AQUAJAC 09.05.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Witam, Jak to jest? Ponoć nie można łączyć w podłodze rur od podłogówki. A czym takie połączenie się różni od instalacji wykonanej w systemie trójnikowym (gdzie trójniki oczywiście zostają w podłodze)??? Czy w ogóle warto robić ogrzewanie w systemie trójnikowym? można łączyć i są do tego specjalne złączki w każdym systemie,bo co zrobić z rurą która nam zostaje???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 09.05.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Złączka z niklowanego mosiądzu. http://www.uponor.com.pl/images/unipipe/unipipe_zlaczki1.jpg ja na tym rysunku widzę dwa oringi ..... czy się mylę????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 09.05.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 po pierwsze uponor ma uszczelnienia na oringach których trwałość jest słabym punktem instalacjipo drugie PE-RT nie jest najlepszym rodzajem polietylenu dla laików proponuję prosty test rur z PEtrzeba wziąść palnik lub wystarczy kuchenka gazowa rurę PE ogrzewamy nad płomieniem aż się zrobi miękka jak z gumyw takim stanie spróbójcie ją rozerwać ciągnąc za końcejeśli rozciągnie się jak guma to nie radzę montować u siebie w domujeśli po naciągnięciu przy użyciu dużej siły zerwie się a punkt rozerwania będzie wyglądał jak po przecięciu nożem ... to jest okto był prymitywny test sprawdzenia sieciowania rur PE który możecie zrobić w domualupex trzeba wpierw na stole operacyjnym pozbawić aluminium w miejscu gdzie będziemy go zrywać jak ktoś bardzo chce wyślę ścinek rury dobrze sieciowanej do testu porównawczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 09.05.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Tomasz Ja wykonuje instalacje również na rurach pex-al-pex firmy kisan gdzie kształtki są zaprasowywane i posiadają oringi. Zapewniam cię że oringi nie są słabym punktem instalacji tego czy innego podobnego systemu.Nie rozumiem cię na jakiej podstawie tak sądzisz. Chyba że twierdzisz że tylko te systemy z których ty wykonujesz instalacje są naj... lepsze.Jeśli masz konkretne przykłady wad tego systemu mam na myśli kształtki zaprasowywane z oringami (praktyczne nie zasłyszane) to napisz. Jeżeli już znajdziesz takie przykłady to podaj informacje co było przyczyną i jak rozpatrzył ewentualną gwarancją często 10-15 letnią producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 09.05.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 INSTALATOR nie twierdzę że jestem najlepszy i że to z czego robię instalację jest najlepsze żeby to stwierdzić trzeba byłoby mieć własne laboratorium i wydać sporo pieniędzy na badania zobacz jak wykonuje się przejścia PE-STAL w przyłączach gazowych, zobacz jak wygląda połączenie PE zasuwa do wody czy gazu np. AVK czy miałęś kiedyś przeciekającą uszczelkę w samochodzie albo sparciałą gumową podkładkę??? producenci systemów mówią że to wytrzyma wieki i że dają gwarancję na 10 lat .... chcesz za 20 lat stwierdzić że jednak oringi nie wytrzymały .... nikt tego na własnej skórze nie sprawdził .... i nie możesz powiedzieć że to gwarantujesz bo wtedy pewnie ty i ja będziemy na emeryturze ja kieruję się prostą logiką wybrać dobrego producenta rur PE (koniecznie sieciowany) W tej samej fabryce z której pochodzą rury producenta którego ja wybrałem robi się alupexy dla wavina (tylko mają cieńszą ściankę wybrać złączkę która nie budzi wątpliwości - przy połączeniach które my stosujemy rura pex jest wprasowana pomiędzy mosiężną kształtkę a solidny pierścień mosiężny przy próbach ciśnieniowych przy których byłem w fabryce pękałą rura nigdy nic nie działo się z kształtką (pękały przy około 80 barach) ja nie krytykuję twojego wyboru nie chcę też nikomu na tym forum sprzedać peksów które stosujemy ale jeśli można wybrać rozwiązanie bez ryzyka choćby tylko w kwestii oringów dlaczego tego nie zrobić ??? nie wiem czy słyszałeś o jednej z afer w berlinie podczas odbiorów budynku woda w kranach miała zbyt duże stężenie pewnych bakterii długo szukali przyczyny ... okazało się że w systemie który zastosowano tworzywo z których wykonano oringi w złączkach było środowiskiem sprzyjającym rozwój bakterii ..... wymieniono instalacje wodne jeśli się mylę w 99,99% to nikt nie chce być tym 0,01 więc w dużym skrócie niech każdy wybiera co chce niech nikt nie wciska klientom kitów o wieczności co do kisana to pierwszy raz spotkałem się z tym systemem jakieś 10 lat temu kiedy pexy były nowością na rynku a królowała miedź to były czasy westoli i nie było jeszcze złączek zaprasowywanych niech w porównania jakości bawią się niezależne źródła może zrobisz doświadczenie: pokaż klientowi na czym polega połączenie które stosujesz i pokaż Rehau (którego ja nie stosuję żeby było jasne - ale polecam jeśli ktoś chce go wybrać oczywiście nie ostatnią wersję na tzw inwestycje na tulejach zaciskowych zobaczymy co klient wybierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts