamontowane, aby tynkarze zrobili to już na gotowo? Nadproża są z porothermu 11,5 , i myslałem żeby może np cos od dołu do nich przykręcić i przymurować- np jakiś lekki pustak lub bloczek. Bo jak rozumiem deskachyba nie może być?. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.12.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 moze styrodur na pianke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 A posadzki już masz ? Drzwi najlepiej montuje się na końcu, po płytkach lub panelach i najlepiej po malowaniu. Na gotowo powinno zostać około 202 cm (zależy jaka ościeżnica). Przelicz sobie dokładnie ile ocieplenia ile wylewki ile płytki lub panele lub drewno i do 202 cm jakie ma zostać, możesz przykleić lub przykleić i jednocześnie przykręcić od spodu np. suporeks (dostępne różne grubości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.12.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 No nie wiem skąd ci się wzieło te 202. Norma prawie przy wszystkich drzwiach to po płytkach/panelach 206-208cm. Ja chce zostawic 210 po wylewkach, do tego dojdą panele wiec po załorzeniu maskownicy bedzie idealnie. Też myślałem o styrodurze na pianke, tylko czy wtedy jak nie zakotwie drzwi u góry (bo nie bedzie do czego) to nie bedzie problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 27.12.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam dawaj śmiało styrodur kuzyn miał tak samo:) nawet zwężał otwór po bokach:) z tego co wiem to od wykończenia podłogi np.płytki czy paneli powinno być 210cm otwór pod każde drzwi Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.12.2012 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 No nie wiem skąd ci się wzieło te 202. Norma prawie przy wszystkich drzwiach to po płytkach/panelach 206-208cm. Ja chce zostawic 210 po wylewkach, do tego dojdą panele wiec po załorzeniu maskownicy bedzie idealnie. Też myślałem o styrodurze na pianke, tylko czy wtedy jak nie zakotwie drzwi u góry (bo nie bedzie do czego) to nie bedzie problemu? Myślisz że ktoś kotwi drzwi u góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 28.12.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ja u siebie dokleiłem dwa paski płyty gipsowej i łacznie uzyskałem obniżenie o 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 03.01.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Miałem u siebie podobny problem,ale niestety pojawił się już po otynkowaniu ścian.W celu obniżenia nadproży również użyto pasków z płyt gk i z zamontowaniem drzwi nie bylo problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.01.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja użyłem pasków płyty gipsowo-kartonowej, również przed tynkami. Na gotowo (po posadzce i parkietach) wysokość otworu powinna być 206-208 do drzwi o ościeżnicach regulowanych. Poprawianie otworów po tynkach to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts