Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie: czy któryś z forumowiczów realizuje bądź zrealizował budowę domu wg powyższego projektu?

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=283&CanBack=1

Ja właśnie zaczynam, dlatego interesują mnie Wasze doświadczenia. A może posiadacie zdjęcia Waszych domów? Chętnie zobaczę, co mnie czeka :D . Z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

Jetseśmy w końcowej fazie budowy Apolonii, zamierzamy wprowadzić się za 3 miesiące. To na prawdę śliczny domek. Zrobiliśmy kilka kosmetycznych zmian wewnątrz. Nie polecemy podnoszenia ścianki kolankowej, ponieważ widzieliśmy taki przerobiony domek i według nas stracił na urodzie. Uwaga, w projekcie jest kilka niedorubek, niektóre rzeczy należy zmienić.

Pozdrawiam

Julko, bardzo dziękuję za informacje. Cieszy mnie Wasze zadowolenie odnośnie wyglądu domu. Szczerze mówiąc nie miałem okazji zobaczyć wcześniej gotowego domu, stąd występowała u mnie na początku budowy malutka niepewność, czy aby na pewno zbudowany dom będzie wyglądał tak ciekawie, jak w projekcie :) Obecnie kończę fundament i w najbliższym tygodniu zamierzam stawiać ściany. Czy mogłabyś mi zdradzić, w którym miejscu projektu powinienem szczególnie uważać?

• 4 months później...
cześć. buduję również ten domek. jestem na etapie wyboru dachu. czy mógłbyś zdradzić jaki rodzaj dachówki i kolor wybrałeś? ja jestem prawie zdecydowany na celtycką brassa w kolorze brązowym. proszę o informację o mankamentach tego projektu. ja podniosłem ściankę kolankową o 30.cm .

cześć. buduję również ten domek. jestem na etapie wyboru dachu. czy mógłbyś zdradzić jaki rodzaj dachówki i kolor wybrałeś? ja jestem prawie zdecydowany na celtycką brassa w kolorze brązowym. proszę o informację o mankamentach tego projektu. ja podniosłem ściankę kolankową o 30.cm .

Witam serdecznie.

Cieszy mnie bardzo, że powiększyła się grupa osób, które, podobnie jak ja, realizują projekt Apolonia. Po zadaszeniu domu widzę, że wybór był właściwy. Pokoje na górze są naprawdę ogromne, do tego duża widna łazienka i pralnia, w której w przyszłości mam zamiar zbudować saunę.

Odpowiadając na pytanie, po długim namyśle i opinii fachowców wybór padł na dachówkę ceramiczną RuppCeramika, model Sirius, kolor ceglasty. To naprawdę niezła dachówka, która po położeniu podkreśla charakter domu.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Wszystko zależy od przewidywanej kolorystyki elewacji i gustu właściciela. Ja pozostaję przy kolorystyce zaproponowanej w projekcie. Muszę powiedzieć, że zastanawiałem się nad Braasem bo jest to naprawdę ładna dachówka, jednak udało się wywalczyć niezły rabat na Ruppa. Nie ukrywam, że m.in. dlatego zdecydowałem się na dachówkę ceramiczną.

Jeżeli chodzi o problemy, które wystąpiły podczas realizacji to jednym z poważniejszych była więźba. Wykonawca nie mógł pojąć, jak ma zostać zrealizowana "samonośna" konstrukcja. Pomimo tego, iż mój znajomy inspektor rozmawiał kilkukrotnie z wykonawcą, więźba została podparta na czterech drewnianych słupach, stojących w środku pokoi.

Gdy pojawiłem się na budowie, nieomal dostałem szału. Oczywiście nie muszę mówić, że wszystko zostało "wyprostowane", ale za każdym razem musiałem wraz z moim inspektorem doglądać wykonawcy.

PS Za namową mojego majstra podniosłem "górę" o jedną cegłę, co przyniosło doskonały efekt. Forma elewacji nie została zaburzona, a w pokojach jest nieco więcej powierzchni użytkowej.

• 2 months później...