Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obniżyć wysokość otworów drzwiowych?

Recommended Posts

Witam. Jestem przed tynkowaniem scian, i mam mały problem bo muszę zmniejszyc wysokość otworu drzwiowe o około 4cm, bo teraz mam 214cm. Da się to jakoś zrobic teraz, jak drzwi nie są jeszcze zamontowane, aby tynkarze zrobili to już na gotowo? Nadproża są z porothermu 11,5 , i myslałem żeby może np cos od dołu do nich przykręcić i przymurować- np jakiś lekki pustak lub bloczek. Bo jak rozumiem deskachyba nie może być?. Co radzicie?

A posadzki już masz ? Drzwi najlepiej montuje się na końcu, po płytkach lub panelach i najlepiej po malowaniu. Na gotowo powinno zostać około 202 cm (zależy jaka ościeżnica).

Przelicz sobie dokładnie ile ocieplenia ile wylewki ile płytki lub panele lub drewno i do 202 cm jakie ma zostać, możesz przykleić lub przykleić i jednocześnie przykręcić od spodu np. suporeks (dostępne różne grubości).

No nie wiem skąd ci się wzieło te 202. Norma prawie przy wszystkich drzwiach to po płytkach/panelach 206-208cm. Ja chce zostawic 210 po wylewkach, do tego dojdą panele wiec po załorzeniu maskownicy bedzie idealnie.

Też myślałem o styrodurze na pianke, tylko czy wtedy jak nie zakotwie drzwi u góry (bo nie bedzie do czego) to nie bedzie problemu?

No nie wiem skąd ci się wzieło te 202. Norma prawie przy wszystkich drzwiach to po płytkach/panelach 206-208cm. Ja chce zostawic 210 po wylewkach, do tego dojdą panele wiec po załorzeniu maskownicy bedzie idealnie.

Też myślałem o styrodurze na pianke, tylko czy wtedy jak nie zakotwie drzwi u góry (bo nie bedzie do czego) to nie bedzie problemu?

Myślisz że ktoś kotwi drzwi u góry ?;)