Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieply montaz vs tradycyjny

Recommended Posts

pytanie do fachowcow, ale nie wylacznie :)

sprawa wyglada tak, zaliczkowalismy okna, montaz planujemy na koniec marca/kwiecien

montaz jaki zostal zaoferowany to montaz tzw "tradycyjny", na pytanie o roznice w cenie miedzy wspomnianym a tzw "cieplym" padla odpowiedz ze cena razy dwa (czyli z 2,4 na ok 4,8 tys zlotych). obwodu okien w sumie mamy niecale 84 metry.

czy az taka roznica w cenie jest uzasadniona w sensie materialowym i dodatkowej robocizny? czy tzw "cieply montaz" to tylko dodatkowa izolacja paroszczelna i paroprzepuszczalna? czy moze cos jeszcze?

i pytanie na sam koniec juz. czy jesli zlecimy tzw montaz tradycyjny to pozniej, na etapie wykonywania elewacji/tynkow wewnetrznych moge we wlasnym zakresie wykonac izolacje paroszczelna i paroprzepuszczalna?

zalezy co rozumiemy przez "cieply montaz"

bo tzw cieply montaz tj montaz z uzyciem folii na zewnatrz i wewnatrz i z wysunieciem okna w warstwe ocieplenia ok 1,5 cm i to nie jest takie drogie..ok + 10% chyba

i moze byc montaz calkowicie w warstwie ocieplenia z uzyciem specjalnych kotw/kotew :) i to jest drogie rozwiazanie

ja zdecydowalam sie na ten wariant tanszy :)

jesli cos nie tak napisalam to niech mnie ktos poprawi :)

zalezy co rozumiemy przez "cieply montaz"

bo tzw cieply montaz tj montaz z uzyciem folii na zewnatrz i wewnatrz i z wysunieciem okna w warstwe ocieplenia ok 1,5 cm i to nie jest takie drogie..ok + 10% chyba

i moze byc montaz calkowicie w warstwie ocieplenia z uzyciem specjalnych kotw/kotew :) i to jest drogie rozwiazanie

tzw montaż ciepły nie określa miejsca ustawienia okna w murze, okno może być cofnięte, z licowane, wysunięte w ocieplenie. Określa zastosowanie warstwy paroszczelnej oraz paroprzepuszczalnej.

Koszt taki jak podał autor tematu a nie +10%. No chyba że 10% wartości okien a nie montażu.

i pytanie na sam koniec juz. czy jesli zlecimy tzw montaz tradycyjny to pozniej, na etapie wykonywania elewacji/tynkow wewnetrznych moge we wlasnym zakresie wykonac izolacje paroszczelna i paroprzepuszczalna?

tak możesz ale zdecydowanie lepiej zrobić to zaraz po zamontowaniu okien i odpowiednio zabezpieczyć przed słońcem jeżeli będą na nie narażone dłużej jak 3 miesiące

Taśmy pewnie kupisz drożej jak montażyści a narobisz się co nie miara

Edytowane przez ClNEK

Jakkolwiek by nie kombinować to trzeba się na tzw."ciepły montaż" decydować już podczas montażu okien - później się tego nie zrobi. Różnica w cenie 100% to trochę za dużo, no chyba, że w ten ciepły montaż wliczone są wkładki podparapetowe to wtedy może.

Samo oklejanie to jest trochę zabawy pochłaniającej czas co wydłuża montaż(może stąd ten koszt). Ja robiłem to swoimi "ręcami", zdecydowałem się na cały system z Ilbrucka, kupiłem u nich taśmy, wkładki, pianę itd. Tanie to nie było, ale warto było.

Montaż powinien bhyć warstwowy ( już w 2013 będzie to sugerowane , a w 2014 obowiązkowe ) zyskujesz poprawę parametrów połączenia okna ze ścianę ( zabezpieczenie przed utratą ciepła , wnikania wilgoci i wiatru ) Jeszcze lepiej ( ale drożerj jest zamontować to okno w warstwie ocieplenia ) MONTOWAĆ TRZEBA OD POCZĄDKU W WERSJI OSTATECZNEJ . to oznacza ,ze wszelkie prace uzupełniające są dużo droższe i przez to nie proponuje ich.

"Montaż ciepły" w warstwie muru to koszt ok 40-55zł m2 w zależności od systemu jakiej firmy zostaną użyte taśmy i folie.( Soudal , Illbruck, GreenTeq)

m.in. w Niemczech i Anglii "montaż tradycyjne" zawsze odbywa się z użyciem folii i taśm.

Ale trzeba się przyzwyczaić, że to co jest tam tradycyjne u Nas traktuje się jako fanaberie.

W dodatku doszukując się "dlaczego tak drogo"

"Montaż ciepły" w warstwie muru to koszt ok 40-55zł m2 w zależności od systemu jakiej firmy zostaną użyte taśmy i folie.( Soudal , Illbruck, GreenTeq)

m.in. w Niemczech i Anglii "montaż tradycyjne" zawsze odbywa się z użyciem folii i taśm.

Ale trzeba się przyzwyczaić, że to co jest tam tradycyjne u Nas traktuje się jako fanaberie.

W dodatku doszukując się "dlaczego tak drogo"

nie wiem w jakiej części anglii i niemczech tak jest ale pewnie jak w polsce jedni robią inni nie.

znam firmy montujące w niemczech które o foliach wiedzą tyle co nic!

Witam

Montaż powinien bhyć warstwowy ( już w 2013 będzie to sugerowane , a w 2014 obowiązkowe )

I tak się robi ludziom wodę z mózgów:-).

Może nie wodę ale ... zaszły jakieś zmiany ? te daty wynikają niby z ???

"sugerowane" to u mnie jest od zawsze :) ale ten obowiązek ? przez kogo i na kogo i na jakiej podstawie nałożony ?

co do tematu:

cena - jak to cena - jest i albo ją akceptujemy albo się "dogadujemy", moim zdaniem jednak jak ktoś mówi "montaż x 2" to chce Cię zniechęcić i tyle, jeżeli Twój montażysta by wiedział o czym mówi to nie powstałby ten temat.

Pozdrawiam