Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor do C.O. podłogowego

naidoo

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem nowy na forum, więc witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość przy pierwszych postach :)

Chciałbym poprosić o poradę w następującym temacie:

Od początku grudnia zamieszkałem w domu jednorodzinnym o pow. użytkowej 110 m2. Zainstalowane jest w nim wodne ogrzewanie podłogowe, które podłączone jest do zasobnika 500 l firmy Galmet. Woda w zasobniku jest grzana przez grzałkę o mocy 9kW, docelowo pracująca jedynie w II taryfie. Nie jestem fachowcem, więc wymienię pozostałe elementy instalacji : grupa bezpieczeństwa, pompa doprowadzająca wodę z instalacji do zasobnika, pompka przy podmieszaczach, a całością sterują elektroniczne termostaty.

Ponieważ do tej pory nie miałem styczności z ogrzewaniem prosiłbym o wyjaśnienie następujących spraw:

1. Grzałka ma pracować w II taryfie, a bufor oddawać ciepło do instalacji w określonych godzinach. Czy możliwe jest wobec tego naładowanie bufora np. w godz. 22-3 bez pracującej pompy przy buforze w celu szybszego uzyskania żądanej temperatury np. 70 stopni. Następnie pompa włączała by się o 3.30 przy wciąż pracującej grzałce i kończyła pracę o 6 wraz z grzałką. W ten sposób chciałbym aby podłoga zagrzała się przed porannym wyjściem do pracy. Następnie grzałka działaby w godz 13-15, a pompa pracowałaby od 15 do 19.

2.Czy w takim cyklu pracy ( pracująca grzałka i nie zawsze pracująca pompa) nie powstanie w układzie zbyt duże ciśnienie? Próbowałem już po części tego rozwiązania ( grzałka pracowała sama bez pompy ok. 2 godziny) i ciśnienie max wyniosło 2,4 bara. Zaraz po włączeniu pompy spadało do wartości 1,7-1,9. Wiem od instalatora, który wykonał całość, że grupa bezpieczeństwa zadziała gdy ciśnienie wyniesie 2,8 bara. Wiem, że sam zbiornik wytrzyma ciśnienie do 10 barów , lecz co z resztą instalacji.

3. Czy temperatura wody ( po dłuższym nagrzaniu ok. 60-70 stopni) nie będzie zbyt wysoka? Wiem, że mam jakiś zawór przy podmieszaczach, który powinien temu zapobiec i jest on ustawiony na 40 stopni.

Z góry dziękuję za odpowiedź i opinię.

1. W takim układzie dom będzie się wychładzał w czasie niedziałania pompki. Tę samą ilość ciepła, którą by stracił wtedy, będzie musiała pompka uzupełnić po 3.30. Temperatura wody w zbiorniku będzie taka sama, jak gdyby pompka pracowała razem z grzałką przez cały czas. Pomijam drobne różnice, raczej trudne do zauważenia.

2. Niedziałająca pompka nie powinna mieć wpływu na ciśnienie, w końcu to zamknięty układ.

3. Sens bufora jest w ładowaniu go do 95*C, żeby zatrzymać jak najwięcej ciepła.

P.S. Chyba mi gdzieś utknął Pański mail, bo zamierzałem na niego odpisać, a właśnie przypomniałem sobie, że tego nie zrobiłem. Przepraszam.

Dziękuję za odpowiedzi, Pani Krzysztofie nie ma problemu- odpowiedzi na forum to nie Pana praca :)

Co do wzrostu ciśnienia w układzie to wzrasta ono o ok. 0,8- 1 bara po podgrzaniu wody w zasobniku z 20 do 70 stopni. Czy może jest w takim razie jakiś błąd w wykonaniu?

Czy mógłbym w takim razie prosić o propozycję jak najrozsądniej eksploatować mój system z wykorzystaniem jedynie II taryfy? Ja oczywiście prowadzę różnego rodzaju próby, ale chętnie poradzę się bardziej doświadczonych użytkowników.

Dziękuję za odpowiedzi, Pani Krzysztofie nie ma problemu- odpowiedzi na forum to nie Pana praca :)

Co do wzrostu ciśnienia w układzie to wzrasta ono o ok. 0,8- 1 bara po podgrzaniu wody w zasobniku z 20 do 70 stopni. Czy może jest w takim razie jakiś błąd w wykonaniu?

Czy mógłbym w takim razie prosić o propozycję jak najrozsądniej eksploatować mój system z wykorzystaniem jedynie II taryfy? Ja oczywiście prowadzę różnego rodzaju próby, ale chętnie poradzę się bardziej doświadczonych użytkowników.

W układzie powinieneś mieć przeponowe naczynie wzbiorcze. Może jest za małe do ilości wody w układzie lub jest zbyt małe ciśnienie dopompowane. Sprawdź na tym naczyniu powinna być naklejka z podanymi ciśnieniami i potrzeba by było to sprawdzić

Sprawdziłem naklejkę na naczyniu, pojemność 12 litrów, ciśnienie 1,5 bara, maksymalne 4 bary, testowane na 5 barów. Tyle udało mi się odczytać :)
Teraz byłaby potrzeba sprawdzić czy jest dobrze dopompowany ciśnieniem wstępnym i czy z niego to nie uciekło. Wentyl jest taki sam jak w kole samochodowym tak że chyba nie powinno być problemu. Tylko aby zmierzyć ciśnienie wstępne byłaby potrzeba spuścić też ciśnienie z instalacji.

Może na początek zobacz czy tam coś jest, zwykłą pompką parę ruchów i zobaczysz czy ciśnienie podczas grzania dalej tak samo wzrasta.

Na temat ciśnienia wstępnego ile ma wynosić znajdziesz na naczyniu ( lub w papierach), a jak prawidłowo dopompować też w internecie znajdziesz lub poproś instalatora który to montował o sprawdzenie.

z tego co policzyłem to masz w układzie około 630-650 litrów i tylko 12 litrowe naczynie wzbiorcze....rozszeżalnośc wody jak dobrze pamietam przy około 70 st.C różnicy wynosi około 3,7% wiec wychodzi 650 * 3,7% około 24 litrów....a jest 12....12 by wystarczyło ale róznica temperatur nie może być duża ....czyli temp.....wody w buforze musiała by miec co najmniej około 40-45 stC..... a woda po podgrzaniu do około 80 stC tylko że jest takie dośc graniczne podejsscie do sprawy....

nie wiem do jakiej temp. potrafi ci zejśc woda w buforze......

pozdrawiam....

Ciśnienie wstępne powinno u mnie wynosić 1,5 bara i taką wartości mógłbym uzyskać gdybym miał w zbiorniku wodę o temp ok. 15*C. Przy obecnym użytkowaniu temp. nie spada poniżej 20*C, a ciśnienie poniżej 1,7 bara.

Tak jak pisałem wcześniej przy wzroście temp. o ok. 30-35 *C ciśnienie wynosi 2,5 bara.

Może wobec tego spróbuję podgrzać wodę w zbiorniku do 70- 80 *C i zobaczę ile wyniesie w takim wypadku ciśnienie. Krzywdy chyba w ten sposób instalacji nie zrobię bo w odpowiednim momencie wodę wyrzuci grupa bezpieczeństwa, a na podłogę większa temp. niż ta ustawiona na termostacie przy podmieszczach nie pójdzie.

Zastanawiam się wobec tego czy rozsądne jest grzanie z wykorzystaniem wszystkich 10h trwania II taryfy. Może lepiej ustawić np. 2-6 do tych 70*C i później 13-15 to samo? I tak układ ma dużą bezwładność, więc ciepło powinno być również po powrocie z pracy 17-18....

Ciśnienie wstępne powinno u mnie wynosić 1,5 bara i taką wartości mógłbym uzyskać gdybym miał w zbiorniku wodę o temp ok. 15*C. Przy obecnym użytkowaniu temp. nie spada poniżej 20*C, a ciśnienie poniżej 1,7 bara.

Tak jak pisałem wcześniej przy wzroście temp. o ok. 30-35 *C ciśnienie wynosi 2,5 bara.

Może wobec tego spróbuję podgrzać wodę w zbiorniku do 70- 80 *C i zobaczę ile wyniesie w takim wypadku ciśnienie. Krzywdy chyba w ten sposób instalacji nie zrobię bo w odpowiednim momencie wodę wyrzuci grupa bezpieczeństwa, a na podłogę większa temp. niż ta ustawiona na termostacie przy podmieszczach nie pójdzie.

Zastanawiam się wobec tego czy rozsądne jest grzanie z wykorzystaniem wszystkich 10h trwania II taryfy. Może lepiej ustawić np. 2-6 do tych 70*C i później 13-15 to samo? I tak układ ma dużą bezwładność, więc ciepło powinno być również po powrocie z pracy 17-18....

Szybciej ci się wystudzi przez pobór woda o niższej temp. niż jak będziesz miał wyższą. W nocy grzał bym na max a w dzień tylko dogrzewał. Jak będą duże straty za dnia to te dwie godziny mogą nie nadążyć z dogrzaniem tym bardziej jak będzie cały czas pobór.

Rozumiem i z tego co widziałem to układ ma odcięty dopływ wody z sieci. Odkręcone są tylko zawory od zasilania i powrotu dla podłogówki. W takim układzie na naczyniu zmniejszę ciśnienie do 0,3 bara i włączę układ do sieci oraz wykonam regulację zgodnie z propozycją.

O wynikach poinformuję po Nowym Roku :)

• 4 weeks później...