JK2010 28.12.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale zapytam raz jeszcze . Czy brak rekuperacji (tylko wentylacja grawitacyjna) to problem przy ociepleniu YTONGA styropianem? Liczyłem parametry cieplno-wilgotnościowe takiej ściany programami różnymi (m.in. rockwoola). Wychodzi, że YTONG ze styropianem nie grożą żadną pleśnią itp. Na ile można wierzyć takim programom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 28.12.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Wychodzi, że YTONG ze styropianem nie grożą żadną pleśnią itp. Na ile można wierzyć takim programom? Na tyle na ile będziesz miał sprawną wentylację,niezależnie czy WG czy WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2012 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Jak to sprawdzić?Czy mając dom z YTONGA i wentylację grawitacyjną ryzykowalibyście ocieplenie styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.12.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 wydaje mi się, że nie problem jest w pleśni, ale w tym, że przy zawilgoceniu ytonga na pysk spada lambda i przestaje być ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 28.12.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 powiem tak wszystko to jest wysnute z palca....to że bedzie pleśń lub grzyb itp to świadczy tylko o jednym o kiepskiej wentylacji..... i nie ma tu znaczenia rodzaj materiału... ytong czy inne materiały.....i czy jest ocieplenie wełną czy styro ....sam mam YTONGA 24 cm + 15 styro.... i jakos plesnie nie mam ani grzyba....itp.... poporstu musi byc wentylacja dobra......dobra wentylacja w dzisiejszych czasach musi sie charakteryzowac również jedną cechą o której mało kto pamieta....okna mamy dzisiaj bardzo szczelne drzwi również....itp....a ludzie narzekaja że nie działa im poprawnie wentylacja......jak może ona działac skoro nie ma powietrza nawiewanego do budynku....więc i ruchu powietrza w przewodach nie będzie albo poporstu bedzie nawiewać w łazience albo kuchni a wywiewać w innym pomieszczeniu gdzie taka wentylacja wywiewna jest...(wszystko zalezy od temp. w pomieszczeniu...oraz od pewnych podstawowych zasadach wykonywania otworów wentylacyjnych w scianach oraz odpowiednim wybudowaniu komina..... zauważyłem że nawet architekci to ....bonawet oni chyba nie zdają sobie z tego sprawe gdyż wszystkie projekty nie uwzgledniają kanałów nawiewnych (no czasami sie zdarzy jakis który takie kanały mają ale to rzadkość)....i podobno są wykształceni i powinni takie rzeczy wiedzieć.....że aby działa wentylacja poprawnie musi być nawiew....do budynku... kiedyś z tym nie było problemów....bo okna i drzwi nie były tak szczelne jak dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2012 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Nie ma kanałów nawiewnych. Moja wentylacja to kominy oraz rury spiro biegnące do wywiewek dachowych. W każdym pomieszczeniu jest kratka wentylacyjna.Na rekuperację nie mam szans. Co w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 28.12.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 1) jesli nie masz wolnych kanałów w kominie które można by było wykorzystać na nawiew do budynku....np w kuchni.... i jakiś jeszcze jeden....pod kominkiem.....(to powinno być) gdyż kominek spalając drewno musi miec powietrze do spalania.....a jak nie będzie nawiewów to bedzie brał z pomieszczenia a w takim razie pomieszczenia bedą zalewane powietrzem cofajacym sie z wentylacji grawitacyjnej....to może do poki budynek w stanie surowym warto się zastanowic nad rozprowadzeniem rur nawiewnych i wywiewnych bo koszty żadne....i wykonać GWC2) uwierz GWC + rekuperacja nie musi być droga.....jesli sam ja wykonasz....a choć twój twór bedzie gorzej odzyskiwał ciepło.....to i tak twoje dzieło bedzie biorąc stosunek KOSZT/Korzyści znacznie lepszy niz tych którzy to zlecają.......3) koszt wykonania GWC 1600 zł np. 50 mb rury fi 200nawet tylko wykorzystując tak proste rozwiazanie do nawiewania powietrza do domu zyskujesz ....gdyż u mnie przy -20 temperatura zewnetrzna na wejsciu do domu temperatura powietrza wwiewanego wynosi 5-6 stC ....ale nie może chodzic 24 na dobę....tylko np. 15 minut pracy wentylatora i np 30 minut przerwy...i to już jak widzisz jest korzyść dość spora (najwyższe korzyści są w najzimniejsze dni bo najwieksza róznica temperatur.....ale i ziemia potrzebuje wiecej czasu na regeneracje....(watek jest na temat GWC...są różne mozna cos dla siebie wybrać w zalezności od warunków gruntowych ilosci miejsca itp.)4) koszt rur spiro i cieplenia ich samemu...to max 1000 zł....( umnie koszt 870 zł)5) koszt centrali....czyli wymiennika + wentylatorów 2 szt + filtrów + jakis starownik do wentylatorów + obudowa = 700 + (2*150) + 150 + 200 = 1350( i to mozesz wykonac na kolejny rok...a na poczatek poprostu wykorzystywac tylko i wylacznie GWC z jednym wentylatorem) także sam widzisz....łacznie kosztyn na poziomie max 4000 zł a mozna taniej....bo mozna gdzies od kogos odkupic troche rur fi 200....itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 11.02.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale zapytam raz jeszcze . Czy brak rekuperacji (tylko wentylacja grawitacyjna) to problem przy ociepleniu YTONGA styropianem? Liczyłem parametry cieplno-wilgotnościowe takiej ściany programami różnymi (m.in. rockwoola). Wychodzi, że YTONG ze styropianem nie grożą żadną pleśnią itp. Na ile można wierzyć takim programom? YTONG musi mieć styropian min 10cm ... inaczej problem murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts