Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mo?na ??czy? rur od pod?ogówki w pod?odze???

Recommended Posts

Witam,

Jak to jest? Ponoć nie można łączyć w podłodze rur od podłogówki. A czym takie połączenie się różni od instalacji wykonanej w systemie trójnikowym (gdzie trójniki oczywiście zostają w podłodze)???

Czy w ogóle warto robić ogrzewanie w systemie trójnikowym?

a dlaczego podłogówkę chcesz robić w systemie trójnikowym ?

zaznaczam - nie jestem z branży, ale drążyłem temat i pozwolę sobie na uwagi ...

1. pojedynczy obwód z fi 16 możesz układać do 100-120 mb, a z fi 20 chyba do 200 mb. W zupełności wystarcza to w domu na "wypełnienie" jednej zdylatowanej płaszczyzny podłogi,

2. jeśli trójnikiem w podłodze podzieliłbyś obwody ( dodałbyś ) gałązkę, stracisz możliwość precyzyjnego sterowania i wyregulowania,

3. przy trójniku nie bardzo wyobrażam sobie założenie regulacji, chociaż z dwoma jest to możliwe ( a właściwie w tym przypadku czterema ),

4. trójnik ( a właściwie dwa ; zasilanie i powrót ) to sporo niższy koszt od rozdzielacza, ale w całości to żaden koszt, a sam rozdzielacz ( trójniki ) to nie wszystko, należy dać automatyczny odpowietrznik, regulację,

5. jeśli już musisz robić na trójnikach, to może pomyś o wyprowadzeniu na wszelki wypadek trójnika do jakiejś szafki na ścianie, są takie w sprzedaży. Jeśli cuś byłoby nie tak, to lepiej otworzyć szafkę niż kuć. A co z kaflami ?

Napisz skąd taki pomysł i potrzeba, może coś więcej uda mi się podpowiedzieć ...

Cz.

Oczywiście że rury od podłogówki można łączyć tak jak każde inne Ja osobiście staram się takich połączeń nie wykonywać choć są one zgodne ze sztuką Jeśli przy układaniu obiegu podłogówki zabraknie mi rury nawet 2-3m to ja po prostu zwijam i dale dłuższą

Pisząc o systemie trójnikowym miałem na myśli grzejniki (na poddaszu).

Generalnie zastanowiło mnie to, że w podłogówce nie poleca się łączenia rur w podłodze, ale zarazem proponuje się system grzejnikowy, w którym trójniki są zalewane w podłodze. Jedno przeczy drugiemu. Czy podłogówka zachowuje się inaczej (pod kątem szczelności połączeń zalewanych w podłodze) niż instalacja grzejnikowa - trójnikowa???

Kto powiedział ze rur przy podłogówce nie można łączyć zwłaszcza ze pracuje na niższych parametrach niż c.o. oczywiście że można ale skoro da się zrobić podłogówkę bez łączenia to czemu nie Brak połączenia jest pewniejszy nawet od najlepszego połączenia Przy ogrzewaniu gazowym staram się tak robić inst. c.o. i podłogówkę by nie było żadnych połączeń w posadzce a czasami inst. wody zimnej i cwu robię na rozdzielaczach (brak połączeń w posadzce)

Oczywiście ze nie jest to jeden z dwóch najbardziej popularnych sposobów rozprowadzenia instalacji System rozdzielaczowy jest jednak bardziej niezawodny biorąc pod uwagę to z jakiej jakości materiałem możemy mieć do czynienia choć i w renomowanych firmach zdarza się ze czasami choć rzadko coś pęknie poza tym system rozdzielaczowy daje jeszcze większą możliwość regulacji ale to wszystko to nic w porównaniu do inst. wody zimnej i cwu tam to już w ogóle nie można oszczędzać na trójnikach (zjawisko odcynkowania)

...ale to wszystko to nic w porównaniu do inst. wody zimnej i cwu tam to już w ogóle nie można oszczędzać na trójnikach (zjawisko odcynkowania)

Co masz na myśli? Co to znaczy, że na trójnikach nie można oszczędzać szczególnie w instalacji wody użytkowej? Hydraulik zaproponował właśnie rozwiązanie całej instalacji na rurach PEX-AL-PEX. Woda użytkowa i grzejniki w systemie trójnikowym, a podłogówka w systemie rozdzielaczowym. Doradź mi coś proszę.

Dzięki za info.

Chcesz mojej rady :o

Pierwsza rada. Instalację c.o. i podłogówki zrób na rozdzielaczach a inst. wz i cwu w systemie zgrzewanym np. Bor

Druga opcja Wszystko tak jak chce twój hydraulik ale na materiale dobrej firmy np. Purmo Herz Uponor trójniki oryginalne a nie z supermarketu no i oczywiście zaprasowywane a nie skręcane a i jeszcze jedno przed robotą niech ci wyceni materiał bo możesz się zdziwić

łączyć rury ogrzewania podłogowego można jeśli rura i złączki do tej rury mają dopuszczenie do zalewania w betonie.

my często zasilamy góną łazienkę z rozdzielacza na dole i na porocie przed zejściem rury w dół dajemy trójnik i odpowietrznik automatyczny wszystko jest ok

nie polecamy złączek zaprasowywanych .... porównajcie z TECE i REHAU na pierwszy rzut oka widać w czym różnica

złączka do pexów moim zdaniem powinna:

1. nie mieć oringów czy innych uszczelnień gumowych

2. mieć proste i bezbłędne połączenie a nie takie które przy nieprawidłowo przyłożonych zaciskach będzie mogło być nieszczelne

zobaczcie jak się robi przejście PE-stal przy instalacjach gazowych

zobaczcie jak wygląda połączenie zasów do wody i gazu z końcówkami PE np. firmy AVK

to są połączenia takie jak np. rehau i tece

polecam

Chcesz mojej rady :o

Pierwsza rada. Instalację c.o. i podłogówki zrób na rozdzielaczach a inst. wz i cwu w systemie zgrzewanym np. Bor

Druga opcja Wszystko tak jak chce twój hydraulik ale na materiale dobrej firmy np. Purmo Herz Uponor trójniki oryginalne a nie z supermarketu no i oczywiście zaprasowywane a nie skręcane a i jeszcze jedno przed robotą niech ci wyceni materiał bo możesz się zdziwić

Ja od początku myślałem o instalacji zwu i cwu zgrzewanej, a instalacji grzewczej na rozdzielaczach, ale hydraulik trochę mi namieszał w głowie :roll: .

Chyba jednak pozostanę przy pierwszej opcji.

Dziękuję za rady.

ZBYCH

pp zgrzewane i systemy zaprasowywane moim zdaniem praktyka to rozwiązanie niepewne (oczywiście nieporównywalne z klejonką:) to jest bombka zegarowa ) zobacz system TECE lub REHAU my tylko w tym robimy nawet jak nie ma czasu nie robimy prób szczelności ... zawsze wszystko gra

system PP zgrzewany to tani materiał polecam na bloki .. zgrzewy są stosunkowo pewnym połączeniem pewniejszym niż lut przy miedzi, ale jak ukręcisz gwint w złączce zgrzew przejście na gwint to będziesz się wkurzał a to się zdaża

systemy zaprasowywane są różne ale często złączki są z tworzywa ... np Vawin (ostatnio oglądałem złączkę vawinowską z przejściem na gwint .... nie założyłbym czegoś takiego)

uszczelnienie złączki w opiera się na oringach (które podobno się nie starzeją) choć sprzedawcy twierdzą że bez oringów też się uszczelnia

no i zwróć uwagę wykonawcy żeby równo przyłożył zaciskarkę bo jak nierówno przyłoży to będzie ups

lepiej na całej instalacji zapłacić może 300 a może 500 więcej i spać spokojnie

pozdrawiam

Tomasz W

Twierdzisz że złaczki zaprasowywane są niepewne. Ciekaw jestem czy wykonywałeś takie połaczenia i ile z nich było nieszczelnych.

Ja od kilku lat wykonuję instalacje w rurach PEX-AL-PEX na kształtkach zaprasowywanych (metalowych) i na niezliczoną ilość połączeń tylko dwa razy miałem nieszczelność i to z własnej winy.

1. zapomniałem zaprasować kształtki aby było ciekawie do ciśnienia 5 bar było szczelne puściło dopiero powyżej 6 bar.

2. Źle bo nie do końca kształtki wcisnąłem rurę.

Tak więc tylko dwie nieszczelności niestety z mojej winy.

Próby szczelności robię zawsze. Pierwsza próba jest na zimno natomiast druga jest na goraco. I dopiero wtedy jestem pewien szczelności układu i przekazuję instalację inwestorowi oczywiście jest sporządzony stosowny protokół szczelności.

Zapewne niektórzy sie zdziwią po co próba na gorąco i jak skoro np brak kotła lub nie ma jeszcze gazu.

Wystarczy samoróbka na prąd o mocy 20kW z grzałkami i mamy wodę gorącą w instalacji.

Lecz niestety śmiem twierdzić iż mało kto przeprowadza próbe szczelności na goraco.

• 3 weeks później...