d8vid 27.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Witam jestem świeżym forumowiczem i jak każdy poszukuję pomocy ;]] Czy może mi ktoś odpowiedzieć, podpowiedzieć jakie są możliwości posadowienia budynku garażowego 2-stanowiskowego w formie rozbudowy budynku mieszkalnego o ten garaż. Juz sprawę naświetle jaśniej. Szerokość działki to około 23m. budynek na sąsiedniej działce to murowany budynek gospodarczy o wysokości około 2,5m. mój budynek garażowy planuje na wysokości 3,3m plus ogniomur na wysokość 0.5 od poziomu dachu. sęk w tym czy mogę go postawić w granicy, mniej wiecej tak jak na załączonym obrazku. jeden z naroży budynku istniejącego jest w granicu ale drugi juz od niego odbiega o około 50cm. oczywistym jest zrobic pomiedzy nimi wypełnienie, "dylatację" z wełny, dla bezpieczęństwa. mój budynek garażowy bedzie miał tylko luksfery i dwie bramy wjazdowe. w tym sąsiednim nie ma żadnych otworów okiennych od strony granicy. teraz tak, Szanowna Pani w urzędzie nie jest mi w stanie powiedziec czy moge czy nie. odsyła mnie do Przepisów Prawa. pomijam ze albo ja ich nie rozumiem albo jest to słabo specyzowane. w warunkach tez nic na ten temat nie pisało. nie "pisało", bo je aktullanie zmieniam na troszkę szerszy budynek. Zwracam sie z prośbą o wyjaśnienie lub podpowiedz czy w taki sposób mógłbym to zrealizować w takiej formie jak to przedstawiłem. Będe wdzieczny za odpowiedz, pozdrawiam Nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.12.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A co nie jest jasne w przepisach (Rozporządzenie w sprawie WT ....... § 12.3.2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej, Czyli tak jak na rysunku jest wykluczone. Nowy budynek nie może "wychodzić" poza obrys istniejącego, także swoją wysokością - w odległości do 3m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts