Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie mo?na ??czy? rur od pod?ogówki w pod?odze???

Recommended Posts

Witam,

Jak to jest? Ponoć nie można łączyć w podłodze rur od podłogówki. A czym takie połączenie się różni od instalacji wykonanej w systemie trójnikowym (gdzie trójniki oczywiście zostają w podłodze)???

Czy w ogóle warto robić ogrzewanie w systemie trójnikowym?

można łączyć i są do tego specjalne złączki w każdym systemie,bo co zrobić z rurą która nam zostaje????????????

po pierwsze uponor ma uszczelnienia na oringach których trwałość jest słabym punktem instalacji

po drugie PE-RT nie jest najlepszym rodzajem polietylenu

dla laików proponuję prosty test rur z PE

trzeba wziąść palnik lub wystarczy kuchenka gazowa

rurę PE ogrzewamy nad płomieniem aż się zrobi miękka jak z gumy

w takim stanie spróbójcie ją rozerwać ciągnąc za końce

jeśli rozciągnie się jak guma to nie radzę montować u siebie w domu

jeśli po naciągnięciu przy użyciu dużej siły zerwie się a punkt rozerwania będzie wyglądał jak po przecięciu nożem ... to jest ok

to był prymitywny test sprawdzenia sieciowania rur PE który możecie zrobić w domu

alupex trzeba wpierw na stole operacyjnym pozbawić aluminium w miejscu gdzie będziemy go zrywać

jak ktoś bardzo chce wyślę ścinek rury dobrze sieciowanej do testu porównawczego

Tomasz

Ja wykonuje instalacje również na rurach pex-al-pex firmy kisan gdzie kształtki są zaprasowywane i posiadają oringi. Zapewniam cię że oringi nie są słabym punktem instalacji tego czy innego podobnego systemu.

Nie rozumiem cię na jakiej podstawie tak sądzisz. Chyba że twierdzisz że tylko te systemy z których ty wykonujesz instalacje są naj... lepsze.

Jeśli masz konkretne przykłady wad tego systemu mam na myśli kształtki zaprasowywane z oringami (praktyczne nie zasłyszane) to napisz. Jeżeli już znajdziesz takie przykłady to podaj informacje co było przyczyną i jak rozpatrzył ewentualną gwarancją często 10-15 letnią producent.

INSTALATOR

nie twierdzę że jestem najlepszy i że to z czego robię instalację jest najlepsze

żeby to stwierdzić trzeba byłoby mieć własne laboratorium i wydać sporo pieniędzy na badania

zobacz jak wykonuje się przejścia PE-STAL w przyłączach gazowych, zobacz jak wygląda połączenie PE zasuwa do wody czy gazu np. AVK

czy miałęś kiedyś przeciekającą uszczelkę w samochodzie albo sparciałą gumową podkładkę???

producenci systemów mówią że to wytrzyma wieki i że dają gwarancję na 10 lat ....

chcesz za 20 lat stwierdzić że jednak oringi nie wytrzymały ....

nikt tego na własnej skórze nie sprawdził .... i nie możesz powiedzieć że to gwarantujesz bo wtedy pewnie ty i ja będziemy na emeryturze

ja kieruję się prostą logiką

wybrać dobrego producenta rur PE (koniecznie sieciowany) W tej samej fabryce z której pochodzą rury producenta którego ja wybrałem robi się alupexy dla wavina (tylko mają cieńszą ściankę:)

wybrać złączkę która nie budzi wątpliwości - przy połączeniach które my stosujemy rura pex jest wprasowana pomiędzy mosiężną kształtkę a solidny pierścień mosiężny przy próbach ciśnieniowych przy których byłem w fabryce pękałą rura nigdy nic nie działo się z kształtką (pękały przy około 80 barach)

ja nie krytykuję twojego wyboru

nie chcę też nikomu na tym forum sprzedać peksów które stosujemy

ale jeśli można wybrać rozwiązanie bez ryzyka choćby tylko w kwestii oringów dlaczego tego nie zrobić ???

nie wiem czy słyszałeś o jednej z afer w berlinie :)

podczas odbiorów budynku woda w kranach miała zbyt duże stężenie pewnych bakterii

długo szukali przyczyny ... okazało się że w systemie który zastosowano tworzywo z których wykonano oringi w złączkach było środowiskiem sprzyjającym rozwój bakterii ..... wymieniono instalacje wodne :)

jeśli się mylę w 99,99% to nikt nie chce być tym 0,01

więc w dużym skrócie niech każdy wybiera co chce

niech nikt nie wciska klientom kitów o wieczności

co do kisana to pierwszy raz spotkałem się z tym systemem jakieś 10 lat temu kiedy pexy były nowością na rynku a królowała miedź

to były czasy westoli i nie było jeszcze złączek zaprasowywanych

niech w porównania jakości bawią się niezależne źródła

może zrobisz doświadczenie:

pokaż klientowi na czym polega połączenie które stosujesz i pokaż Rehau (którego ja nie stosuję żeby było jasne - ale polecam jeśli ktoś chce go wybrać oczywiście nie ostatnią wersję na tzw inwestycje :) na tulejach zaciskowych zobaczymy co klient wybierze :)