roboos 27.12.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam Wiem że temat wałkowany ale wydaje mi się że jest bardzo zależny od regionu w którym się mieszka więc pytam. Jestem w trakcie projektowania domu. 164 m2 użytkowej, bez piwnicy z poddaszem użytkowym. Zastanawiam się nad ogrzewaniem.Biorę pod uwagę dwie opcje: węgiel lub produkty drzewne.Ekogroszek to dla mnie temat jasny. Znam ceny w pobliżu Wrocławia. Zastanawiałem się nad pelletem. Jest może ktoś z forumowiczów z okolic Wrocławia i może mi opisać jak wygląda sprawa pelletu w tych okolicach ? Zastanawia mnie jedno. Jest to materiał mniej kaloryczny od węgla i zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie przy domu 160m2. Chodzi mi o ilosć potrzebnego surowca na sezon grzewczy oraz o częstotliwość "dosypywania" do kotła. Jakby nie patrzeć cena pelletu obecnie jest wysoka w granicach 850zł/t. Czy w okresie letnim ceny spadają ?Zastanawiałem się także nad brykietem i kotłem "zagazowującym" drewno. Posiada ktoś coś takiego ? Jak to się ma do węgla ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 28.12.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 osobiscie przy cenach 850 zł/ za tone jesli miałbym płacic wolałbym gaz) dobrze ocieplić dom...dach....sciany....drzwi....i podsatwa ocieplenie pod posadzką na parterze minimum 15 cm w 3 warstwach i dobrrze ułozone........ogrzewanie podłogowe wszędzie które pozwoli na niskotemperaturowe zasilanie CO wtedy mysle jak układ CO będzie dobrze wykonany i przemyslany to koszty ogrzewania w granicach 2,5 tys rocznie....ja pale miałem....ja mam 165 m2 + 84 piwnicy... i mój koszt to 1300 zł rocznie.... a w tym roku mysle że zamknie się w granicach 1100-1150 zł około 3 t miału po 365 zł /tpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pellets lambda contr 14.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zobacz mój temat o piecach na pellet. Mam i powiem jedno. Daj se spokój z paliwem stałym. Narobisz się jak wół i nie wierz że będzie inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts