Przemo1984 28.12.2012 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam Mam nowy dom. Instalację robił mi kuzyn który zajmuje się tymi sprawami ale czytając forum mam trochę wątpliwości czy wszystko jest ok. Instalacja niby działa, grzejniki gorące, woda również. Dla świętego spokoju jednak wolę by ktoś z zewnątrz rzucił okiem. Nie mam w tej chwili możliwości wezwania fachowca by to skontrolował (względy finansowe) liczę więc na waszą pomoc. Instalacja wygląda jak w załączniku. Czy jest to poprawne? Wiem że niby zbiornik na wodę powinien byc podłączony odwrotnie, stwierdził jednak że dzięki temu podłączeniu mam więcej wody gorącej i cieplejszy powrót. Brak zaworu 3d lub 4d. Z góry dziękuję za odpowiedźi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/174770-prosba-o-sprawdzenie-instalacji-co-wg-za%C5%82%C4%85czonego-schematu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.12.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam Mam nowy dom. Instalację robił mi kuzyn który zajmuje się tymi sprawami ale czytając forum mam trochę wątpliwości czy wszystko jest ok. Instalacja niby działa, grzejniki gorące, woda również. Dla świętego spokoju jednak wolę by ktoś z zewnątrz rzucił okiem. Nie mam w tej chwili możliwości wezwania fachowca by to skontrolował (względy finansowe) liczę więc na waszą pomoc. Instalacja wygląda jak w załączniku. Czy jest to poprawne? Wiem że niby zbiornik na wodę powinien byc podłączony odwrotnie, stwierdził jednak że dzięki temu podłączeniu mam więcej wody gorącej i cieplejszy powrót. Brak zaworu 3d lub 4d. Z góry dziękuję za odpowiedźi Witam. To jest kocioł węglowy? W tej instalacji są błędy, które mogą być niebezpieczne. Pompa powinna być na obejściu, żeby kocioł mógł oddać ciepło na instalację grawitacyjnie w wypadku jej awarii. U Ciebie jest wprost na rurze. Naczynie wzbiorcze jest zasilone z powrotu, to marne - a właściwie żadne - zabezpieczenie na wypadek zagotowania kotła. Jak pobór ciepłej wody z bojlera jest od góry, to takie zasilenie bojlera jest bez sensu.Ma grzać tam, gdzie się pobiera. Woda w bojlerze wcale tak szybko się nie miesza, grzanie dołu przy poborze z góry jest bez sensu. Nie wiem też, jaki miałoby to mieć wpływ na temp. powrotu. Powrót z bojlera zasilanego pompą jest zapięty do rury wznośnej, tak się nie robi. Instalacja to jedno, a zabezpieczenia to drugie, poza tym w wypadku np. zamknięcia wszystkich grzejników przez głowice może powodować "zasilenie" naczynia z powrotu bojlera ( cały przepływ z pompy pójdzie na bojler ) i wypływ wody z naczynia. Pozdrawiam -Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/174770-prosba-o-sprawdzenie-instalacji-co-wg-za%C5%82%C4%85czonego-schematu/#findComment-5667864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1984 28.12.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedź, z tą pompą bład w rysunku, pompa jest na obejściu jak powinna być.Tak jest to kocioł węglowy Reszta widzę do poprawki. Głównie właśnie myślałem o zbiorniku na wodę i naczyniu wyrównawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/174770-prosba-o-sprawdzenie-instalacji-co-wg-za%C5%82%C4%85czonego-schematu/#findComment-5667886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts