Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy strop nadaje się do zabudowy?

HELLER

Recommended Posts

witam serdecznie forumowiczów...

mam pytanko chciałbym wykorzystać niezabudowane poddasze, strop jest wykonany z jakiejś mieszanki cementu z aszką tak na moje oko, podparty jest na szynach metalowych. Tak na moje oko nie jest to super stabilna konstrukcja zna ktoś może taką firme która rzetelnie i fachowo sprawdzi możliwości nośne takiego stropu? Finalnie chciałbym podnieść dach o jakieś 4 cegły i okryć blachodachówką lub zrobić kwadrat ale nie wiem jak znów z fundamentami. Dom ma ok 50 lat ściany z pełnej cegły. pozdrawiam Adam

• 5 weeks później...
Kolego musisz się zdecydować na jaki cel chcesz przeznaczyć strych tj. czy do zamieszkania całorocznego, czy tylko w porze letniej. Poproś fachowca o ocenę budynku tj. zastosowanego stropu i jego stanu obecnie. Podobnie jeśli chodzi o fundament, czy nie posiada pęknięć i czy był zazbrojony. Po pozytywnej opinii fachowca dot. stanu technicznego budynku, jeśli zdecydujesz się na przebudowę "góry", to musisz pomyśleć, z jakich materiałów zostaną wykonane pomieszczenia, czy jest możliwość "podciągnięcia" istalacji wod. kan., czy będzie też kuchnia i łazienka. Ponadto w jaki sposób zostanie rozwiązany problem komunikacji tj. wewnętrzna klatką schodową, czy też zewnętrzną. Należy też rozważyć sposób przebudowy więźby dachowej i sposób jej zabezpieczenia przed zerwaniem przez wichurę.

Planuje całoroczne poddasze, z instalacjami nie ma problemu bo remontując dół zostało wszystko przygotowane na takie W razie W ;) dzięki za informację Pozdrawiam. Ps cały czas poszukuję jakiejś konkretnej firmy która fachowo oceni mój domek i co można z nim zrobić:) jak ktoś może polecić proszę o posta.