Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o poradę, jak wykonać zbrojenie?

ptak3124

Recommended Posts

Witam Wszystkich zainteresowanych.

Jestem na etapie remontu domu. Okres zimy wymusza raczej projektowanie a nie wykonanie, więc wymyśliłem i wyszukałem kilka fotografii schodów nie bardzo "zwykłych". Główną konstrukcją schodów będzie spiralna balustrada zakręcona wokół jaiegoś środka. Balustrada zewnętrzna to w zasadzie wykończenie... Tak więc schody maja być kręcone, ale nie jak zawsze wokół rury tylko wokół wirtualnego środka.

Dodam więcej... Całość ma być betonowa, monolityczna. Konstrukcyjnie nie ma możliwosci wczepiać się w ściany ani wieszać pod sufitem. Całość od fundamentu w piwnicy przez parter na poddasze ma być monolitem bez środka. Jedynie dla statyki konstrrukcji możliwe będzie połączenie z dwoma stropami, ale zeby nie było łatwo to z drewnianymi stropami belkowymi.

Schody mają zajmować mało miejsca. Ze względu na wystrój i surowy chatakter wnętrza musi być beton.

http://www.wnetrza.webzine.pl/schody-spiralne-1/

Pytanie moje na forum dotyczy zbrojenia żelbetonowego elementu w środku konstrukcji. Aby czytelnik wzioł moje pytanie poważnie dodam kilka faktów. Nie jestem laikiem w dziedzinie budownictwa i radze sobie w tej materii calkiem dobrze. Poradze sobie z obliczeniem wytrzymałości i zaprojektuje przekrój stali.

Spiralny element wewnętrzny będzie tak wysoki, żeby spełniał funkcje balustrady. Grubość owego można przyjąć jako 12cm. (otulina betonu, pręty zbrojenia, kotwienie pretów stopni -mniej nie będzie).

Same stopnie można potraktować jak balkony i analogicznie jak w stropie -zbroić górą.

Jeśli zna ktoś sprawdzony sposób, jak prowadzić zbrojenie w elemencie to proszę o sugestie. Bo za mój pomysł do końca nie jestem pewny.

Edytowane przez ptak3124

Zanim zaczniesz myśleć o sposobie zbrojenie tej spirali zastanow sie gdzie ją zamocujesz gora o dołem. Strop drewniany odpada. Minimum co potrzbujesz to belka żelbetowa ktora to złapie góra i dolem. Belki poaczone z wińcem.

Jaka średnica wewnetrznej dziury w spirali ?

Dołem stopa fundamentowa (wielka, ogromna... -tak żeby schody prętów nie wyrwały a calość do ziemi nie weszła).

Górą konstrukcji belka "zrośnięta" ze specjalnie wykonaną ścianą nośną na poddaszu a żelbetowym wieńcem ściany konstrukcyjnej.

(...) O średnicy wewnętrznej spirali... Otóż łatwo nie jest, bo spirala czy też sprężyna albo inny kształt przedstawiający moją myśl jest kształtem nieregularnym. Przyjąć można jakieś 60cm.

Teraz jadnak druga myśl aż się wyrywa do przemyślenia. Co będzie, jeśli owy spiralny kształt zajdzie na siebie na 2-gim metrze wysokości?